Türk Mutfağının vazgeçilmez lezzeti köftenin birbirinden farklı çeşitleri vardır.

Edirne'den Gaziantep'e, Rize'den İzmir'e 7 bölgede en meşhur lezzetlerdir köfteler..

Kaç köfte çeşidi var desek sayabilir misiniz yada tahmin edebilir misiniz ?

Tam 291 çeşidi ile köfteler Türk Mutfağında çeşidi en bol lezzetleri arasında yer almakta..

Acem'ce KUFTE sözcüğünden günümüze KÖFTE olarak girmiştir.

13.yüzyıldaki halifeler mutfağından kalmış yazmalarda bile köfte tarifleri bulunmaktadır. Zaman ve bölgeler açısından içerisine konan baharatlar ve sebzeler karıştırılarak bugün kü çeşitliliğine ulaşmıştır.

Çeşitleri itibariyle bölgelere göre ayrılmaktalar..

Bugün tarifini yazdığım HASAN PAŞA KÖFTESİ Osmanlı Mutfağından günümüze kalmış, İstanbul, Marmara Bölgesine ait bir tariftir.

Haydi buyrun tarifimize;

MALZEMELER:

• 500 gr dana döş kıyma

• 1,5 su bardağı ufalanmış bayat ekmek içi

• 1 adet kuru soğan rendesi

• 7 dal ince kıyılmış maydanoz

• 1 çay kaşığı karabiber

• 1 çay kaşığı kimyon

• 1,5 tatlı kaşığı tuz

PÜRESİ İÇİN:

• 4 adet orta boy patates

• 1 kahve fincanı süt

• 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ

• tuz

• karabiber

ÜZERİNE:

• Kaşar peyniri ve domates dilimleri

SOS:

• 1,5 yemek kaşığı domates salçası

• 2 su bardağı su

YAPILIŞI

Bir tepsi içerisine kıymayı alın ve rendelenmiş kuru soğanı,ekmek içini,maydanozu,tuz ve baharatlarını ekleyerek güzelce yoğurun.Ara ara elinizi ıslatın.Ne kadar çok yoğurulursa köfteniz o kadar güzel olacaktır.

Yoğurduğunuz köfteyi 15 dakika kadar buzdolabına alın ve bu arada püresini hazırlamaya başlayın.

Patatesleri bol su ile haşlayın,soyun ve rendeleyin.İçine tereyağ ,sür ,tuz ve karabiberini ilave ederek karıştırın.Ve soğumaya bırakın. Köfteleri mandalina büyüklüğünde toplar halinde yuvarlayın ve tam ortalarını çanak şeklinde açın. Bütün köfteleri çanak şeklinde hazırlıyarak fırına girebilecek bir tepsi yada borcama dizin. Püreyi köfte çanaklarının ortalarına yerleştirin. Üzerine bir ince dilim domates, ve domatesin üzerine kare kesilmiş bir dilim kaşar peyniri yerleştirin. Sosu için salça ve suyu bir kasede karıştırın ve köftelerin alt kısmına ekleyin. 180 derece de ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.

Servis tabağına alacağınız köftelerinizi ilav ve salata eşliğinde ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.. Sevgiyle...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nurdal Utlu 2017-08-09 00:20:27

Hasan Paşa Köftesini Neşem Çelik tarifiyle yaptım çok güzel oldu.... herkese tavsiye ediyorum bu tarifi...ellerinize sağlık Neşem Çelik...