ANKARA

Kamu Denetçiliği Kurumu, ilk özel raporunu Soma'da yaşanan ve 301 madencinin şehit olduğu faciadan yola çıkarak, madencilik sektörüyle ilgili hazırlıyor. Ermenek'teki kazanın da incelenmesiyle rapor kısa sürede tamamlanarak, kamuoyuna açıklanacak.

Kamu Denetçiliği Kurumundan yapılan açıklamaya göre, Kurumun ilk özel raporunu madencilik alanıyla ilgili hazırlayan Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas ve beraberindeki heyet, maden ocağında yaşanan kazanın ardından Ermenek'te incelemelerde bulundu. 

Makas ve beraberindeki heyet, kurtarma çalışmalarını takip etti, maden ocağında mahsur kalan işçilerin aileleri başta olmak üzere, bölgede yer alan diğer ocaklarda çalışan maden işçileriyle görüşerek sorunlarını dinledi, bilgi aldı. 

Kamu Denetçiliği heyeti, aile ve işçilerin yanı sıra yöre belediye başkanları ile AFAD yetkililerinden de yaşanan kaza ve sonrasındaki kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.

TBMM'ye verilecek ilk özel raporda sona yaklaşıldı

Denetçi Abdullah Cengiz Makas, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Kurumun TBMM'ye yıllık rapor yanında, gerektiğinde özel rapor da hazırlayabildiğini, bu doğrultuda ilk özel raporlarını Soma'da yaşanan maden kazasından yola çıkarak kömür madenciliğiyle ilgili hazırladıklarını hatırlattı. 

Raporun yazımı aşamasına geldiklerini, kısa sürede tamamlayarak kamuoyuna açıklayacaklarını duyuran Makas, şunları kaydetti:

"Soma faciasının akabinde ardarda yaşanan maden kazaları ve Ermenek'te yaşadığımız acı tablonun, raporun kömür madenciliğiyle ilgili olmasının ne kadar isabetli bir karar olduğunu açıkça göstermektedir. Sorunun tüm paydaşları samimi bir şekilde özeleştiri yapmalı, nerede yanlış ve eksikleri olduğunu tespit edip ivedilikle düzeltme yoluna gitmelidir. 

Uluslararası normlar ve ülkelerdeki iyi uygulamalar da dikkate alınarak hazırlamakta olduğumuz Rapor esasen üç temel bölümden oluşuyor, mevzuat, idari uygulamalar ve denetim. İyi ülke uygulamaları ve uluslararası normlar da dikkate alınarak, konunun bütün paydaşları ve taraflarıyla görüştük, önemli tespitlerde bulunduk, bunu raporumuzda da göreceksiniz." 

"İşçiler zorunlu izne çıkarılmış"

Madencilikle ilgili raporun çalışmaları sürerken kaza haberini alır almaz Ermenek'e gittiklerini ifade eden Makas, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"İşverenlerin, maliyeti kısma adına hem iş sağlığı ve güvenliği açısından alınması gereken önlemleri hem de işçilerin en temel haklarını göz ardı edebildikleri görülüyor. Ermenek'te işverenler son torba yasada yapılan düzenlemelerin ardından maliyetleri kısarak işçilerin yemek ve servis imkanlarını sonlandırmak istiyor. Bölgedeki tüm ocaklar işçileri, gerekçe göstermeden zorunlu izne çıkarmışlar. Uzmanlık gerektiren ve çok riskli bir sektör olan madenciliğin mali bünyesi sağlam ve bu alanda uzmanlaşmış şirketler tarafından işletilmesi gerekir. Çoğu zaman ocakların küçük olduğu ve teknoloji yatırımı için ekonomik olmadığı ileri sürülebiliyor. Bu durumda havzada bulunan tüm ocaklar birlikte değerlendirilebilir. Bunlar detay konular ben genel bir ilkeden bahsediyorum. Mesela havza madenciliği tercih edilebilir. Bütün bu yaşanan maden kazaları, madencilik sektörü ve maden bölgelerinin maden sistem güvenliği açısından ve iş sağlığı ve güvenliği perspektifiyle yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır."

Denetçi Makas, Ermenek'te yapılacak sosyal yardımların kaza nedeniyle şu anda çalışmayan ve maaş alamayan bölgedeki bütün madenci ailelerine yapılması gerektiğini de vurguladı.