Merhabalar,

Türk Mutfağında belli başlı bir yere oturan ''DOLMALAR''ister zeytinyağlı ister etli olsun hemen herkesin severek sofralarına aldığı bir yemektir.

Bazı yörelere göre değişkenlik gösterse de ana malzemeler aynıdır.

Bazen taze sebzelerle bazen de kurutulmuş sebzelerle doldurulur ve pişirilir.

Genellikle ağır ateşte pişirilmesi makbuldür.

Bizde bugün güveç içerisinde ağır ateşte pişirilen salamura yaprak ile etli dolma yapacağız.Küçük ve ince bir asma yaprağı bu yemek için idealdir.

Bir lokmalık dediğimiz şekilde sarılırsa hem servisi şık hem lezzeti güzel olacaktır.

Buyrun hep birlikte dolmamızı hazırlamaya başlayalım.

MALZEMELER:

350 gr orta yağlı dana kıyma

2 adet kuru soğan

1 ajda çay bardağı pirinç

2 yemek kaşığı tepeleme domates püresi

1 yemek kaşığı biber püresi

1 ajda çay bardağı zeytinyağ

1 yemek kaşığı tereyağ

1 çorba kasesi ince kıyılmış maydanoz

Tuz

Karabiber

Kuru nane

Kırmızı biber

(Baharat ölçüleriniz aynı olursa biri diğerine baskın olmaz)

300 gr salamura asma yaprağı

GÜVEÇİN ALT KISMINA:

4-5 kalem pirzola

YAPILIŞI:

Dolmamızın iç malzemesini hazırlıyalım.

Kuru soğanları çok küçük olarak doğrayın ve bir kaseye alın.

kıymayı,maydanozu,domates ve biber pürelerini, yıkanmış pirinci, zeytinyağını, tuzunu ve baharatlarını ekleyerek güzelce karıştırın.

Yaprakları sıcak suda yarım saat bekletin ve soğuk sudan geçirerek süzdürün.

Güvecinizin alt kısmına tereyağının yarısını sürün ve pirzolaları yerleştirin.

Yapraklarınızın üzerine iç malzemesini koyarak küçük dolmalar olacak şekilde sarın ve pirzolaların üzerine yerleştirin.

En son olarak kalan tereyağ parçalarını dolmaların üzerine bırakın.

1 su bardağı sıcak su ekleyerek üzerini bir tabak ile kapatın.

Güvecin üzerini de bir kapak yada yağlı kağıt ile sıkıca kapatın.

Kısık ateşte 30-35 dakika pişirin.

Yemeğiniz piştikten sonra bir tepsiye ters çevirerek dolmalarınızı servis tabağına yerleştirin.

Genellikle yoğurt ile ikrama sunulan dolmalar ikrama hazır.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle...