ANKARA - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti kapsamında Ankara'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı JohnKerry ile Irak, Suriye gibi bölgesel konuların yanı sıra, ikili ilişkiler, Kıbrıs, Ermenistan, Ukrayna ve Ortadoğu'daki ateşkes ve barış sürecini değerlendireceklerini söyledi.

Kerry, çalışma ziyareti kapsamında geldiği Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bakanlıkta biraraya geldi. Kerry ve Çavuşoğlu, ikili görüşme öncesi basın mensuplarının karşısına çıktı.

Çavuşoğlu, burada yaptığı kısa açıklamada, Kerry'yi bölge ziyareti kapsamında geldiği Ankara'da ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. John Kerry ile bir hafta içerisinde 3 kez yüzyüze, en az 3 kez de telefon ile görüştüklerini belirten Çavuşoğlu, "Gündemdeki konuları biliyorsunuz. Bölgesel konular, zorluklar ve tehditler... Irak ve Suriye'yi takip ediyorsunuz" diye konuştu.

Çavuşoğlu bu konuların yanı sıra ikili ilişkiler ile Kıbrıs, Ermenistan, Ukrayna ve Ortadoğu'daki ateşkes ve barış sürecini de ele almayı arzu ettiklerini ifade etti.

Çavuşoğlu daha sonra John Kerry'ye yönelerek, "John, Türkçe ve İngilizce sen de birşeyler söylemek ister misin?" diyerek sözü Kerry'ye bıraktı.

ABD Dışişleri BakanıKerry de Türkiye'de bir kez daha bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Kerry, Türkiye ve ABD'nin NATO içerisinde önemli ortaklar olduğunu belirterek, "Libya'dan tutun da Mali'ye kadar, Afrika Burnu'ndan Ortadoğu'ya kadar ve şu anda elbette ki Irak'taki konular hepimizi ilgilendiriyor. Konuşacak çok şeyimiz var" dedi.

Son 1,5 yıl içinde en yakın ilişkilerinden bir tanesini Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla kurduğunu ve Çavuşoğlu ile de çok sık görüştüklerini belirten Kerry, "Bizler sürekli seyahat eden insanlarız ve konuların ivediliği ortaya çıktığı zaman bu konuları hemen ele alıyoruz" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, birkaç gün içerisinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda toplanacak Terörle Mücadele Forumu'na, Çavuşoğlu ile birlikte başkanlık edeceğini hatırlattı. Kerry, "Hem Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu, hem de Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapıcı görüşmeler gerçekleştirmeyi dört gözle bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu ve mevkidaşı Kerry, daha sonra başbaşa görüşmeye geçti.