TBMM - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Meclis'te gazetecilerin Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamayla ilgili sorularını yanıtlarken, coğrafi koşullar nedeniyle sınır kapılarının tam sınır üzerinde olmadığını belirterek, ''İçeride aşağı yukarı 2 bin 900 metrelik bir mesafe var; Bunun 2 bin 400'ü bizim, 500'ü Suriye toprağı. O bölgede kontrol var ama her şeyin arandığı bir durum yok. Suriye'deki olaylardan sonra halklarımız arasındaki ticari aktivite bu bölgede gerçekleştiriliyor. Burada gümrük muhafaza ekiplerimiz var, emniyet, jandarma, polis var. Kontrol sağlanıyor'' dedi.

Günde yaklaşık 150 tırın bölgeye geldiğini, bunların bir kısmının insani yardım taşıdığını belirten Yazıcı, ''120 tır ürün satışı var. Biz Suriye'ye Türk araçlarının ve vatandaşlarımızın girişine müsaade etmiyoruz, güvenlik dolayısıyla. Bir araç geliyor, kapıya doğru yaklaşıyor, 20-22 metreye kadar yaklaşıyor. 3 kişi araçtan iniyor. Küçük bir araç, panelvan değil. Bej veya gri renkli bir araç. Lüks bir araç değil. Orada duruyor; bir süre sonra infilak ediyor. Ortalık toz duman oluyor' diye konuştu.

Yazıcı, ''Kesin terör saldırısı mı?'' sorusuna, ''Bu, tüpün patlamasıyla olacak bir şey değil. Büyük hasar var. 14 kişi ölüyor. Kapının camları kırılıyor, kabinler hasar görüyor. Orası kordona alınmış, bugün yarın tamamlanır. Orada savcılık ve Emniyet'in araştırması bitince bizimkiler teslim alacak, hemen onarımını yapacağız. Bizim teknik ekibimiz de orada. İşlemler tamamlanır tamamlanmaz ticari aktiviteye başlayacağız'' karşılığını verdi.

Kapıda yeni bir güvenlik önlemi alınıp alınmayacağı sorusuna Yazıcı, ''Bakanlıkta bir mobil X-Ray cihazı var. Onun oraya gönderilmesi için arkadaşlara talimat verdim. Bu cihazı oraya bir süre konuşlandırabiliriz'' dedi.