Trump’ın seçim propagandaları sırasında sözünü ettiği “Great America”, aslında “ABD’nin egemenliğinde tek kutuplu bir dünya” vaadiydi. Trump Amerikası, küresel liderliğini sürdürmek ve doların saygınlığını korumak adına çok tehlikeli, çok riskli adımlar atabiliyor. Bu kararlı fakat riskli adımlarla ABD, Çin’in Yeni İpek Yolu’nu kontrol altına almayı hedefliyor. Las Vegas katliamında Çin, bir terör eyleminde ilk kez bu kadar net olarak ortaya çıktı ve Yeni İpek Yolu Projesi’ni hayata geçirme konusunda ne kadar kararlı olduğunu göstermiş oldu. 

Las Vegas katliamı sonrasında, Trump’ın, 3-14 Kasım tarihlerinde gerçekleştireceği Uzakdoğu gezisinde ve bu arada yapılacak olan Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) zirvelerinden vereceği mesajlar küresel gelişmelerin yönünü belirleyecektir. 

59 kişinin hayatını kaybettiği Las Vegas katliamının yankıları sürerken, uzmanlar bu katliamda oluşan Uzakdoğu tablosunu anlamlandırmaya çalışıyorlar. Katliamın, Trump’ın 3-14 Kasım tarihlerinde yapacağı Uzakdoğu ziyareti öncesinde gerçekleştirilmiş olması Çin ile ABD arasındaki mücadelenin tehlikeli boyutlara uzandığının işareti sayılıyor. Gelecekteki gelişmelerin yönünü ve olası sonuçlarını kestirmeye çalışanlar, Las Vegas katliamını kimin gerçekleştirdiğini ve kimi hedef aldığını görmeye çalışıyorlar. 

Las Vegas saldırısı, Jason Aldean’ın sahnede bulunduğu bir sırada başlatılmış olmasında dolayı, “Hedef Trump’tı” şeklinde değerlendiriliyor. Çünkü, Jason Aldean, ABD’nin güneydoğusunda yaşayan beyazlara özgü bir müzik tarzıyla ünlenmiş bir sanatçı.  Bu nedenle, “Hedef, Trump’ın seçmen kitlesi” denilmiş olsa da, asıl hedef Trump’tı. 

MESAJLARI İKONOGRAFİK İÇERİKLERİYLE BİRLİKTE OKUMAK 

Las Vegas katliamını müzik akımları üzerinden irdelemek ilk bakışta yadırgatıcı gibi gelebilir. Fakat günümüzde devletlerin birbirlerine terör saldırıları şeklinde verdikleri mesajlar, içerdikleri Dawinci şifreleri üzerinden okunup anlamlandırılıyor. Devletler arasında terör eylemleri şeklinde verilen mesajları, ikonografik içerikleriyle birlikte okumayı başaramazsak, gerçekleri görmemiz asla mümkün olmaz. 

İstanbul’da yılbaşı gecesi Boğaz’da yaşanan terör eyleminde daha çok Ortadoğu’lu ve paralarını Türkiye’de değerlendirmeyi tercih eden işadamaları hedef alınmıştı. Katliam Reina adlı gece klübünde kaleşnikofla gerçekleştirilmişti. Katliamın hedefi şöyle okunmuştu. “Reina” “kraliçe” demekti. Demek ki birileri İngiltere’ye çok güçlü bir mesaj vermişti. Saldırıda kaleşnikof kullanılmış olması, eylemin CIA tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyordu; çünkü, kaleşnikof CIA’nın bu tür eylemlerde kullandığı imzaydı..

Bu yorumlama kalıbını Las Vegas katliamına uyguladığımızda, eylemin Trump’ı ve Trump’ı başkanlık koltuğuna taşıyan Pentagon’u hedef aldığı kolayca anlaşılıyor. 

Peki, eylemin arkasında kim var; tetiği çeken parmağın esas sahibi kim?

KATİL PADDOCK’UN UZAKDOĞU DEKORUNDAN ATEŞ ETMESİNİN ANLAMI

Las Vegas katilinin arkasında çok net olarak bir Uzakdoğu dekoru görülüyor.. Katliamı gerçekleştiren Stephen Paddock, Las Vegas Bulvarı’ndaki insanlara Mandalay Bay (Mandalay Körfezi) otelinin 32. Katından ateş ediyor. Mandalay, Arakan katliamlarıyla gündeme gelen Myanmar’ın eski başkenti. Yani katil, ABD’nin kumar başkenti Las Vegas’ta, Uzakdoğu’yu çağrıştıran bir dekordan ateş açıyor. Oluşan tabloyu doğru okuduğumuzda, Uzakdoğu’dan ABD’ye bir saldırı olduğu açıkça görülüyor. 

Eski başkenti Mandalay olan Myanmar’da, Arakan’da insanlar neden katlediliyor; neden göçe zorlanıyor? Çünkü, Arakan topraklarının altında, henüz el değmemiş, gün yüzü görmemiş zengin petrol kaynakları var. Türkiye, Arakan’daki Müslümanlara insani yardım ulaştırmaya çırpınırken, ABD ile Çin arasında Arakan petrollerini paylaşma kavgası yaşanıyor. Çin, ilk kez gerçekleştirdiği böylesi bir terör eylemiyle ABD’ye, “Uzakdoğu benim bahçem; destursuz giremezsin!” mesajı vermiş oldu. 

Görüldüğü gibi, gündemimize bomba gibi düşen Las Vegas katliamının arka planında ABD-Çin mesajlaşması yer alıyor. Trump 3-14 Kasım tarihlerinde Çin, Japonya, Wietnam, Güney Kore, Filipinler ve Hawai’yi kapsayan bir Uzakdoğu turu yapacak ya, kendisine, “Bölgemizden uzak dur!” mesajı veriliyor. Hatırlanacağı gibi, Trump’ın, başkanlık koltuğuna oturduğu ilk günlerde, Çin’i atlayarak, Tayvan ile doğrudan görüşmesi, orayı bir vilayeti olarak gören Çin’in tepkisine neden olmuştu. 

Trump, 3-14 Kası tarihlerinde gerçekleştireceği Uzakdoğu gezisinde, bu gezi kapsamında katılacağı uluslararası zirvelerde yapacağı konuşmalarda Çin’in duyarlı olduğu konulara özen göstermezse, Çin’in Kuzey Kore’ye verdiği destek giderek artabilir. 

LAS VEGAS KATLİAMI VE DAWİNCİ ŞİFRELERİ

Las Vegas katliamına Dawinci şifreleri üzerinden yaklaşanlar, eylemin nedenini Yeni İpek Yolu Projesi’nin yakın bir gelecekte hayata geçecek olmasına bağlıyorlar. Çin ve destekçileri olan İngiltere ile küresel finans baronları, Yeni İpek Yolu’nun hayata geçmesiyle Hong Kong’u küresel finans merkezi yapmayı düşünürken ABD, kumar kenti Las Vegas’ı aday gösteriyor. 

Trump’ın seçim propagandaları sırasında sözünü ettiği “Great America”, aslında “ABD’nin egemenliğinde tek kutuplu bir dünya” vaadiydi. Trump Amerikası, küresel liderliğini sürdürmek ve doların saygınlığını korumak adına çok tehlikeli, çok riskli adımlar atabiliyor. Bu kararlı fakat riskli adımlarla ABD, Çin’in Yeni İpek Yolu’nu kontrol altına almayı hedefliyor. 

Las Vegas katliamında Çin, bir terör eyleminde ilk kez bu kadar net olarak ortaya çıktı ve Yeni İpek Yolu Projesi’ni hayata geçirme konusunda ne kadar kararlı olduğunu göstermiş oldu. 

Trump’ın, 3-14 Kasım tarihlerinde gerçekleştireceği Uzakdoğu gezisinde ve bu arada yapılacak olan Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği ( APEC) ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) zirvelerinden vereceği mesajlar küresel gelişmelerin yönünü belirleyecektir.