Bodl sıfırlı EURO ya da doların havada uçuştuğu futbol dünyamızda, yaşanan başarısızlıklar için en kolay hedef her zaman teknik direktörler olmuştur. İşte tam da bu nedenle, Süper Lig’de geride bıraktığımız yirmi haftada, on takım teknik adam değişikliğine gitti.

Yirminci haftasını geride bıraktığımız 18 takımlı Süper Lig’de on takım teknik direktör değişikliği yaşadı. Değişiklik yaşayan on takımda toplam 21 teknik adam görev yaptı. En fazla görev değişikliği yaşayan takımlar, Antalyaspor, Gençlerbirliği ve Kardemir Karabükspor oldu. Bu takımlar yirmi haftada üçer ayrı teknik adamla çalıştı. Bir başka deyişle adam harcama makinesi görevi yaptılar (!).

Ligin ilk yarısında değişikliğe giden diğer takımlar arasında Atiker Konyaspor, Evkur Yeni Malatyaspor, Osmanlıspor, Trabzonspor, Galatasaray ve Aytemiz Alanyaspor olarak kayıtlara geçti. Bu ekipler iki farklı teknik direktörle çalışmış oldu. Son iki yılın şampiyonu Beşiktaş’la halen liderlik koltuğunda oturan Medipol Başakşehir’le birlikte, Fenerbahçe, Teleset Mobilya Akhisarspor, Bursaspor, Demir Grup Sivasspor, Göztepe ve Kayserispor da şimdilik, sezona başladığı teknik direktörlerle devam ediyorlar.

Bu arada, Süper Lig'de mücadele eden takımlarımız sürekli biçimde yaşanan teknik adam değişikliğine karşın, tercihlerini ağırlıklı olarak yerli teknik direktörlerden yana kullandılar. Böylelikle ligde mücadele eden 18 takımın 15'inin başında yerli teknik direktör görev yapıyor.

Teknik adam değişimine giden en son takım olan Kasımpaşa’nın da Sergen Yalçın’la anlaşmasının ardından, ligimizdeki 18 takımın 16’sının başında yerli teknik adam görev yapıyor. Sadece iki takımımız, Kayserispor, Rumen teknik direktör Marius Sumudica, Bursaspor ise Fransız çalıştırıcı Paul Le Guen ile yola devam ederek, tercihlerini yabancı teknik adamdan yana kullandılar. 2017-2018 sezonuna Antalyaspor'da başlayan deneyimli çalıştırıcı Rıza Çalımbay, beşinci haftanın ardından görevinden ayrıldı.

Rıza hoca, dokuzuncu hafta öncesinde Ersun Yanal'dan boşalan Trabzonspor teknik direktörlüğü koltuğuna oturarak, şu ana kadar sezonu iki farklı Süper Lig takımında görev yapan tek teknik direktör olarak kayıtlara geçti. Ligde sürekli yaşanan teknik adam değişikliğine karşın, Medipol Başakşehir'i çalıştıran Abdullah Avcı, adını en istikrarlılar listesine yazdırdı. Turuncu Lacivertli kulüple 8 Ağustos 2014'te sözleşme imzalayan Avcı, bin 260 gündür görevinin başında yer aldı. Avcı'yı 12 Haziran 2015'ten bu yana Beşiktaş'ın başında bulunan Şenol Güneş takip etti.

Yazının başında da altını çizmeye çalıştığım gibi, bu tablo sanırım hiçbirimiz için yabancı değil. Mevcut kulüp yapılanmaları ve mantalite değişmediği sürece, korkarım sonsuza dek de sürecek.

Kalın sağlıcakla…