İSTANBUL

Başbakan Davutoğlu, Sivil Dayanışma Platformu'nca Yenikapı'da düzenlenen "Milyonlarca Nefes, Teröre Karşı Tek Ses" mitingindeki konuşmasına, "Asırlarca yedi iklimde barış ve adalet arayışının merkezi olmuş aziz İstanbul, yine bugün barış ve adalet arayışı için kardeşlik için nefesi nefese, gönlü gönle vermeye gelmiş aziz İstanbullular, değerli hemşehrilerim, aziz milletim, hepinizi saygıyla, muhabbetle, selamların en güzeliyle selamlıyorum. Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi üzerinize olsun" sözleriyle başladı. 

"Nefesimize nefes katan herkesten Allah razı olsun" diyen Davutoğlu, şunları söyledi: 

"Her birinizin nefesini hissediyorum. O nefes Kelime-i Tevhid ile birlikte kardeşlik diyor. Her birinizin nefesini hissediyorum, doğduğunuz, büyüdüğünüz dağların esintisi olan nefesinizi... İşte burada sadece kardeşlik nefesi var. Sadece Yenikapı Meydanı'ndaki milyonlarca nefes değil, Türkiye'nin her bir köşesindeki 78 milyon nefes bugün aynı ritmle çarpıyor. Birlik, birlik, kardeşlik... Bugün her biriniz 78 milyonu temsil ediyorsunuz. Sanmayın ki burada sadece Yenikapı'da buluşanlar var. Burada İlahi Kelam'ın ölmez dediği şehitlerin nefesi var. Burada son nefesinde kelime-i şehadet getirerek Hakka yürüyen Mehmetçiği son nefesi var, son emaneti var. Mehmetçiği son nefesi için kardeşliği birleştirmeye hazır mısınız? Son anda kelime-i şehadet getiren o aziz Mehmetçiği emanetine sahip çıkmaya hazır mısınız? Bu milleti bölmeye isteyenlere karşı, inadına kardeşlik, inadına kardeşlik, kıyamete kadar kardeşlik demeye hazır mısınız? Mehmetçiğin son nefesinin hakkı için bir daha söyleyin, kıyamete kadar kardeşlik demeye hazır mısınız? İşte nefes bu. Allah Mehmetçiğin o son nefesiyle emanet ettiği bu aziz vatana sahip çıkmak kudretini bize nasip eylesin."

Başbakan Davutoğlu, "Bu milleti bölmek isteyen, bu milleti parçalayarak eti kemikten ayırmak isteyen herkes kahrolsun, kahrolacak inşallah. Çanakkale'ye, Yemen'e yürüyen yiğitlerin torunlarını bölmek isteyenler kahrolacak ve söz veriyoruz size onların hak ettiği cezayı vermek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Buradan Diyarbakır'a, Hakkari'ye bir kardeşlik selamı göndermeye hazır mısınız? 'Türkü Kürtten, Sünniyi Aleviden kimse ayıramaz' demeye hazır mısınız? Selam olsun Peygamberler diyarı Diyarbakır'a, selam olsun yaylarıyla güzel Hakkari'ye ve dahi selam olsun bütün 789 bin kilometrekaredeki vatan toprağına" diye konuştu. 

Türkiye'de şu anda iki farklı yaklaşım olduğunu belirten Davutoğlu, " Bir nefesleri birleştiren, yürekleri birleştiren anlayış, bir de nefesleri bölen, yürekleri parçalayan anlayış. İşte biz 13 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğü ile başlayan AK Parti iktidarları döneminde tek bir şey hedefledik; yürekleri birleştirmek, gönülleri birleştirmek, nefesleri birleştirmek" dedi.

Davutoğlu, "Hiç kimse bizim rehavete kapılacağımızı, yavaşlayacağımızı ya da milletimizi tehdit eden terör odaklarına karşı işi yavaşlatacağımızı düşünmesin. Bu mücadeleyi sonuna kadar, silahlar bırakılana kadar sürdürmeye kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, "Dağlarımız bu çetelerden temizlenene kadar, şehirlerimizin etrafı vatandaşlardan haraç alan, baskı yapan zalimlerden, teröristlerden temizleninceye kadar bu mücadele gece ve gündüz aralıksız devam edecek. 1 Kasım'a giderken seçim güvenliğini de alacağız, huzur operasyonuna da devam edeceğiz" diye konuştu.

"Türkiye'nin bir santimetrekaresini bile böldürmeyiz, ayırtmayız"

 "Türkiye üzerinde operasyon yapmak isteyenler bilsinler. Biz buradayken, biz nefes alıp verirken, Türkiye'nin bir santimetrekaresini bile böldürmeyiz, ayırtmayız" diyen Davutoğlu, şu çağrıda bulundu:

"Bazı çeteler, teröristler doğuda, güneydoğudaki Kürt kardeşlerimize zulüm ederken sizler sakın ola ki batıdaki şehirlerde gördüğünüz Kürt kardeşinizi potansiyel bir suçlu gibi görmeyin. Aksine bağrınıza basın, yüreğinize basın, nefesini nefesinizle birleştirin. 'Türk-Kürt kardeştir' deyin" 

Demokrasiyi, özgürlükleri mutlak anlamda yaşatacaklarını vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi:

"1 Kasım seçimlerine gidiyoruz. Özgürce herkes oyunu kullanacak. Herkes tercihini yapacak. Kimse, Doğu'da, Güneydoğu'da olduğu gibi geçen seçimlerde, baskı altında oy vermeyecek. Her kardeşimin iradesini kullanmasını istiyorum. Her kardeşimin oy vermek için fevç fevç sandıklara gidip, milli iradeyi tecelli edecek şekilde hakim kılmasını istiyoruz" dedi.

"Ayaklanma çağrısı yaptılar"

Davutoğlu, kendilerine karşı kurulan bu tuzaklar karşısında her türlü tedbiri aldıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yürütülen teröre karşı mücadele operasyonları için sayın Cumhurbaşkanımızı, bendenizi, AK Parti'yi itham edenlere hatırlatıyorum. Daha 9 Temmuz'da görev bize verildikten hemen sonra ayaklanma çağrısı yaptılar. Eş başkanlar gerekirse sırtımızı terör örgütüne dayıyoruz, gerekirse ayaklanırız dediler. Terör örgütüne dayanıyoruz diyen eş başkana buradan sesleniyorum. Onlar terör örgütüne dayanabilirler ama biz milletimize sırtımızı vermişiz. Diyarbakır'a, Hakkari'ye, orada yaşayan kardeşlerimize sırtımızı vermişiz." 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 20 Temmuz'da DAEŞ terör örgütünün  32 vatandaşı katlettiğini, aynı gün PKK terör örgütünün de Adıyaman'da askerleri şehit ettiğini hatırlatarak, şunları söyledi: 

"DHKP-C denilen terör örgütü İstanbul sokaklarında şov yapmaya kalktı. 23 Temmuz'a kadar bunları sabırla takip ettik ve bir taraftan da hazırlıklarımızı sürdürdük. 22 Temmuz günü Ceylanpınar'da 2 aziz polisimiz uyurken şehit edildiğinde işte kararımızı verdik. Mademki bize savaş ilan edilmiştir, mademki terör örgütleri bir düğmeye basmışcasına bize karşı harekete geçirilmiştir, hakettikleri cevabı alacaklar dedik ve 23 Temmuz günü huzur ve demokrasi operasyonunu başlattık. Şimdi bizi suçlayanlar, şimdi bizi 1 Kasım seçimlerine giderken, terör operasyonları başlattı diyenler, 22 Temmuz sabahında o iki masum polisimiz uyurken şehit eden hainlere cevap verdiğimizi, vereceğimizi bir kez daha bilsinler."