Bazen hayatımızda  öyle anlar olur ki bir sıkıntı bitmeden diğer sıkıntının içinde buluruz kendimizi. Büyük bir çıkmazda hissederken herşeyin üzerimize geldiğini düşünürüz.

Senin de hayatında tüm kötü şeylerin aynı zaman dilimi içinde bulunduğu olmuştur. Belki de  şu an öyle bir sıkıntılı durum içindesindir ve kendi kendine söyleniyorsundur...

''Ya Allah'ım neden böyle şeyler beni buluyor''

''Hep böyle kötü şeyleri ben mi yaşayacağım''

''Herşey beni bulur zaten'' gibi düşünerek kendimiz daha da çıkmazın içine hapsederiz.

Stresin dış etkenlerden kaynaklandığını düşünürüz ama aslında bu etkenlerin yanı sıra, onları stresli yapan bizim olaylara kattığımız kendi yorumlarımız ve içsel tepkilerimizdir. Yani stres için belirleyici olan tek başına o dış etken değil, onunla kişi arasında ki etkileşimdir.

Yoğun stres içindeyken duygusal, düşünsel,  davranışsal, ve bedensel gerginlik artar. Verimlilik düşerek sağlıklı düşünmeni engeller.

Çözüm üretmek yerine,içinde bulunulan durumun ne kadar kötü olduğunu ve kolay kolay değişmeyeceğini düşünerek zihninde aynı olayı tekrar eder ve sürekli olayın canlandırmasını yaşarsın. Bu da kendini çaresiz ve edilgen hissetmene neden olur.

STRESLİ ANLARDA NE YAPMALIYIZ?

Yaşadığın sıkıntıya farklı bir açıdan bakarsan  kötü şeyleri atlatıyor olmak aslında bizi olgunlaştırır. Ben yaşanan kötü olayları ekmek hamurunun mayasına benzetirim. Bizi daha kıvamlı hale getirir, dolgunlaştırır.

Bazen acı çekmek, sıkıntılı zamanlar atlatıyor olmak  bize sonra ki zaman diliminde daha geniş bir bakış açısıyla bakmayı sağlar.

Bazen de sıkıntılı ve stresli dönemin içine hapsolduğumuzda kafamızda bazı düşünce baloncukları belirir. " Bu sorunlar hiç bitmeyecek", Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak".Aslında bu düşünceler muhtemel bir algı hatasıdır. Problemin içindeyken bu sürecin hiç bitmeyeceğini zannedersin.

Ama şunuda bilmeliyiz ki, problemeler ve sorunlar hiç bir zaman uzun sürmez. Tıpkı iyi olan şeylerde olduğu gibi... Hayat her daim inişli çıkışlıdır.

Bir süre sonra bu sıkıntılı döneminde biteceğini düşünmek, geride kalacağını bilmek sana kendini daha iyi hissettirecektir.

Şikayet etmek, kaygılanmak  bulunduğun durumu iyi hale getirme noktasında pek bir işe yaramıyor.

Bazen insan başarısız olabilir. Bunun için kendini suçluyorsan, suçlama! Sen emek verdin, çaba sarfettin, bunun sonucunda hata yapmış olabilirsin. Hiç bir şey yapamamaktan çok daha güzel bir şey yaptığını bil...

'' Hiç sorun değil, tekrar yapıp daha iyi bir noktaya getirebilirim'' diye düşünmek seni kaygılarından, endişelerinden ve çıkmazdan tamamen kurtaracaktır.

ENERJİ CANAVARLARINDAN UZAK DURUN

Bütün enerjinizi sömüren bir insan tipi var ki, ben bunlara ''Enerji Canavarları'' diyorum. Durmadan sızlanırlar, herşeyden şikayetçidirler, hep negatif düşünürler ve sizin tüm enerjinizi alaşağı ederler. Olumsuz düşünceleri ile size zor anınızda destek olmak yerine sizi de olumsuz düşüncelerinin içine sürüklemeyi başarırlar. 

Bazen sıkıntılarının kaynağı çevrendeki veya hayatındaki insanlar olabilir. Etrafındaki insanları kontrol edemezsin. Sen ne kadar iyi olursan ol, ne kadar iyi davranırsan davran etrafındaki insanlar iyi olamayabilir.

O zaman şunu düşünmek gerekmez mi?

Eğer bu iş benim kontrolumde değilse, karşı tarafın davranışlarından dolayı neden kendimi  kötü hissetmeliyim? Onun olumsuz, negatif tavrı için kendimi neden strese sokmalıyım.

Bir insan bir insana zarar veriyorsa,  kendimizi kötü hissettiriyorsa, o ilişkiyi sorgulamak gerekir. Biraz mesafe koymak ve uzaklaşmak, bize kendimiz iyi hissettiricektir. 

Enerji canavarlarından uzak durun.

HAYATIN RUTİNİNİ KAÇIRMA

Bir sorun üzerinde sürekli takılıp kalırsan, hayatının rutinini kaçırmış olursun.

Sorunu çözmek  için  çözüm bulabilmek adına tabii ki bi çaba sarfedeceğiz. Ama çözüm yoksa, onu bir kenara bırakıp beklemek gerekiyor.Günlük hayatında yapman gerekenleri, işini, aileni, sevdiklerini ihmal etmemelisin.

Eğer hayatında ki rutinini devam ettirirsen, senin o çözemediğin sorun belki kendiliğinden çözülecek. Aradan geçen zaman diliminde kendini daha iyi hissettikçe, gözünde büyüttüğün sorunun içinden çıkılmaz  bir sorun olmadığının da farkına varacaksın.

Geçmişe dönüp baktığında yaşadığın tüm sorunlar zaman aşımına uğradığında hep böyle düşünmüyor musun?

O yüzden sorun gerçekten çözümsüzse savaşmamak lazım. Kendinizi o girdabın içine sokup, sorunun içinde boğulmayı tercih etmek, algı hatanıza yenik düşmektir. Buna asla izin vermeyin.

Unutma; bu hayatta ki en değerli şey sensin!..

Sevgi ışınız bol olsun...