ANKARA - Başbakan Ahmet Davutoğlu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatı nedeniyle tüm cumhurbaşkanlarına yapılan devlet protokolü detayları uygulanarak, bugünden itibaren ulusal yas ilan edileceğini bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, Başbakanlık Resmi Konutu'ndan, Süleyman Demirel'in Güniz Sokak'taki evine giderek, yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu.

Bir gazetecinin, "Ulusal yas dediniz, bugünden itibaren mi, kaç gün" şeklindeki sorusu üzerine de Davutoğlu, "Normal uygulama üç gündür. Yani cuma günü cenaze namazı Ankara'da kılınacak, diğer ısparta yapılacak tören veya oradaki düzenlemelerle ilgili aile neye karar verirse, cumartesi bu konuda da törenle ilgili Isparta'da yapılacak düzenlemeler için gerekli her türlü talimatlar verildi. Tedbirler alınacak. Burada da aile ne yönde karar verirse onun uygulaması yapılacak. Kendi aralarındaki istişareyi bize bildireceklerdir ama devlet töreniyle ilgili karar alınmıştır. Cuma namazında, Kocatepe'de devlet protokolü ile inşallah cenaze namazı kılınmış olacak" diye konuştu.

'Cumartesi günü toprağa verilecek'

Öte yandan, Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için cuma günü Kocatepe Camisinde kılınacak Cuma namazından sonra cenaze namazı kılınacağını, ardından naaşın, uçakla Isparta'ya götürüleceğini ve cumartesi günü toprağa verileceğini bildirdi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatının ardından, Güniz Sokak'taki evine taziye ziyaretleri sürüyor.

Güniz Sokak'taki eve, eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, eski bakanlardan Hikmet Sami Türk, Ali Coşkun, Necmettin Cevheri, Mehmet Yazar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki TOBB heyeti ile bazı milletvekilleri taziye ziyaretinde bulundu.

Ziyarette Demirel'in cenaze töreni hakkında bilgi veren Toptan, bir aksilik olmazsa törenin cuma günü yapılacağını bildirdi.

Kocatepe Camisinde Cuma namazından sonra cenaze namazının kılınacağını belirten Toptan, ardından naaşın uçakla Isparta'ya götürüleceğini, Isparta'da Cumartesi günü defnedileceğini kaydetti.

Süreci Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünün yürüttüğünü söyleyen Toptan, yetkililerin İlhan Kesici ile temas halinde olduklarını anlattı.

Bu arada, Süleyman Demirel'in yağlı boya portresi güllerle süslenerek, evin girişine yerleştirildi. Tablonun üzerine Demirel ile özdeşleşen fötr şapkası konuldu. Ziyaretçiler, evin girişine konulan taziye defterine duygularını yazıyor.