Burun ve boğazdan başlayan, hava yollarının gevşemesi ile oluşur. Horlayan insanlarla uyumak çok zor olduğu kadar horlayan kişi için de çok rahatsız edicidir. Horlayan kişiler, uyurken, bazen soluğu bir müddet durur gibi olur, sonra daha derinden ve daha da zorlayıcı bir sesle tekrar nefes almaya başlar. bu da solunum problemine sebep olur. Rahatsızlandığı için, sık sık uyanır.

Horlamanın başlıca sebepleri vardır. 

Birinci sebebi sigara.. kötü hastalıklara neden olduğu kadar, horlamanın da birinci sebebidir. 

İkinci sebebi ise, şişmanlık. Aşırı beslenmesi sonucu hareket kısıtlılığı yüzünde nefes alması zorlanmıştır..

Üçüncü sebebi ise, genelde akşam yemeklerini ağır yemesi sonucunda, hava yoları kasları gevşer iyice açılır bu da horlamaya sebep olur.. 

Dördüncü sebebi kişinin yatış pozisyonu, Yüz yukarı, yattığınızda küçük dil geri düşer hava yollarına baskı yapar bu da horlama nedendir Böyle durumda sırt yere gelecek şekilde değil de yan yatın gerekirse yatağın ortasına yastık koyarak yan yatmaya kendinizi alıştırın. Yüz üstü yatmak da uygun bir pozisyondur.. 

Beşinci sebebi ise yattığınız odanın sıcak ve kuru olması. Uyku sırasında boğaz kuruluğu da horlamaya sebep olur. Horlamayı önlemek için odanın serin ve bol havalandırılması gerekir. Yatmadan önce pencerenizi açık tutun ya da önceden odanızı havalandırın. 

Horlayan insan gerekirse başının altına yüksek bir yastık da koyabilir.. Bu söylenenlerden fayda görmüyorsanız kesinlikle bir kliniğe gitmenizde fayda vardır.