ANKARA - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen Suriye konulu koordinasyon toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, bugün itibarıyla Suriye'den Türkiye'ye gelen ve kamplarda kalan sığınmacı sayısının 170 bin 700'ü bulduğunu ve bu rakamın her gün biraz daha yükseldiğini söyledi.

Özellikle Suriye'ye komşu illerin hemen hemen hepsinde çadır kent ve konteyner kentlerden oluşan kampların bulunduğunu, şu anda konteyner kent sayısının 3'e çıktığını anımsatan Atalay, ''Türkiye olarak ülkemize daha önce olduğu gibi önceki yıllarda da olduğu gibi komşu ülkelerden gelen sığınmacılarla ilgili elimizden geleni yapıyoruz. Onların gerek barınma, gerek beslenme, gerek eğitim, sağlık gibi bütün ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Suriye'deki olaylar nedeniyle Türkiye'ye gelebileceklerin sayısının ne olabileceği konusunda tahminlerinin olmadığını kaydeden Atalay, ''İçerideki her gelişmeye göre, sınırdan bu tarafa geçişlerde şekillenmiş oluyor. Bizim bütün dileğimiz Suriye'deki bu olayların bitmesi ve ondan sonra bu vatandaşlarımızın tekrar kendi evlerine, ülkelerine dönmesi'' dedi.

Atalay, şöyle devam etti:
''Uluslararası platformdan bu konuda Türkiye fazla bir destek görmedi. Ne BM'den ne de ikili olarak ülkelerden veya diğer uluslararası kuruluşlardan sığınmacılarla ilgili, Suriye'den gelen bu kardeşlerimizle ilgili fazla bir destek görmedik. Hemen hemen Türkiye bütün yükü kendisi çekiyor. Onu da burada özellikle ifade etmek istiyorum.

Bu koordinasyonun önemi şu; doğrusu herkes konuyu çok daha dinamik takip ediyor. Hepimiz üzerimizdeki bu görevi iyi yürütmek istiyoruz. Biliyorsunuz Türkiye'nin bu konuda geçmişte tecrübeleri var. Kendi içimizde ülkemizde yaşadığımız afet sonrası çalışmalarımız var. Bütün bunlardan edindiğimiz tecrübelerle bu konuyu da sığınmacılarla ilgili çalışmaları da hamdolsun, uluslararası camianın takdirle karşıladığı, 'Türkiye bu konuyu en iyi yürütüyor' dediği bir şekilde yürütüyoruz.''