ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç Çankaya Köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yönelik saldırının ardından Amerikalı yetkililerle görüşüp görüşmediğine ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, ''Maalesef terör örgütünün bir saldırı peşinde olduğuyla ilgili emniyet ve istihbarat teşkilatlarımız teyakkuzdaydı ve daima herkesi ikaz ediyorlardı. Ama maalesef önlenemedi ve ABD Büyükelçiliği'ne bu saldırıyı gerçekleştirdiler. Bir kez daha Amerikan Büyükelçiliği'ne geçmiş olsun diyorum'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, saldırıda yaralanan gazeteci Didem Tuncay'ın sağlık durumunu da yakından takip ettiğini söyledi.

"Şanghay ile AB birbirine alternatif değil"

Bir gazetecinin ''Şanghay Beşlisi konusunda alternatifler gündeme geliyor. Sayın Başbakan'ın da üyelik süreciyle ilgili olarak AB ülkeleriyle tekrar görüşülebileceğini söylemişti. Siz son durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Gül, "Maalesef bazı üye ülkelerin ön yargılı davranışlarından dolayı müzakere sürecinin çok arzu ettiğimiz şekilde işlemediği de bir vakadır. Sayın Başbakan her şeyden önce buna sitem ediyor. Ayrıca Şanghay ile AB birbirine alternatif de değildir. Farklı farklı organizasyonlardır." diye kouştu.
 
"Samimi ve yoğun faaliyetlere herkes şahit"

Cumhurbaşkanı Gül, İmralı süreciyle ilgili son değerlendirmesinin de sorulması üzerine, şunları söyledi:
"Bu meseleyi Türkiye gündeminden çıkartmak için de hepimizin, herkesin samimi ve yoğun bir faaliyet içinde olduğuna da bütün millet, herkes şahittir. Açıkçası bu konuda beklentilerin, söylediğiniz süreç çerçevesinde fiili yapılanlardan çok daha ileride olduğunu görüyorum. Bu da halkın da, herkesin de iyi niyet içerisinde olduğunu göstermektedir. Ümit ederim ki terör örgütü de bu mesajı alır ve yapması gerekenleri bir an önce yapar."