Her şeyi kitaplar yazmaz derler ya, alın size bir örnek işte; Futbolun kural kitaplarında yazmayan ancak neredeyse hiç değişmeyen kurallarının başında gelir faturanın teknik adama çıkarılması. Bu durum yalnızca bizde değil, hemen hemen tüm dünyada böyledir. Ancak bu bizde biraz daha çarpıcı rakamlara ve bu anda liderliğe varan ilginç istatistiklere neden olur..
Bakın size ilginç ve ilginçliğinden de çok düşündürücü tespitlerle dolu tablo.
18 takımın mücadele ettiği Spor Toto Süper Lig’de sezona başladığı teknik adamla devam eden yalnızca altı takım var.
Beşiktaş'ta Slaven Bilic, Bursaspor'da Şenol Güneş, Fenerbahçe'de İsmail Kartal, Başakşehir'de Abdullah Avcı, Mersin İdmanyurdu'nda Rıza Çalımbay ve Gaziantepspor'da Okan Buruk sezon başından bugüne dek görevde kalmayı başarabilen isimler.
Bunların arasında da Beşiktaş’ın teknik patronu Slaven Biliç’in iki sezondur takımının başında kalmayı başararak en uzun soluklu görev yapan isim olduğunun altını çizelim.
Geriye kalan 12 takım ise sezon içinde tam 17 teknik adamı dişlilerinin arasında öğütmüş. Bu 17 teknik adam arasında Roberto Carlos, Mehmet Özdilek ve Mesut Bakkal da sezon içinde iki ayrı takım çalıştıran teknik direktörler.
Şimdi dilerseniz takımlar ve görev yapan isimlere şöyle bir göz atalım;
Bu sezon dört isimle en fazla teknik adam öğüten takım Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyesspor. Sezona Bülent Korkmaz’la başlayan Kayseri ekibi daha sonra sırasıyla Uğur Tütüneker ve Mehmet Özdilek’in yönetimindeydi. Mavi Siyahlı ekibin şu sıralarda başında Türk futbolunun önemli golcülerinden Fatih Tekke var.
Sırada şimdilerde üçüncü teknik adamla çalışan üç takım var. Bunlardan Balıkesirspor’da İsmail Ertekin, Kemal Özdeş ve son olarak Cihat Arslan görev yaptı.
Başkentin güçlü ve köklü camiası Gençlerbirliği’nde Mustafa Kaplan, İrfan Buz ve Mesut Bakkal teknik direktörlük yapan isimler.
Şu ana kadar üç teknik adamla çalışan son takım ise, Kasımpaşa. İyi bir futbolcu gurubu olmasına karşın bu yıl bekleneni vermekten hayli uzak olan Kasımpaşa, sezona Şota Arveladze’yle başlayıp. ardından iki maçlık bir periyodu Şota’nın yardımcısı Jan Wouters’le geçirdikten sonra, Önder Özen’e teslim edildi.
Şampiyonluk yarışındaki üç büyüklerden Galatasaray’da sezon, İtalya Milli Takımı’yla yollarını ayırdıktan sonra Sarı Kırmızılı takımla anlaşan Cesare Prandelli’yle başladı. Ancak camianın beklentilerini karşılayamayan deneyimli hocaya yol verildikten sonra takım eski bir dost, olan Galatasaray’da yıllarca oynayıp kaptanlık yapmış, Akhisar Belediyespor ve A Milli Takım antrenörlükleriyle de deneyim kazanan Hamza Hamzaoğlu’na teslim edildi.
Yaptığı transferler sonucunda şampiyonluk hedefiyle 2014-2015 futbol sezonuna start veren Trabzonspor, daha önce de bir kez daha teknik direktörlüğünü yapan tanıdık bir isim olan Vahid Halilhodzic’le lig serüvenine çıktı. İlerleyen haftalarda kan uyuşmazlığını gözlemleyen yönetim Boşnak hocanın yerine Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe’yi şampiyon yapan Ersun Yanal’ı takımın başına getirdi.
Sivasspor Roberto Carlos’la başladığı sezona şu sıralarda Sergen Yalçın’la devam ediyor. Akhisar Belediyespor yönetimi, Mustafa Reşit Akçay’a teslim ettiği takımın başarısız sonuçlar almasının sonrasında anahtarları, Sivasspor’la yollarını ayıran Roberto Carlos’a teslim etti.
Rizespor ise Mehmet Özdilek’le başlayıp, Hikmet Karaman’la ‘devam’ dedi. Eskişehirspor Ertuğrul Sağlam’la çıktığı yolculuğu, Michael Skibbe ile sürdürüyor. Kardemir Karabükspor Tolunay Kafkasla başladığı lige Yılmaz Vural’la devam ediyor. Lige iki teknik adamla devam eden bir diğer takımımız da Torku Konyaspor. Mesut Bakkal’ın teknik yönetimiyle start alan Yeşil Beyazlılar ligin alt sıralarına doğru pike yapmaya başlayınca yönetim, Bakkal’la yolları ayırıp Aykut Kocaman’la anlaştı ve ligin sonlarına yaklaştığımız şu sıralarda korkulu rüya görmekten uzak bir konuma geldi.
Evet, işte teknik direktör kıyımında gelinen nokta bu. Sanırım böyle popülist ve günlük başarıların egemen olduğu politikalar rağbet gördüğü sürece de bu kıyım, belki de daha büyük rakamlara ulaşarak devam edecektir.
Hoşçakalın…