Merhabalar,

Bugün Karadenize doğru uzanalım ve o yöre insanının herşeyini yaparız dediği hamsi ile Karadeniz Mutfağının baş sırasında yer alan ''HAMSİLİ PİLAVI''nı sizlerle paylaşalım.

Hemen her yöremiz de sanırım çok sevilerek yenilen bir yemektir.

Yanına başka bir yemek gerekmeksizin sofralar da büyük bir ihtişamla yerini alır.

Hele bir de layıkıyla hazırlanarak pişirilmişse..

Ben bugün kişi başına porsiyon olarak hazırladım.Hem servisi kolay hem bütün yapıldığında servis yaparken rahatlık olması açısından..

Haydi o zaman hep birlikte hazırlıyarak pişirmeye başlayalım...

MALZEMELER:

Ölçüler 3 adet küçük güveç kaseleri içindir.

750 gr kılçığı çıkarılmış hamsi

2 yemek kaşığı zeytinyağ

tuz

karabiber

İÇ PİLAVI İÇİN:

1 su bardağı pirinç

1 adet kuru soğan

1 adet ince pırasa

1 çay bardağı zeytinyağ

1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 tatlı kalığı tuz

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı kArabiber

1/2 çay kaşığı dolma baharı(yenibahar)

1/2 çay kaşığı tarçın

1/2 çay kaşığı kuru nane

1,5 su bardağı su

İnce doğranmış dereotu,maydanoz

GÜVEÇLERİ YAĞLAMAK İÇİN:

1/2 yemek kaşığı tereyağ

YAPILIŞI:

Kuru soğanı küçük doğrayın.

Pırasayı halkalar halinde çok ince bir şekilde doğrayın.

Pilavı pişireceğiniz tencerenize her ikisini de alarak zeytinyağ ilavesiyle orta ateşte kavurmaya başlayın.

Soğanlar yumuşamaya başlayınca fıstıkları ekleyin.Ve kavurmaya devam edin.

Pirinci bol su ile yıkayın ve süzdürün.

Fıstıklar pembeleşince pirinci,tuzunu,şekerini ve baharatları ekleyerek karıştırın.

Suyunu vererek kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.

Pilavınız suyunu çektiğinde ateşten indirin ve ince doğranmış dereotu ile maydanozunu ekleyerek karıştırın.

Pilavınız demlenirken hamsileri güveçlere hazırlıyalım..

Kılçıkları çıkarılmış hamsilere zeytinyağ,tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın.

Güveç kapları tereyağ ile iyice ve bolca yağlayın.

Hamsileri önce taban kısmından başlayarak ,kapların yanlarından sarkacak şekilde aralıksız dizin.biraz üst üste getirin çünkü piştiğinde küçüleceği için araları açılmasın.

Demlenen iç pilavı orta kısımlarına yerleştirin.

Yanlardan sarkan balıkları orta kısmına tekrar hamsi yerleştirerek kapatın.

180 derece de ısıtılmış fırında hamsilerin üzeri kızarana kadar pişirin.

Takribi 30 dakikadır.

Servis tabaklarına ters çevirerek ikram edebilirsiniz.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle..