Geçtiğimiz Pazar günü Bakırköy sahilinde sabah yürüyüşü yapıyordum.  İstanbul’da hava sıcaklığı artınca Erkekler sahillerde boy göstermeye başlamış.  Neyse ki artık Mayo giyiliyor. Beyaz iç çamaşırı meselesini aşmamız iyi oldu.

Onlar denize girerken ben de bir yandan düşünmeye başladım. Neden şehir içindeki denize sadece erkekler giriyor? Ben bu zamana kadar kayalıklardan denize atlayan bikinili bir kız görmedim. Siz gördünüz mü?

Denizin temiz olup olmadığını bir kenara bırakın. Plaja, sahil kasabasına gitmeye vakti olmayan bir kadın’ın tıpkı diğer erkekler gibi sahile inip kayalıklardan şöyle bir denize atlayıp biraz güneşlenip evine dönmesi mümkün mü? Şimdi herkes yapar tabii canım neden olmasın? Diyecek ama konu öyle basit değil…

Bunları düşünen ve gerçekten böyle olmasını isteyen ben bile bunu yapamam. Kendimi evime gidip bikinimi giyerek Bakırköy sahiline geri döndüğümü ve kayalıklardan denize girdiğimi hayal ettim. Bu gerçekten zor görünüyor.  Kimse bunu yasaklamıyor evet. Böyle bir kanun yok. Ama toplumun kanunu var. Toplum tarafından ayıplanma yasalardan daha ağır gelebilir.  İşte bu durum tam da bu cümleyi açıklıyor.

Bizde kadın ve erkeğin eşit olmaması gerektiği gibi bir gelenek var. Sanırım bu gelenek çocuklar daha küçükken çalışmaya başlıyor. Anne erkek çocuğunu babasıyla şehir içindeki deniz kenarına yüzmeye gönderirken kızını da evde bırakıyor. Ve böylece küçük kız oraya baba ve erkek kardeşiyle gitmemesi gerektiğini öğreniyor. Haksız mıyım?

Peki sorum şu: Bu durum daha ne kadar böyle devam edecek? Şüphesiz ki bu ve buna bezer birçok gelenek bizim lehimize sonuçlanmıyor. Öyleyse bunu değiştirebilir miyiz?

Ya da nasıl değiştirebiliriz?

Muhafazakar bir aile deniz kenarında mangal yaparken aynı anda  genç kızlar da tıpkı diğer genç erkekler gibi denize girse olmaz mı? Hiç kimse kimseye bir şey demeden, ters ter bakıp ağzının içinden cık cık ses çıkarmadan, ayıp, günah olmadan bu sorunu çözebilir miyiz?

Sanırım bu durumu değiştirmek biraz zor olabilir ama imkansız değil…

Önümüzdeki hafta sonundan itibaren Bakırköy, Zeytinburnu, Bostancı , Sarıyer gibi noktalarda bikinili kız grupları görsem ne çok şaşırırdım…

Denizin pisliğini veya diğer şeyleri bir tarafa bırakın…

Amaç orada olmak, kendimizden söz ettirmek... Bazı şeyleri normalleştirmek… Hep böyle devam edemeyiz. Yoksa birileri bizi sürekli muhafaza ve kontrol etmeye devam edecek…

Daha toplum içerisinde dondurma yeme sorunumuzu çözeceğiz…

Sırada o var…

Haydi o zaman bu yaz havlusunu kapan kızlar kayalıklara koşsun… Yavaş yavaş da çözebiliriz bu sorunu isterseniz. Hızı size bağlı…

Biraz cesaret…

Dondurma konusunu haftaya yazacağım, bekleyin…