“HOŞGELDİN BEBEK, YAŞAMA SIRASI SENDE” (1)
NAZIM HİKMET

Kavgayı ağacın yaprağına yaz,
Sonbahar gelsin, yapraklar kurusun diye.
Öfkeyi, bir bulutun üstüne yaz,
Yağmur yağsın, bulut yok olsun, diye.
Nefreti, karların üstüne yaz,
Güneş açsın, karlar erisin diye.
Ve dostluk ve sevgiyi, yeni doğmuş
Bebeklerin yüreğine yaz,
Onlar büyüsün, dünyayı sarsın diye.

Ingaaaaaaa!!!!!!
Sevgili anne ve babama ilk mektubumdur. Yaşamımın en konforlu ve güvenli yeri olan annemin sıcak karnında yaklaşık 9 ay 10 günümü tamamlayarak dünyaya merhaba (ıngaaaa) dedim. Doğduğum anda doktorum,hemşirem, ailem ağlamamı beklediler. Çünkü ağlamak yenidoğan bebeklerde iyi bir sağlık işareti sayılır. Bundan sonraki yaşamımda ise evrendeki bütün kardeşlerimle birlikte gülerek, sağlıklı büyümek en büyük dileğimdir.
Kuşkusuz anne karnındaki rahatı dünyada bulamayacağım, çünkü hayatta birçok mücadele beni bekliyor. Sizlerin, çocuk doktorum ve hemşirelerimin yardımıyla birçok zorlukları yeneceğime inanıyorum.
Değerli anneciğim ve babacığım, şu anda ne kadar mutlu olduğunuzu biliyorum. Ben de sizlerin evladınız olarak dünyaya gelmekten çok mutluyum. Şu anda  konuşamıyorum ama pek çok şeyi anlıyor ve kavrıyorum. Birçok isteklerimi ağlayarak dile getirdiğim için her ağlamamda paniğe kapılmayın, gergin olmayın, gerginliğiniz beni de etkiler.
İlk günlerde ağlamamın en büyük sebepleri şunlardır:
1) Karnım acıkmış olabilir.
Yaşamımın en güzel gıdası olan annemin sütünden bana bolca vermeye çalışın. Annemin sütü beni hem psikolojik (sosyal yapıda, toplum kurallarına saygılı), hem hijyenik, hem de ekonomik olarak (parasızdır) en iyi şekilde geliştirecektir. Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi yaşamımın ilk 4 ayında sadece annemin sütü beni en iyi şekilde besler ve geliştirir. Doğumumdan sonraki ilk on gün ödemlerim çözüleceği için kilo kaybım olur, 10. gün doğum kiloma erişirim. Günde 20-40 gr kilo alırım, boyum ortalama ayda 2cm uzar, baş çevrem ortalama ayda 1 cm büyür. Çok ender durumlarda annemin sütü yetmeyebilir. Bu durumlarda annemin üzülüp strese girmesine gerek yoktur, çünkü üzüntü ve stres sütü dahada azaltabilir, annemin sütünün az olduğu durumlarda doktorumun tavsiyesine göre ek mamalar (adapte formül mama) da içebilirim.
Annemin sütü tüm vitamin ve mineral ihtiyaçlarımıda karşıladığından D vitamini hariç ek bir vitamine  ihtiyaç yoktur. Yaz mevsiminde  yada güneşli günlerde elimi, ayağımı, yüzümü güneşin ışığından yararlandırırsanız D vitamini almaya bile gerek kalmayabilir.
2) Ağlamamın ikinci sebebi yenidoğan bebeklerde çok görülen gaz sancılarıdır.
Yaşamımın ilk üç ayında özellikle akşam saatlerine doğru şiddetli gaz sancıları çekebilirim. O esnada ayaklarımı karnıma doğru çekerim, karnımda gurultular olabilir, ağlarken rengim daha kırmızılaşır. Sigara içilen ortamlarda gaz sancılarım çok artar. Gaz sancılarım sırasında hiç panik yapmayın, siz panik yaptıkça gaz sancılarım daha da artar,sakin olursanız bende rahatlarım. Özellikle iş dönüşü arabanızla  beni gezdirirseniz  gaz sancılarım azalır. Karnıma ve sırtıma yapılan hafif masajlar da (tıpışlar tarzda) gaz sancımı azaltır. Fakat ne yapılsa ilk üç ay gaz sancılarım devam edebilir.
3) Çok sıcak ve çok soğuk ortamlar bütün bebeklerde olduğu gibi benimde hoşuma gitmez.
Odamın ısısı mümkünse 20C-22C derece civarında olsun. Beni aşırı sarıp sarmalamayın. Çünkü  bebekler ince giyinmekle veya soğuk ve cereyanlı ortamda kaldıklarında hastalanmazlar. Hastalıkların virüs, bakteri, parazit ve mantar gibi mikroorganizmalardan meydana geldiğini bana doktor amcam söyledi.
4) Karnımın doyması önemli olduğu kadar, altımın temizliğide çok önemlidir.
İlk günler günde 5-6 defaya kadar idrar ve kaka yapabilirim. Bu nedenle sık sık altımın değişmesi gerekir, altım kirli ve ıslak kalırsa çok ağlarım. Kakamın rengi ilk günler koyu yeşildir. Bu sizi ürkütmesin daha sonra kendiliğinden sarı renge  dönecektir. Bazen kahverenginden, yeşil tonlara kadar kaka yapmamda normaldir. Kaka değişiklikleri bağırsağımın kendini tazelemesi ve aldığım gıdalarla ilgilidir. Bu nedenle bu tür renk değişikliklerinden etkilenmeyin. Kakamda kan, sümük  görürseniz, günde 6 defadan fazla çok miktarda ve sulu kaka yaparsam, keçi pisliği gibi kaka yaparsam (çok katı, fındık büyüklüğünde, güçlükle yapılan kakalar) çocuk doktoruma durumu bildirin. Bazen 2-3 günde bir kaka yaptığımda olabilir, bu durumda genellikle normal sayılır.
Yukarıda bahsettiğimiz sebepler dışında ağlamalarım çok nadirdir. Böyle durumlarda hasta görünürüm. Annemin sütünü almak istemem, rengim soluk, ağlamam cansız olabilir. Böyle bir durumda hemen doktorumu aramanızı isterim.

“ÇOCUKSU BAYRAMLARDAYIM, GEZİNİRİM AYLAK AYLAK
SONRA ÇIKARIM GÖKYÜZÜNE YALINAYAK
NEYİME GEREK SOMURTMAK,
DÜNYA ELİMDE ZATEN OYUNCAK"
Alev SÖNMEZ