Sevgili okurlarım merhaba, Çarşamba pazarında deseni rengi hoşuma giden bir eşarp gördüm ücretini ödeyip aldım. Yurt dışında o türden eşarplardan pek fazla bulunmadığından dolayı ziyaretime gelen misafirlerimle kızımızın devamlı müşterisiyim. Kendisiyle ara sıra yaşamın içinden derin sohbetlerimiz oluyor. Yine öyle bir günde: “Abla çay demledim gel iç öyle git.” Diye elleriyle demlediği ince bardakta çay ikram etti.

Birçok ülkede kadın olmanın çok zor olduğunu kızımızla konuştuktan sonra bir kere daha anlamış oldum. Hatta onun gözyaşları içerisinde anlattıkları karşısında gözyaşlarıma hakim olamadım. Bir zamanlar mutlu bir aileyken bol kazanç sahibiyken yalnız kalıp ayakta kalabilmek adına ekmek parası için karşılaştığı zorlukları anlattı. Ev kirasını ödeyebilmek akşam sofrasında sıcacık bir kase çorba içebilmek için tek başına pazarcılığa başlamış. Ayrıldığı eşi tarafından çocuklarının kandırıldığını onları görme şansının acımasızca elinden alındığını asılsız yalanlarla çevresinde dostların kalmadığını anlattı!..

Yüreğim tarifi imkansız acılarla içim cız etti. Bazı yüreksiz hemcinslerimin yanı sıra kızımız gibi yürekli yiğit mert kadınlarında olduğunu alın teriyle pazarda kazandığı ekmek parasıyla geçimini sağlayıp dimdik ayakta kaldığını öğrenmiş oluyordum. Kızımızın ağladığını gören ikinci eşi konuşmaları yanlış anlamış olsa gerek: “Kadınlar kadınlığını bilmeli. Kadınlarla erkekler asla bir tutulamaz. Kadınlar erkeklerden bir adım geri durmalı.” Diye erkeksi tepkisini acımasızca ortaya koydu.

Anlamadan sohbete karışan kocasına kızan fakat kalabalık olduğu için yüksek sesle konuşamayan kızımızın tepkisi fazla gecikmedi: “Sen bizi yanlış anladın. Siz nasıl ki, o kadar kadın arasına korkmadan girebiliyorsanız ve birlikte çalışabiliyorsanız kadınlarda sorunsuzca aynı şeyleri yapabilirler. Önemli olan karşılıklı sorumluluk karşılıklı saygı ve sevgi gerisi teferruattır. Ayrımcılığı sizin gibi erkekler yapıyor.” Dedi.

Öfkeli koca öfkesini katladı. Tavrı gözleri ses tonu duruşu öfke saçıyordu: “Sen önce hayatını gözden geçir. Kadın kadındır erkekte adı üstünde erkektir. Kadının yapacağı işler farklıdır erkeğin yapacağı işler farklıdır. Bu düşüncelere devam ettiğin sürece sorun yaşayacağını bileceksin ve sorun yaşayınca ağlamayacaksın sızlanmayacaksın. Tanımadığın insanlar kadın anne olduğun için sana acımayacaklar. Senden istediklerini aldıktan sonra sağlam bir tekme atacaklar. Tabi sen bu durumu göremeyecek kadar safsın aptalsın.” Dedi.

Kızımız fazla özele girdiğinden dolayı konuşmaların hepsini paylaşamıyorum lakin ben beyefendinin: “Sen hayatını gözden geçir.” sözüne takılı kalmıştım. Aslında yaşadığımız her olayda elimizi vicdanımıza koyarak kendimizi zamanla sorgulamak zorundayız. Hem anne hem baba oldum. Aile reisi olup evime yıllarca ekmeği kendim taşıdım. Lakin emekliliğime hala alışamadım!..

Genç yaşımda geleceğimi hazırlamamış olsaydım Antalya gibi multikültürel bir şehirde hayatımı idame edemezdim. Kızımızın kocasının söylediği sözler bana karşı söylenmiş değildi, ama o sözlerden sonra hayatımı baştan sona gözden geçirmiştim. Önemli olan varlıklı bir ailenin çocuğu olup Kaf Dağında olmak değil, yoktan yokluktan var olmayı sağlamaktı. Dünyadaki varlığının anlamını vicdanını sorgulayacak seviyeye gelerek ufacık şeylerden mutlu olmaktı. Hayatındaki insanlarla yaşama sevincini çevrendekilerin rengi dini dili ırkı mezhebi ne olursa olsun ayrımcılık yapmadan paylaşmayı öğrenmek öğretmek yaşama uygulamaktı!.. 

Kadına bakış açısının dünya ülkelerinde ülkemizde dengeyi dengelemek için yeteneklerimizi ilmek ilmek işlemediğimiz sürece bizi tanımayan densiz dengesiz birileri karşımıza çıkar hayatımızı sorgulamaya kalkar. Eğer ki, bu dengesiz sorgulama karşısında söyleyecek söz bulamazsak değer verdiğimiz bütün değerlerimizi yok etmeye kalkarlar. Bu fırsatı en yakınımızdan en uzağımıza hiçbir kimseye fırsat vermeyerek yaşama sıkı sıkı sarılmamız gerekiyor. Yaşamın her alanda siz varsanız herkes var siz yoksanız hiç kimse yok, dolayısıyla sizden önemli hiç kimse yok. Hayat mücadelenizde siz var olduğunuz sürece varsınız ve varlığınızın asıl asli değeri yalnızca size özeldir, size özel değerlerinizi yersiz yerenlere karşı değerlendirin!..
Sevgi ve saygılarımla