ANKARA - Türk Silahlı Kuvvetleri, 22 Temmuz'da başlayan hava harekatlarıyla terör örgütü PKK'ya tarihindeki en büyük darbelerden birini vurdu.

Operasyonların çok kısa sürede ve yıkıcı olması terör örgütünde moralleri alt üst etti. Bazı teröristler örgütten kaçarak teslim oldu, teslim olmayı başaramayanların ise örgütün Kuzey Irak'ta hakim olmadığı bölgelerde saklandığı rapor edildi.

Güvenlik güçlerinin 22 Temmuz'dan bu yana terör örgütü PKK'ya yönelik yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdiği operasyonlarda 918 terörist ölü ele geçirildi. 

Hava operasyonları sonucu yurtdışında yaklaşık 580 teröristin, yurtiçindeki operasyonlarda da 250-300 teröristin yaralandığı tespit edildi. Hava operasyonlarının yanı sıra güvenlik güçleri, tank ve top atışlarıyla da terör örgütü mensuplarına büyük zayiat verdirdi.

Lojistik üsleri vuruldu

TSK'nın operasyonlarında terör örgütü PKK'nın ikmal üslerine de ağır zayiat verildi. Operasyonlarda, örgütün silah, mühimmat, gıda ve ilaç depoladığı birçok barınağın kullanılamaz hale getirildiği belirtildi. Operasyonlarla harekat kabiliyeti azalan örgüt, toplu eylemlerden daha çok bireysel eylemlere yöneldi. İddiaya göre, PKK, marjinal sol örgütleri yanına alarak yeni eylem stratejileri geliştirdi. Örgütte "fedai" olarak adlandırılan eylemciler, kent merkezlerinde kanlı eylemler yapıyor. Örgütünün son dönemde sivilleri kalkan olarak kullanmaya başladığı belirtildi. Teröristler, güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmaları özellikle sivillerin zarar görebileceği yerlere çekmeye çalışıyor.

Telsizlere yansıyan panik

TSK'nın hava operasyonları, terör örgütü içinde büyük bir korku ve panik havası oluşturdu. Teröristlerin telsiz konuşmalarında, örgütün son bir ay içinde hiç beklemedikleri kadar kayıp verdikleri, bu kayıpların gizlenmeye çalışıldığı tespit edildi.

Zargeli barınma alanına yapılan hava operasyonunda örgüte ait milyonlarca dolar değerindeki uyuşturucunun ve yüksek miktardaki dövizin imha edilmesi sonucu, olaydan sorumlu tutularak infaz edilen 10 kişi için bile infazı gerçekleştirenler hakkında örgüt yönetimince soruşturma açıldığı, örgütün artık eleman kaybetmeye tahammülü olmayacak bir seviyeye gerilediği, çok ağır suçlarda bile infazların durdurulması yönünde talimat verildiği ifade edildi.

Çocukları kaçırıyorlar

İstihbarat birimleri, operasyonlarla eleman bulmakta çok zorlanan PKK'nın çocuk militan için ailelere yüksek miktarda para verdiğini belirledi. 18 yaşından küçük 88'i kız 316 çocuk için aileleri tarafından "Çocuğum PKK'lılar tarafından dağa kaçırıldı" yönünde emniyet birimlerine başvuruda bulunuldu.

Cesetler terk edildi

Terör örgütü mensupları, çatışmalarda ölen teröristlerden bazılarının cesedini yanlarında götürüyor. Bazı teröristlerin cesedi ise bulunduğu yerde bırakılıyor. Yaralı teröristler ise mağaralarda ya da Kuzey Irak'taki barakalarda ilkel şartlarda tedavi ediliyor.

Türk jetleri tarafından bombalanan kamplara girmeye cesaret edemeyen teröristler, ölüleri bulunduğu yerde bıraktı. Özellikle Kandil ve Hakurk'ta cesetlerin oldukları yerde bırakıldığı ve 5-10 kilometrelik alana ağır bir ceset kokusu yayıldığı belirtildi.

Tunceli kırsalında örgüte büyük darbe

Türk jetlerinin 22 Ağustos'ta Tunceli'de PKK'ya yönelik 22 ayrı noktaya yaptığı hava harekatında örgüte tarihindeki en ağır darbelerden biri vuruldu. TSK örgütün yaz mevsiminde kullandığı 14 değişik yerdeki barınma noktası tamamen imha edildi. Hava hedeflerine karşı kullanılan PKK'ya ait dört ağır makineli tüfek ve iki makineli tüfek mevzisi ile iki Zağros keskin nişancı mevzisi kullanılamaz hale getirildi.

Polis 2 bin 360 kişiyi gözaltına aldı

Öte yandan, emniyet birimlerinin yurtiçinde yaptıkları operasyonlarda da  terör örgütüne büyük darbe vuruldu. Polisin PKKterör örgütü ve gençlik yapılanmalarına dönük operasyonlarında 2 bin 360 kişi gözaltına alındı. Marjinal sol örgütlere yönelik operasyonlar da da 185 kişi yakalandı. Operasyonlarda 12 ağır silah, 66 uzun namlulu silah ve 102 tabanca ele geçirildi. Polis, şehir merkezlerinde 499 el yapımı patlayıcı ile 600 kilogram patlayıcı malzeme ele geçirdi. Polis bölgesindeki operasyonlarda 24 terörist ölü ele geçirildi, 17 terörist ise yaralandı.