MERSİN

Mersin'de inşa edilecek Akkuyu Nükleer Güç Santrali kapsamında Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları inşaatının temel atma töreni yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Fuad Akhundov, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç butonlara basarak temeli attı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, törende yaptığı konuşmada, bugün yeni bir sürecin başladığını belirterek, hiçbir zaman nükleer santral kurulumunda bu kadar somut ve net bir noktaya gelinemediğini söyledi.

Dünya genelinde elektrik tüketiminin yüzde 11'inin nükleer santrallerden karşılandığına işaret eden Yıldız, bu oranın ABD ve Rusya'da yüzde 19, Almanya'da yüzde 16, Fransa'da yüzde 78 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Yıldız, Fukuşima ve Çernobil'de yaşananların dünya nükleer santral teknolojisinde dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, "Fukuşima'dan bütün kesimler derslerini aldı. Akkuyu Nükleer Santral de bundan dersini almıştır. Güvenlik sistemleriyle gelinen nokta diğer bütün yapılardan daha öne geçmiştir" ifadelerini kullandı.

"Nükleer enerjisiz bir gelişmiş ülke olmaz"

Türkiye'nin elektrik tüketimi artışında Çin'den sonra dünyada ikinci Avrupa'da ise birinci sırada olduğuna işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Tabi ki bizler yerli kaynakları, yenilenebilir kaynakları yapacağız. Birini yapmak diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor, hepsini yapmak zorundayız. Nükleer güç santralleri 8 bin saatin üzerinde çalışıyor. Biz bunlara baz yüklü santraller diyoruz.  Bugün itibarıyla eğer Akkuyu Nükleer Santrali devrede olsaydı 15 milyon nüfuslu istanbul'un bütün elektriğini ve Türkiye'nin bütün elektriğinin 28'ini karşılıyor olacaktı. Bu santral 10 yıl önce yapılsaydı şu ana kadar 14 milyar dolarlık daha az doğalgaz ithal etmiş olacaktır. Yani yerli kaynak mıdır ithal kaynak mıdır? diyenlere bu sözüm... 

Bizler nükleer güç santrali olduğunda su kaynaklarını devre dışı bırakmayacağız. Yerli kaynaklar çalışacak tabi ki doğalgaz santralleri de rekabet edebildikleri kadar piyasada kalacaklar. Bizden 10 yıl sonra çocuklarımız 'eğer bugün bu kurulmuş olmasaydı 14 milyar dolar daha fazla para ödeyecektik' diyecekler."

"22 milyar dolarlık yatırım yapılacak"

Yıldız, Türkiye'nin kıyı şeridinin 8 bin 484 kilometre olduğuna işaret ederek, bu bölgede 2 kilometrelik bir alanda 22 milyar dolarlık yatırım yapılacağını bildirdi. 

Yıldız, Akkuyu'nun deprem bölgesinde olmadığını, buna rağmen santralin 9 büyüklüğündeki bir depreme göre dizayn edildiğini belirtti.

Bakan Yıldız, Akkuyu'nun inşaatında 10 bine kişinin çalışacağını da ifade etti.

Rosatom Genel Müdürü Sergey Kirienko da Türk firmalarıyla sadece Akkuyu'da değil, 3. ülkelerde de çalışmak istediklerini ifade etti.

Kirienko, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları İnşaatı Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, çok önemli bir projenin temelini attıklarını, projenin iki ülke arasında stratejik bir önemi olduğunu söyledi.

Projede son teknolojiyi kullandıklarını dile getiren Kirienko, şöyle konuştu:

"Fukuşima'da yaşanan sorunlar göz önüne bulundurularak yeni bir teknoloji üretildi. Bizim burada yapacağımız santral Fukişima'da olsaydı, yani depremi yaşasaydı bu santrale bir şey olmazdı. Biz test edilmemiş ve onaylanmamış bir proje yapmıyoruz. Test edilmiş, en son teknolojinin kullanıldığı bir projeyi Türkiye'de gerçekleştireceğiz. Tecrübe kazanan Türk yatırımcıları ile birlikte işbirliğini devam ettirmek istiyoruz. Türk firmalarıyla sadece Akkuyu'da değil, 3. ülkelerde de çalışmak istiyoruz. Santral inşaat ihalesinde 2. ve 3. sırada yer alan firmalarla da birlikte çalışma imkanını araştıracağız."

Kirienko, Akkuyu Nükleer Santrali'nin, beklenmedik durumlara karşı dayanıklı olacağına dikkati çekerek, "Türkiye'de en modern, en güvenli, en etkin nükleer santrali inşa etmek için çalışacağız" dedi.

Nükleer karşıtı grubun protestosu

Öte yandan, Nükleer karşıtı eylemci bir grup, temel atma töreninin gerçekleştirildiği bölgede inşaat alanının giriş kapısında toplandı. Tören alanına girmek isteyen gruba izin verilmemesi üzerine eylemciler, alandan dışarı çıkmaya çalışanlara engel oldu.

Polis ve jandarma ekiplerinin "dağılın" uyarısını dikkate almayan gruba, tazyikli suyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından kapı önünde tekrar toplanan grup, İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan ve emniyet yetkililerinin uyarısı üzerine eylemi sonlandırdı.

Eyleme, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da katıldı.

Törenin sonunda, Bakan Yıldız ve Sergey Kiriyenko, bölgede bir kayanın içine, gelecek nesillere ulaştırılmak üzere zaman kapsülü bıraktılar. 

"Akkuyu'da artık fiili olarak işler başlamıştır"

Temel Atma töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali'ne ilişkin, "Yaklaşık 5-6 kilometrekarede biz 22 milyar dolarlık bir yatırımı gerçekleştireceğiz. Bu paranın hepsi buraya gelecek. Çok yoğun metrekare başı düşen yatırım miktarı, Türkiye'nin en yoğun yeri olacak Akkuyu" dedi.

Yıldız, nükleer santralin yapı izinlerinin sorulması üzerine, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı legal bir kurumdur. Burada her aklına geldiği şekliyle bir iş yapılması söz konusu değil. Buranın ÇED'i alınmış durumda. Liman hizmetleri ile alakalı izinler alınmış durumda. Reaktörlerin temelinin atılacağı yerle alakalı inşaat ruhsatı ve izni alınmış durumda değil. Şu anda biz onu yapmıyoruz zaten. Şu anda biz reaktörlerin temelini atmıyoruz. Reaktörleri buraya taşıyabilecek, dışarıdan tribün ve jeneratörleri buraya transfer edebilecek limanların temelini atıyoruz" yanıtını verdi.

"Çevreye rağmen birşey yapmayacağız"

Bakanlıklarının çevreni korunması konusunda hassas olduğunu vurgulayan Yıldız, "Biz çevreye rağmen birşey yapmayacağız çevre ile beraber yapacağız" ifadelerini kullandı.

Akkuyu Nükleer Santrali liman ihalesi

Rosatom Genel Müdürü Sergey Kirienko, Akkuyu Nükleer Santralinin liman ihalesinin tamamlandığını belirterek, "Dün saat 23.15'te son zarfları açtık. Sonuç itibarıyla Cengiz İnşaat ihaleyi kazanmış oldu" dedi.

Törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kirienko, Akkuyu'nun liman inşaatının yapımı için 9 Türk şirketinin ihaleye katıldığını ifade ederek, deniz tesisleri alanında tecrübeli olan, en uygun fiyatı verecek şirketi seçmeyi amaçladıklarını anlattı.

Cengiz İnşaat'ın son teklifinin 394 milyon dolar olduğunu anlatan Kirienko, "Başlangıçtaki teklif 1 milyar 50 milyon dolardı. Yaklaşık 3 kat inmiş oldular" değerlendirmesinde bulundu.