WASHINGTON -  Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ABD'de yaşayan 87 bin Türk seçmenin cumhurbaşkanlığı seçiminde 6 kentte oylarını rahatça kullanabilmeleri için tüm hazırlıkları yaptıklarını belirterek, ABD'deki Türk seçmenleri, seçim hazırlıklarına ilişkin duyuruları dikkatli takip etmeye ve bunları kendi çevrelerine de mümkün olduğunca duyurmaya çağırdı.

Yurt dışında kayıtlı 2 milyon 771 bin 632 seçmenin 87 bin 589’ü ABD’de yaşıyor. ABD'de yaşayan Türklerin 10 Ağustos'ta yapılacak, gerekirse ikinci turu 24 Ağustos'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanabilmeleri için Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği ve konsolosluklarda hummalı çalışmalar sürüyor. 

ABD’de yaşayan Türk vatandaşları, seçimde başkent Washington'ın yanı sıra New York, Los Angeles, Chicago, Houston ve Boston olmak üzere toplam 6 kentte oy kullanabilecek. ABD'deki seçmenlerin çoğunluğu New York Başkonsolosluğu'na kayıtlı. New York'ta toplam 39 bin 220 seçmen için 15 sandık kurulması öngörülüyor.

Ayrıca, Washington Büyükelçiliği'ne bağlı 14 bin 109 seçmen için Washington'da 6 sandık, Los Angeles Başkonsolosluğu'na kayıtlı 14 bin 634 seçmen için 6 sandık, Chicago Başkonsolosluğu'nda oy kullanacak 8 bin 514 seçmen için 3 sandık, Houston Başkonsolosluğu'na kayıtlı 6 bin 80 seçmen için 3 sandık, Boston Başkonsolosluğu'nda oy verecek 5 bin 32 seçmen için 2 sandık kurulacak. 

Oy kullanmak için önceden randevu almak gerekli

Yurt dışında ilk tur için oy verme işlemi 31 Temmuz-3 Ağustos arasında yapılacak, gerekli olması durumunda ikinci tur oy verme işlemleri ise 17-20 Ağustos'ta düzenlenecek. Ancak büyükelçilik ve konsolosluklarda oy kullanma işlemleri Türkiye’deki gibi gün boyunca olmayacak. Oy verme işlemleri dört gün boyunca sadece 08.00-12.30 veya 12.30-17.00 saatleri arasında yapılacak. 

ABD’deki Türk vatandaşlarının oylarını hangi gün ve saatte vereceklerini önceden randevu alarak belirmeleri dikkat edilmesi gereken en önemli nokta. “SEÇSİS Oy Verme Günü Belirleme Sistemi”nden istenilen gün ve saat diliminin seçilmesi mümkün. Oy verme gününü belirlemeyen seçmenler için oy verme günü, saati ve oy kullanacakları sandıklar söz konusu sistem tarafından otomatik belirlenecek.

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği yetkilileri de ABD’deki Türk vatandaşlarının oylarını sorunsuz kullanabilmeleri ve oy kullanamama gibi bir sorunla karşılaşmamaları için özellikle bu hususa dikkat etmeleri ve randevu günü ve saatine uymaları gerektiğinin altını çiziyor.

Yetkililer, “En büyük korku, vatandaşların kapıya gelip oy kullanamayacaklarını öğrenmeleri. Eğer randevu almazlar da sistem otomatik belirlerse vatandaşların hangi sandıktan oy kullanacaklarını öğrenmeleri gerekiyor. Hiç kimse kendisine ait olmayan yerde oy kullanamayacak. Yurt dışı seçmen sorgulama linkini kullanarak kayıtlı mı değil mi öğrenmeleri gerekiyor. Bu yüzden üç adım önemli. Seçmen kayıtlarını kontrol etmek, randevu almak, randevu gün, saat ve hangi sandık olduğunu teyit etmek” bilgisini verdi.

Her sandıkta bir gün içinde 700 kişinin oy kullanabileceğini belirten yetkililer, vatandaşları oy kullanma saatlerini kesinlikle geçirmemeleri konusunda da uyardı. ABD’de ikamet edip, seçimler sırasında Türkiye’de bulunan Türkler ise gümrük kapılarında veya havaalanlarında oy kullanabilecek.

Oylar, anahtarı sadece 3 kişide bulunan özel güvenlikli odada saklanacak

Oyların sayımı yurt dışında yapılmayacağından sandıkların teslimi için Saklama ve Ulaştırma Kurulu oluşturulacak ve kurulda Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın yanı sıra bir elçilik mensubu ve üç partinin temsilcisi yer alacak.

Bunun yanında her sandığın sandık kurulu bulunacak ve kurul iki kamu görevlisi ile üç parti temsilcisinden oluşacak. Sandık kurul üyeleri, her akşam seçim saati bittiğinde oy zarflarını sayıp tutanağa kaydedecek, torbalara koyup mühürleyecek ve Saklama ve Ulaştırma Kurulu’na teslim edecek.

Saklama ve Ulaştırma Kurulu da oy torbalarını güvenlikli özel odada saklayacak. Seçimlerin sonuçlanmasının ardından diplomatik torbalara konulacak oylar, kuryelere teslim edilerek Türkiye’ye gönderilecek.

“Seçim günü misafirimiz olun”

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, konuyla ilgili AA’ya verdiği demeçte, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için bulundukları ülkelerde oy kullanabilmeleri için sağlanan imkanın, onların anavatanlarıyla irtibatlarının daha da güçlendirilmesi için sergilenen çabaların yeni ve uzun soluklu neticesini teşkil ettiğini söyledi.

Kılıç, “Seçimler, demokrasimizin ulaştığı olgunluğu göz önüne sermenin yanı sıra yurt dışındaki Türk toplumunun bir araya gelmesi ve temsilciliklerimizle vatandaşlarımız arasında yeni bir temas sağlaması bakımından da önem taşıyor. İnanıyorum ki kapsam ve sahası her geçen gün daha da genişleyen bu hizmetler vatandaşlarımızdan da hak ettiği teveccühü görecek ve önümüzdeki seçimler Türk toplumunun kaynaştığı bir demokrasi şöleni havasıyla kendi geleneğini inşa edecek” dedi.

Washington Büyükelçiliği olarak anayasal hak olan seçim hakkının ABD’deki Türk vatandaşlarına da en güzel şekilde sunulabilmesi ve seçimlerin rahat şekilde tamamlanabilmesi için gerekli hazırlıkları yapmaya devam ettiklerini belirten Kılıç, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımızdan ilk aşamada beklentimiz, yapılan hazırlıklara ve düzenlemelere ilişkin olarak bakanlığımız ve büyükelçiliğimiz internet sayfaları ve sosyal medya araçları kanalıyla yapılan duyuruları dikkatle takip etmeleri ve kendi çevrelerinde de mümkün olabildiğince bunları duyurmalarıdır. Seçim günü için asıl istirhamımız ise vatandaşlarımızın anayasal haklarını kullanmak üzere Washington Büyükelçiliğimizde ve bağlı başkonsolosluklarımızda misafirimiz olmalarıdır. Kalbi Türkiye ile atan ve aklının bir köşesinde daima Türkiye bulunan vatandaşlarımıza bu vesileyle de hizmet edebilecek olmaktan ben ve mesai arkadaşlarım büyük kıvanç duyacağız.”

ABD’deki Türk vatandaşlarının oylarını kullanabilecekleri sandıkların adresleri şöyle:

- Washington Büyükelçiliği, Büyükelçilik Binası 2525 Massachusetts Avenue, NW, Washington, DC, 20008 

- New York Başkonsolosluğu, Türkevi Binası 821 UN Plaza, New York, NY 10017 

- Los Angeles Başkonsolosluğu, The Olympic Collection Banquet, Conference and Entertainment Center, 11301 Olympic Blvd. Suite 204, Los Angeles, CA, 90064 

- Chicago Başkonsolosluğu Binası, 455 N. Cityfront Plaza Dr., Suite: 2900, Chicago, IL 60611

- Houston Başkonsolosluğu, Bayou City Event Center 9401 Knight Rd, Houston, TX 77045

- Boston Başkonsolosluğu, 31 Saint James Avenue, Suite 840, Boston, MA, 02116