Hindistan cevizi yağı , son yılların mucize besini olarak adlandırılan besinlerden birisi. İçeriğindeki yağ asitleri bileşimleri ile sağlık üzerinde olumlu etkilerinden bahsediliyor. Peki araştırmalar ne diyor bakalım…

DOYMUŞ YAĞ İÇERİR AMA… 

Aslında Hindistan cevizi yağı, en zengin doymuş yağ kaynaklarındandır ve içerdiği yağ asitlerinin yaklaşık %90’ı doymuş yağdır. Fakat yeni verilere göre doymuş yağların hepsine zararlı diyemeyiz. 

Yağ asitlerinin çoğu, uzun zincirli yağ asitleridir fakat Hindistan cevizi yağındaki orta zincirli yağ asitleri vücutta farklı şekilde metabolize olur.

HİNDİSTAN CEVİZİ TÜKETEN TOPLUMLAR DAHA SAĞLIKLI 

   Batı  kültüründe Hindistan cevizi bir çeşit egzotik besin sayılır ve çoğunlukla sağlıklı yaşam hakkında bilinçli insanlar tarafından tüketilir. Dünya’nın bazı kesimlerinde ise Hindistan cevizi, beslenmedeki temel gıdalardandır ve bu düzen nesillerdir korunmaktadır. Tokaleu toplumu toplam tükettikleri kalorinin %60’ını Hindistan cevizi yağından alırlar ve kalp krizi oranı en düşük topluluktur.

ALZHEİMER’DA FAYDALI 

Hindistan cevizi yağındaki  doymuş yağlar Alzheimer hastalarında beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Araştırmacılar, Hindistan cevizinin sindirilmesinden sonra ortaya çıkan keton cisimciklerinin beyine enerji verebileceğini ve ketonların arızalı hücrelere enerji sağlayarak Alzheimer semptomlarını giderebileceklerini düşünüyorlar. 2006’da yapılan bir araştırmada orta zincirli trigliserit tüketiminin ileri düzeyde Alzheimer olmayan hastalarda anında beyin fonksiyonlarının artmasına neden olduğu görülmüştür. 

4)TEDAVİ EDİCİ OLABİLİR

Ketojenik beslenmenin (çok az karbonhidrat, çok fazla yağ ve protein), bazı hastalıkları tedavi edici olduğunu biliyoruz. Bu beslenme tarzının en bilinen lesterolünü yükseltiyileştirici kullanımı epilepsi olan çocuklarda ilaç direncini tedavi etmesi. Hindistan cevizi yağında bulunan orta zincirli trigliseritlerin karaciğerde keton cisimlerine dönüşmesi ile Hindistan cevizi yağı epilepsi hastalarında çok kullanılır. 

KAN KOLESTEROL SEVİYESİNİ DÜZENLER

Hindistan cevizi yağı doymuş yağlardan zengindir ama araştırmalar bu durumun kan lipit profiline herhangi bir zararı olmadığını söylüyor. Hindistan cevizinde bulunan doymuş yağlar, HDL kolesterolünü yükseltirken, LDL kolesterolünü tehlikesiz hale getiriyor.