ANKARA

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, AİHM'in "zorunlu din dersi" kararına ilişkin, "Zorunlu din eğitimi ile zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini birbirinden ayırmak gerekiyor. Eğer bu birbirinden iyi ayırt edildiği zaman, Avrupa ülkelerinde de çok örnekleri olduğu için bu konuda herhangi bir sorun çıkacağını zannetmiyorum" dedi.

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında imzalanan işbirliği protokolü töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, AİHM'in "zorunlu din dersi" kararına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Görmez, mahkemeye müracaatın ilk safhasından itibaren konuyu şahsen takip ettiğini vurguladı.

Mahkemenin gerekçeli kararını henüz görmediğini belirten Görmez, şunları söyledi:

"Zorunlu din eğitimi ile zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini birbirinden ayırmak gerekiyor. Eğer bu birbirinden iyi ayırt edildiği zaman, Avrupa ülkelerinde de çok örnekleri olduğu için bu konuda herhangi bir sorun çıkacağını zannetmiyorum. Bu sorun din dersinin veya din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olup olmaması değildir. Çünkü batıda da pekçok ülkede zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri vardır. AİHM'in zannediyorum gördüğü sorun, zorunlu din eğitimi ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zımnen de olsa birbirine karıştırılmasından kaynaklanmaktadır.