ANKARA

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kamu Görevlileri Etik Kurulu ile Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği Komisyonu tarafından düzenlenen ''Türkiye'de Kamu Sektöründe Etiğin Güçlendirilmesi Projesi Tanıtım Konferansı''ndan önce basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamaya ilişkin son bilgilerin sorulması üzerine Atalay, patlamanın Suriye kapısından geçmiş ama Türkiye gümrüğünden geçmeyenlerin bulunduğu ara bölgede meydana geldiğini belirtti.

Alışveriş ve Suriye'ye gönderilen insani yardımların yüklendiği, boşaltıldığı alanda patlamanın olduğunu ifade eden Atalay, şunları söyledi: 
''O yoğunlukta Suriye plakalı bir araç geliyor, orada bir süre bekliyor. Araçta üç kişi var. Bunlar aracı bırakıp gidiyorlar. Yaklaşık 20 dakika sonra da araç, bomba yüklüymüş, patlatılıyor. Ağır yaralılarımız var. 13 ölü var, üçü Türk. Üç bakanımız dün Bakanlar Kurulu toplantısından sonra hızla oraya gittiler, hem olayla hem de yaralılarla ilgileniyorlar, takip ediyorlar. Elde görüntüler var, bu görüntüler üzerinde de hem savcılık hem emniyet çalışıyor.''

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'in gerekli açıklamaları yaptıklarını dile getiren Atalay, bakanlarla öğleden sonra yapılacak toplantıda son bilgileri alacaklarını ifade etti.

Atalay, saldırının neden o noktada gerçekleştiğine ilişkin bir öngörü olup olmadığı sorusuna ''Bu konularda çok tecrübemiz var. Eski bir içişleri bakanı olarak da ifade ediyorum bunu, erken beyanlar yanıltabilir. İyice olay aydınlanmadan, belirginleşmeden erken ifadeler kullanmamak lazım. Onu biraz beklemek lazım. Çok soru işaretleri var. Onların hepsi araştırılacak'' yanıtını verdi. 

''Aracın Suriye tarafından geldiği kesin mi?'' sorusunu da Atalay, ''O kesin. İçişleri Bakanımız da ifade etti'' cevabını verdi.