KUŞİMOTO - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi'nin (NPDI) 8. Bakanlar Toplantısı için geldiği Japonya ziyaretinin ilk ayağında, Osmanlı Fırkateyni Ertuğrul'un battığı Kuşimoto kentinde temaslarda bulundu. 

Davutoğlu, 1890 yılında meydana gelen Ertuğrul Fırkateyni Faciası'nda yaşamını yitiren denizcilere ait Türk Şehitliği, şehitliğin bakımını yapan ilkokul ve Türk Müzesi'ni ziyaret etti. 

Oşimo İlkokulunu ziyareti sırasında kısa bir konuşma yapan Davutoğlu, şehit denizcilerin mekanını 1891'den bu yana 123 yıldır koruyan ve bakımını üstlenen öğrencilerle birarada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. 

Davutoğlu, öğrencilerin Ertuğrul Şehitliği'nin bakım ve temizliğini canı gönülden üstlenmelerini, etüt saatlerini Türkiye ve Türk kültürünü daha yakından tanıma ve anlama gayretlerinin kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.

Okuldaki öğrenciler Davutoğlu'na sevgi gösterisinde bulunurken, Davutoğlu öğrencilere hediyeler dağıttı. Davutoğlu, okuldaki öğrencileri ayrıca 23 Nisan'da Türkiye'ye davet etti.

Şehitlik ziyareti

Bakan Davutoğlu, Ertuğrul Şehitliği'ndeki anma töreninde yaptığı konuşmada, 124 yıl önce Türk ve Japon dostluğunun geliştirilmesi ve iki köklü kültürün birbirini daha iyi tanıması amacıyla Japonya'ya gelen ve şehit olan denizcilerin ruhlarını anmak için biraraya geldiklerini söyledi. 

Fırkateynin Sultan 2. Abdülhamid'in talimatıyla 11 aylık uzun bir yolculuğun ardından 1890'da Japonya'ya geldiğini hatırlatan Davutoğlu, Ertuğrul Fırkateyni'nin 15 Eylül 1890'da bir fırtınaya yakalandığını, Oşima kayalıklarında kaza yaptığını ifade etti. 

Kuşimoto halkının kazazedeleri kurtarmak için büyük çaba harcadığını vurgulayan Davutoğlu, bölge halkının kısıtlı imkanlarını kazazedelerle paylaştığını anlattı. 

Dünya Savaşı'nda Kaptan Tsumura'nın Osmanlı askerlerine yardımı

Ertuğrul Deniz Şehitleri Anıtı'nın, Japon halkının Türkiye'ye anlamlı bir hediyesi olduğunu ifade eden Davutoğlu, Ertuğrul Fırkateyni kazasının Japon halkının Türk askerlere sahip çıktığı tek olay olmadığını hatırlattı. 

Davutoğlu, Nisan 1918'de Vladivostok'a çıkarma yapan Japonya'nın, 1. Dünya Savaşı'nda Rusya'ya esir düşen ve bu bölgede tutulan Osmanlı askerlerinin İstanbul'a sevki konusunda Osmanlı Devletiyle anlaşma yaptığını anlattı. 

Davutoğlu, şehitlikteki törende, anıta çelenk bıraktıktan sonra dua okundu. Şehitlikteki Türk Müzesi'ni gezerek yetkililerden bilgi alan Davutoğlu, Kuşimoto Belediye Başkanı Katsumasa Taşima tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı.

Mersin'deki sakura ağaçları çiçek açtı mı?

Kuşimoto Belediye Başkanı ve meclis üyeleri, bakan Davutoğlu'na yemekte, Mersin'e hediye ettikleri "sakura" ağaçlarının çiçek açıp açmadığını sordu. Bunun üzerine Davutoğlu da Mersin Valisini aradı. Ağaçların çiçek açtığını bildiren Mersin Valisi, Kuşimoto Belediye Başkanı ve meclis üyelerini ağustosta Mersin'e davet etti.