Kitap Dünyası

İçim Dışım Bir

Ruhunuzu, bedeninizi, zihninizi bu kitap ile yeniden keşfedeceksiniz. Uzman Psikolog Merve Otçeken’in “İçim Dışım Bir” Tuti Kitap’tan çıktı! Uzman Psikolog Merve Otçeken, “İçim Dışım Bir” kitabında zihin, beden ve ruh üçlemesinin sağlıklı bir dengede tutulabileceğinin Tuti Kitap okuruna aktarıyor.

“Bu kitap, hızla bitirmen gereken bir varoluşta değil. Arada dur, soluklan… Gözlerini kapat… İçinden geçeni bir yere yaz. Biraz daha bekle, demlensin… Ardından devam et… Sorulara daha evvel yanıt arayıp kaydettiysen YOL’a devam et” sözleriyle yazar, İçim Dışım Bir’in nasıl okunması gerektiğini vurguluyor.

Uzman Psikolog Merve Otçeken’in psikoterapi seanslarından ve bugüne dek verilen grup eğitimlerinden edindiği deneyimleri aktaran “İçim Dışım Bir”, okuyucusuna ruh-beden-zihin bütünlüğünün nasıl kurulacağını Tuti Kitap okurlarına sunuyor.

Uzman Psikolog Merve Otçeken Kimdir?

Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdikten sonra İstanbul Bilim Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji Bölümü’nden uzmanlık derecesi alan Merve Otçeken, “Ergenlerde Madde ve Alkol Bağımlılığı” önleyici eğitim programlarında eğitici eğitmen olarak görev aldı. EuropaNostra Ödüllü Kültür Karıncaları Projesi’nde koordinatörlük ve eğitmenlik yaptı. “Çocuk ve Ergenlerde Kültür-Sanat ile Yaratıcılık Geliştirme Atölyeleri” yaptı. “Ayrılık, Kayıp ve Yas ile Terapötik Çalışma” eğitimi aldı. İki yıl süren “Gestalt Eğitimi”ni tamamladı. PAYE (Psikolojik Travma Merkezi) onaylı EMDR terapistidir. “Spritüel Yoga Eğitmenlik Eğitimi” aldı. Sertifikalı yoga eğitmenidir. 2015’ten bu yana, Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde yarı zamanlı olarak ders vermektedir. Çalışma alanlarının başında psikolojik travmalar, farkındalık çalışmaları (motivasyonel görüşme), obezite, beden algısı ve yeme bozuklukları, bağımlılık, performans geliştirme (sınav kaygısı, sporcular), gelişim dönemi krizleri gelmektedir. Psikoterapi ve atölye çalışmalarına 2014’ten bu yana kurucusu olduğu Syenah Danışmanlık bünyesinde devam etmektedir.

Kuzuların Ergenliği

Bebek ve Çocuk Bakımının Erkekçesi, adlı kitabından sonra yazar Ümit Coşkun, ergenlik çağına ilişkin derlediği bilgileri bu özel kitapla ele alıyor. Konuyu birçok açıdan derinlemesine değerlendiren yazar, özellikle madde bağımlılığına dikkat çekerek anne ve babalara yol gösteriyor. Kuzuların Ergenliği, anne ve babaların yanı sıra, eğitmenler için de yararlı olacak önemli bilgilere sahip. Kuzuların Ergenliği, alanındaki özgün çalışmalardan biri. Tüm ebeveynlerin dikkatle okuması gereken bir toplam. Ümit Coşkun’un kaleminden Kuzuların Ergenliği’ni mutlaka okuyun.

Resim Dünyası

Funda Döşkaya’nın “İşte Benim Dünyam” Sergisi Açıldı!

Başarılı resim sanatçısı Funda Döşkaya 2.kişisel sergisi “İşte Benim Dünyam”ı sanatseverlerin beğenisine sundu. 9 Ocak 2017 Günü açılış kokteyliyle startı verilen sergi Anadolu Adliyesi Şehit Mehmet Selim Kiraz Sergi Salonu’nda açıldı. Karlı bir İstanbul gününde görücüye çıkan serginin açılışı birbirinden değerli isimleri ağırladı. Aynı zamanda Anadolu Adliyesinde görev yapan ve Kültür Sanat Etkinliklerinin sunuculuğunu üstlenen Funda Döşkaya’nın sergi açılışına İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun , İstanbul Anadolu Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun , Bölge Adliye Mahkemesi Komisyon Başkanı Hayri Kaynar ve pek çok hakim ve savcı katıldı. Kurdele kesiminin ardından Başsavcı açılış konuşmasını yaptı. Başsavcı Fehmi Tosun sanatın önemine dikkat çekerek güzel dileklerde bulundu. Daha sonra Ressam Funda Döşkaya açılış ve teşekkür konuşması yaparak sergiyi ziyaretçilerin beğenisine sundu. Funda Döşkaya serginin açılışında şıklığı ve güzelliğiyle de dikkat çekti. 20 Ocak’a kadar açık kalacak Sergi’de tuval üzerine karışık teknikle yapılan 40 eser bulunuyor. Funda Döşkaya “İşte Benim Dünyam”ı anlatırken iç dünyasındaki çocuğu renklerle anlatmak istediğini vurguluyor. Sergide genel olarak soyut ve özgün çalışmalar yer alıyor. 20 Ocak’a kadar Funda Döşkaya’nın “İşte Benim Dünyam” sergisini ziyaret edebilirsiniz.

Medya Dünyası

Gülgökçe Korkmaz’dan Stand-Up Show!

Başarılı ve güzel sunucu ,oyuncu Gülgökçe Korkmaz bu kez tek kişilik gösterisi ile seyirci karşısına çıkıyor. Türkiye’de Kadın Stand-up Sanatçısının olmadığı şu günlerde Gülgökçe Korkmaz bir ilke imza atıp “Hiç Gül’eceğim Yoktu” adlı tek kişilik oyunu ile sahne alıyor. Engin Arda’nın organizatörlüğünde ilk gösterim 28 Ocak 2017’de Profile Avm’de gerçekleştirilecek. Son dönemin başarılı ismi Gülgökçe Korkmaz’ın Stand-up show’u da merakla bekleniyor.

Zeynep Özdemir ile Hava Atışı

Başarılı ve güzel sunucu Zeynep Özdemir artık her Cuma 12.00’da Hava Atışı programı ile Trt Spor ekranlarında..Hava Atışı programında Bilyoner.com Kadınlar Basketbol Ligi her yönüyle ele alınıyor. Her hafta bir takımın hocasının da konuk olduğu programda kadınlar basketbol ligi her yönüyle masaya yatırılıyor. Uzun süredir spor yayıncılığında yer alan Zeynep Özdemir kendine özgü programcılığı ile Trt Spor’da..

Bilim Dünyası

MİLLİ ATIF DİZİNİNİN ARDINDAN MİLLİ İNTİHAL YAZILIMI

DoçDr. Özcan Bayrak ve Doç.Dr. Serdar Yavuz yepyeni bir proje için daha çalışmalara başladı. Türkiye Bilim Dünyasına ilkleri yaşatan HİPERLİNK ve SOBİAD, akademik çalışmaların önemli aşamalarından biri olan intihal denetimi için Türkiye'de eksikliği hissedilen milli intihal yazılımını bitirmiş olup, içerik geliştirme ve zenginleştirme faaliyetlerine başlamıştır. Türkçe içeriklerin yoğun olarak yer alacağı ulusal intihal yazılımı ile ülkemizde yapılan akademik çalışmalardaki intihaller daha hızlı ve doğru tespit edilmiş olacaktır.

Milli intihal yazılımı, kısa bir süre içerisinde zenginleştirilmiş içeriği ile ülkemizin akademik kurumlarına deneme erişimine açılacak. Çalışma geleceğe dair de çok önemli bir adım niteliğinde.

Şeyda Görmez ile spikerlik ve Medya Dünyası Üzerine


 

Bize kendinizden bahseder misiniz ?

ilk öğrenimim ardından, asıl yapmayı istediğim, hayallerimi süsleyen ekrana olan ilgimi fark ettim. Lise bittikten sonra üniversite sınavlarına hazırlandım. Radyo Tv bölümü için sınava girdim, amacım güzel bir Üniversite’de bu mesleğin eğitimini alabilmekti. Sınav sonuçları açıklandığında Mustafa kemal Üniversite Basın Yayın (Gazetecilik) bölümünü kazanmıştım. Şans benden yanaydı. ilk olarak radyo programı sunan, Kampüs radyo’da seslendirme eğitimi ile başladım hemen ardından Hatay’da düzenlenen gelişim ve diksiyon üzerine sertifika aldım. Hrt Akdeniz Tv’de Stajyer olarak başladığımda haber seslendirmeleri yaptıktan sonra, röportajlara gidip esnafla, halkla dönemin sıkıntılarını yansıtma imkanı buldum. Kendimi gün geçtikçe geliştiriyordum. İşe alındıktan sonra “sosyal medya “ paylaşımları, kanalın haber sitesinin düzenlenmesini üstlendim. Hafta sonu haberlerini sunmaya başladım. ilçelerde “Hrt Her Yerde “ programının sunuculuğunu yaptım. Belediye başkanları esnaf ve sanatkarla odası başkanlıklarıyla görüşmelerimi sağlıyordum. İlçeleri ziyaretin ardından “Çarşı Pazar” programının formatını belirleyip, sunumunu üstlendim. Diyarbakır’da yazarlar birliği, gazeteciler cemiyeti başkanları ile, spor sunucularıyla , eğitim alanında başarılı okulların müdürleriyle röportajlar yaptım. Diyarbakır ve haklının sorunlarını dile getirdim. Güneydoğu Güncel gazetesin de çalışmaya başladım. Yaptığım haber manşetlerde yayınlandı. Tüm bunları yaparken, Kırmızı Türk-Spiker Dünyasıyla da çalışmalarım devam ediyordu. Gazetede biyografim yayınlandı ve yazılarım paylaşıldı. Malatya kampus radyosunda benden bahsetmişlerdi ve bu benim için gurur verici bir şeydi.

Neden Gazetecilik?

Öncelikle Gazeteciliğin sözlük tanımını kısaca özetliyim Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Yaptığımız tanımdan yola çıkarak, şunları eklemek istiyorum, kalemin sihirli bir gücü olduğuna inanıyorum. Kağıda her değdirdiğinizde yeni bir şeyler üretebilirsiniz. Gezmeyi , araştırmayı , okumayı , yeni yerler keşfetmeyi , yeni insanlar yeni hayatlar tanımayı merak eden bir kişiliğim var ve bundan yola çıkarak yeniliklere açık, her geçen gün bir şeyler öğrenebildiği, masa başında sabit kalmak yerine sürekli fotoğraf makinemle koşturan , insanlara mikrofon uzatan, yeri geldiğinde esnafla, halkla birçok konu üzerinde yorum yapan biriyim. Gazetecilik mesleği, heyecanınızı kaybetmediğiniz sürece yapılabilecek bir meslektir. Araştırmalarınıza cevap bulabileceğiniz, yazdığınız yazıları, çektiğiniz resimleri geliştirebileceğiniz bir meslek. Bu mesleği yapan kişilerin, işlerine olan isteği ve başarısını göz önüne alıp bu mesleği seçtim.

Gazetecilik dışında yapmak istediğiniz çalışmalar var mı?

Sosyal Sorumluluk projesi içinde yer almak isterim özellikle savaş bölgelerin de : yardıma muhtaç insanların yanlarında olup, onları yaşadıkları sıkıntıları (maddi-manevi ) sorunlarını, dile getirip, elimden geleni yapmak… Bu arada böyle bir proje içerisinde yer almak için, çalışmalarımı başlattım bile.

Örnek aldığınız isimler var mı ?

Mehmet Ali Birand öncelikle kendisini rahmetle anıyorum. Kendisi gazeteci, yazar, köşe yazarı, haber sunucusu, televizyon yapımcısı. Medya’ya dair birçok alanla görev yapıp, hepsini başarılı bir biçimde yansıttığına inanıyorum. Bütün bunları yaparken de kendine has mimikleri, sunumu ile dikkat çeken biriydi. Bu yönden, örnek aldığım isimlerin en başında geliyor.

Gazetecilik nasıl başladı?

Deminde kısaca bahsettiğim gibi üniversiteyi kazanmamla birlikte, yaptığım çalışmaların eşliğinde somut adımlar atabildim. Çalıştığım kanal ve gazeteler sayesinde resmi olarak gazetecilik hayatım başladı.

Gazetecilikte Rekabet baskısı / etkisi hissediyor musunuz?

Tabi ki bu her meslek dalında böyledir. Söz konusu medya olduğu zaman, her gün farklı bir haber, farklı bir yazıyla karşılaşmamız kaçınılmaz. Medya’nın kendi içerisinde ayrılan birçok bölümü var. Gazetecilik mesleğinde ne kadar ilerleyebilirseniz, o kadar kendinizi geliştirme imkanı yakalarsınız. Kendini geliştirip, çaba sarf edip bir yerlere gelmiş insanların bir birileriyle yarışmaları, yarışırken de daha çok çalışanları ön planda olması bence güzel bir tutum. Medya da rekabet olması, bu baskıyı hissetmem bile alanımda daha fazla bilgi edinmeme, araştırma yapmama neden oluyor. Rekabet baskısı, benim açımdan işin tatlı zorlukları olmazsa olmazı.

Kendinizde bir şeyleri değiştirme imkanınız olsa neleri değiştirirdiniz?

Kendimle barışık biriyim, olumlu olumsuz tüm yönlerime olan eleştirilere ve görüşlere açık biriyim. Açıkçası kendimde değiştirmek istediğim hiçbir özelliğim yok ve kendimi böyle Seviyorum.

Medya ile aranız nasıl?

Sosyal medyayı aktif bir şekilde, haber anlamında son gelişmeleri öğrenmek anlamında, olumlu yönde kullandığıma inanıyorum.

Boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Gazetecilik mesleğinde, özellikle muhabirlik yapan arkadaşlarım daha iyi bilir. Kanalda veya gazete de çalışıyorsanız, zaten pek boş vaktiniz olmuyor. Vaktim olduğunda ise gazete, dergi, yada roman okuyorum.

Hayatımın Filmi / kitabı ?

Benim adım Khan filmde birçok duyguyu bir arada yaşadım.

Kırmızı Türk –Spiker dünyası hakkında neler söylemek istersiniz?

Başta kurucularından olan ve gerçekten gazetecilik , sunuculuk , spikerlik , yazarlık yolunda bir şeyler yapmaya çalışan , bu işin eğitimin almış yada mutfaktan yetişmiş birçok insana kol kanat geren bir kuruma teşekkür ediyorum. Maddi çıkar gözetmeden, bu alanda imkanı olmayan, insanlar için verdikleri emekler, yaptıkları çalışmalar, gerçekten gurur verici. Benimle yaptığınız röportajdan, fotoğraf çekimlerimden dolayı öncelikle size, ardından bu ekibe başarılar diliyorum.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey, takipçilerimize vermek istediğiniz mesaj var mı ?

Okuyun okumanın yaşı yoktur. Sevdiğiniz mesleği yapın daha başarılı olduğunuzu gördükçe, birçok alan da başarılı bir isim olacaksınız. Kendinizle barışık olun kusurlarınızı gizlemeyin öyle daha çok sevileceksiniz . Son olarak da gülmeyi ihmal etmeyin.


 

Röportaj : Cengizhan KAYA