İSTANBUL

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısında şehit olan savcı Mehmet Selim Kiraz'ın Eyüp Sultan Camisi'nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından geldiği Eyüp Hükümet Konağı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Saldırının karşılıksız kalmayacağını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu rehin alma esnasında, bu terör saldırısı esnasında bu teröristler, yurt dışı bazı görüşmeler yaptılar. Yurt dışından bazı odaklarla temas halindeydiler. Bütün bunları takip ediyoruz dün geceden itibaren. Bu olayla ilgili kim olursa olsun, nerede olursa olsun, hangi ine girmiş olursa olsun, onlara karşı her türlü tedbiri ve operasyonu yapma talimatı verdik. Hiç kimse, yapılan böyle alçakça bir saldırının karşılıksız kalacağını düşünmesin."

"Akreditasyon talimatını ben verdim"

Davutoğlu, terör saldırısında şehit olan Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın cenaze törenindeki akreditasyon uygulamasına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"Açık yüreklilikle söylüyorum bu akreditasyon uygulamasıyla ilgili talimatı ben verdim. Hiçbir şekilde de bundan, ne eleştiri gelirse gelsin göğüslemeye de hazırım. Basın özgürlüğünden daha önemli olan insanlık onurudur. Herkes bu onura saygı gösterecek. Basın özgürlüğü kadar önemli olan, insanlarıncenazesine, yasına, matemine saygı duymaktır. Basın özgürlüğü kadar önemli olan bir başka mesele, ülkenin geleceğini tehdit eden teröristlerin propagandalarına alet olmamaktır. Bundan sonra herkes dikkat edecek. Söylediği söze dikkat edecek, aldığı tavra dikkat edecek çünkü millet seyrediyor, millet biliyor.

Şimdi çıkıp da birisi, 'Akreditasyon uyguladı mı?' Bugün uyguladık. Evet, o basın organlarının muhabirlerinin bu cenazeye gelme hakları yoktur. Bu ailenin karşısına çıkma hakları yoktur. O çocuğun karşısına çıkıp da resmini çekmeye hakları yoktur, olmayacaktır da."

Kimseye verecek bir hesapları bulunmadığına dikkati çeken Davutoğlu, "İnsanlık onuruna, acıya, ızdıraba, ortak duyarlılığa saygı gösterilirse basının başımızın üzerinde yeri var. Bütün bu ricalara rağmen bu dinlenmemişse gerekli tavrı alırız, bu tavır dolayısıyla da hiç kimseye verecek bir hesabımız yoktur, millete hesap veririz" diye konuştu.

'Medyanın bir kesimi nezaketsizlik gösterdi'

Davutoğlu, medyanın büyük bir kesiminin son derece sağduyulu bir şekilde, Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın ailenin acısını paylaştığını ve Türkiye'ye dönük saldırıya ortak kader bilinciyle hareket ettiğini belirterek, "Başka bir kesimi, daha evlat acısı yüreğine inmiş anne ve babanın ya da eşin o acısı dururken, bugün sabah gazeteleri açtığınızda o resimleri, dün şakağına silah dayanmış resimleri yayımlama cüreti ve açık söylüyorum nezaketsizliğini, ahlaksızlığını göstermişlerdir" dedi.

'Gönül isterdi ki şehidimizin ailesini bağırlarına bassalardı'

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tunus'ta olan cinayet, terör saldırısı dolayısıyla daha geçtiğimiz pazar Tunus'taki bütün kesimler bir arada ve bizden de Başbakan Yardımcımızın katıldığı bir merasim yapıldı. Gönül isterdi ki Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Bahçeli, tweetlerle veya yazılı mesajlarla, hiçbir dokunması olmayan, hiçbir hissiyat yansıtmayan yazılı mesajlarla hükümetimizi, beni eleştireceklerine gelip buradaki şehidimizin ailesini bağırlarına bassalardı. Burada aynı safta beraber dursaydık. Biz her türlü eleştiriye açığız ama bari aynı safta teröre karşı beraber durabilseydik. Sayın Kılıçdaroğlu'nun dün attığı tweetler... Gerçekten nasıl Mehmet Selim Kiraz şehidimizin adı unutulmayacaksa, o tweetler de unutulmayacaktır."

'Teröristleri masum, devleti suçlu göstermek için...'

Davutoğlu, "İçeride birtakım spekülasyonlar yapıldığı için söylüyorum. Hala birileri teröristleri masum, devleti suçlu göstermek için, sanki teröristlerle savcımız aynı durumdaymış gibi, böyle yansıtmak için 'devlet infaz etti', diyor" dedi.

Ahmet Davutoğlu, "İçeriden silah sesi gelmesi üzerine, silah sesinin sonucu itibariyle herhalde teröristler birbirine ateş edecek değil. Savcımıza da ateş edildiği de düşünülerek, bu değerlendirmeyi yapılarak operasyon gerçekleştirilmiştir" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, dünkü elektrik kesintisiyle ilgili olarak, aradaki irtibatla ilgili şu anda somut bir sonuç elde edilmediğini, şu anda da her ihtimalin değerlendirildiğini söyledi.

Davutoğlu'ndan taziye ziyareti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Adliyesi'nde terör saldırısı sonucu şehit edilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.