Futbolu futbol yapan şey içinde barındırdığı tüm unsurlarla birlikte seyircisidir de ayanı zamanda. Ancak son yıllarda ülkemizde futbol seyircisinde gözle görülür bir düşüş var.

Geçtiğimiz süreçte de bu konuda düşüncelerimi sizinle paylaşmıştım. Ancak aradan geçen zamanda hiçbir gelişme olmadığı gibi tribünlerdeki seyirci sayısı daha da azaldı. Aslında, “Ne oldu, neden tribünler böyle boş” sorusunun yanıtı da son derece net. 

Bakın bu konuda futbolumuzun en tepe noktasındaki isim, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in sözlerine bir kulak verelim; ,  “Her dakika kavga, otobüs parçalama, küfür… Passolig çıktıktan sonra seyirci yükseliyor. Kadın seyirci arttıkça, küfürlü tezahürat azalıyor. Belli reformlar sancılı oluyor. Sporun içinde olan herkese büyük iş düşüyor. Benim en büyük korkum, başka sporlara da kaymaları. Şiddet ve olumsuzluk, kavga bitmeli”.

Anlıyorsunuz değil mi? Bunları bu işin en üst noktasındaki isim söylüyor. Tüm bunları söyleyen Demirören çelişki içine düşüyor ve seyircilerin stadyumlara gitmemesinin TFF tarafından reform sonrası sancılı dönem olarak nitelendirildiğinden de söz ediyor.

Ayrıca başkan, seyirci sayısında çok az da olsa artış yönünde bir ivme olduğunu söylüyor.

Yapma başkan yapma. Ağzının bir tarafı doğruyu söylerken, bir diğer tarafı ise gerçeği saptırma uğraşı veriyor.

Anlayabiliyorum. Tabi ki oturduğunuz koltuğun gereği olayın üstünü açmak yerine kamufle etme çabası içinde olabilirsiniz. Ancak o zaman neden açıklamanızın ilk cümlelerini sarf ediyorsunuz?

Yani bir başka deyişle, hangi söylediğiniz doğru? Başta söyledikleriniz mi, yoksa sonradan ağzınızdan dökülenler mi?

Tabi ki önce söyledikleriniz doğru. Hatta eksik bile. 3 Temmuz süreci, yani futbolun üzerine çöken kara bulutlar da futbolun çivisini çıkarırken, tribünlerin boşalmasına da neden oldu. Bir de buna ek olarak başta üç büyükler başta olmak üzere, tüm kulüplerin bilet fiyatlarını katlayarak, büyük çoğunluğu alım gücü belirli boyutlarda olan seyirci profilini statlardan uzaklaştırdılar.

Bu arada Avrupa liglerindeki seyirci ortalamasına bir göz atıp, bu rakamlar doğrultusunda federasyon olarak ne düşünüp, nasıl bir planlama yapacaklarını bekleyip görelim diyorum.

İşte Avrupa liglerindeki maç başına seyirci ortalaması; Almanya Ligi Bundesliga 43.300, İngiltere Premier Lig 36.461, İspanya La Liga 28.568, İtalya Serie A 22.162, Fransa Ligue 1 20.896, Hollanda Ligi 19.387 kişi. Bizde ise bu ortalama 8.793.

Başka bir şey söylemeye gerek var mı?