Zaman zaman,  patlayan, yaralayan, içimizden iniltiler yaşlar ve beddualar koparan sayfalar okuyorsanız, bilin ki birilerinin yaptığı hataların bedelini ödeyen, bu sayfalar sırtı duvara dayanmış, tek savunması sözcükler olan bir kadın tarafından yazılmıştır.

Evet, her insan bedel öder. Ben buna inanıyorum. ‘’Fakat bedelini sizin ödediğiniz hayatı yargılamak kimseye düşmez.’’

Hayatın gerçeğidir. Hepimiz bedel ödüyoruz aslında. Sadece bazılarımız farkında, bazılarımız değil. Mesela aşktan örnek verelim; Aşkta hata yaptın birini çok üzdün, aşk acısının en dibini yaşattın. Sen de aynı acıyı mutlaka çekersin ya da buna denk bir acı çekersin ama yine de şanslısın çünkü bedelini ödedin. Artık o yaşattığın acı, şuanda sıfırlandı. İyi bir şey yaşaman artık mümkün. Bazen der insan "Ben neden bir türlü mutlu olamıyorum?" diye… Daha bedelini ödemediğin dendir.

Bazen de "Neyin bedelini ödüyorum acaba?" dersin. Ya farkında olmadan yaptığın bir hatanın bedelini ödüyorsun ya da ileride yaşayacağın iyi günlerin bedelini şimdiden ödüyorsun. Ya da birilerinin senin seçimlerini yapmana izin vermedikleri hayatın, sana tercih hakkı sunulmadığı ve başkalarının yaptığı hataların bedelini ödemek zorunda kalmandır. Aslında kulağa pek hoş gelmese de iyidir bedel ödemek. Hayatı adil kılar bir nebze de olsa. 

'' Ödenen en önemli bedellerden, en az farkında olduğumuz bedel ise zamandır. ''

Birde kendini bilmez densizler vardır. Bedelini sizin ödediğiniz hayatı yargılamaya kalkan. Bu insanlar çok tehlikelidir. Ailenizle, akrabalarınızla, sevdiklerinizle, dostlarınızla, arkadaşlarınızla ve çevrenizle sinsice aranızı açarlar. Kendi hayatlarını irdelemeden, yargılamadan ve hayatlarındaki bedelleri öderken, size de ödetmeye çalışırlar. Siz yıllarca, aylarca ne yaparsanız yapın, "İnsanlar onlar için ne yaptığınızı anlamazlar. Ta ki siz yapmayı bırakana kadar.."

İşte bu yüzden çevremizdeki fazla insanlardan arınarak dipten çıkmak, bedeller ödemek zorunda kalmamak için artık hayatınızı yargılamaya kalkan kimseyi, hayatımıza dahil etmemek ve mesafeli olmak çok iyi geleceği kanısındayım. İhtiyacımız olan tek şey huzur. Az insan, çok huzur.. Birde yardıma ihtiyacı olan çocuklara el uzatmak bana çok iyi geliyor. Çocuk gülüşü en güzel antidepresan diyebilirim. Veya sosyal sorumluluk projelerinin içinde yer almak.

Unutmadan şu birkaç gündür aklımda olan şu güzel yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum sevgili okurlar.. Hindistan asıllı düşünür, konuşmacı, yazar Jiddu Krishnamurti demiş ki;

"Yaşamın bütününü anlamanız gerek, sadece küçük bir parçasını değil. İşte bu yüzden okumak zorundasınız. İşte bu yüzden gökyüzüne bakmak zorundasınız, Bu yüzden şarkı söylemek, dans etmek, şiirler yazmak, acı çekmek ve anlamak zorundasınız. Çünkü tüm bunlar hayattır. ‘’

Bedel ödemek zorunda kalmayacağınız bir yaşam dileğiyle…