ANKARA

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Birinci Meclis'in gösterdiği hassasiyet, dikkat ve imtinaya bugün de ihtiyaç duymaktayız. Onun için tek yürek olmak zorundayız. İlk Meclis'in sahip olduğu hedefleri bugün de yaşatmalıyız." dedi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Meclis'in açılışının 96. yıl dönümü dolayısıyla Ulus'taki Birinci Meclis'te tören düzenlendi.

Törene, TBMM Başkanı Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kuvvet komutanları ve milletvekilleri katıldı.

Tören, Birinci Meclis'te ilk konuşmayı yapan Sinop Mebusu Şerif Bey'in konuşmasının seslendirilmesi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 

"Parola istiklal, işaret şehadetti"
İlk toplantıda 96 yıl önce hazır bulunarak gür sedalarıyla bağımsızlık andı içen kahraman mebusların, Türk milletinin Anadolu'dan tasfiye edilme planlarını boşa çıkarttığına dikkati çeken Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizi millet yapan değerlerimize sahip çıktığımızda 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Hacı Bayram Veli Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından dualarla açılışı yapılmış bulunan Birinci Meclis'in ruhuna da sahip çıkmış oluruz. Başkent İstanbul başta olmak üzere güneyden, kuzeyden ve batıdan işgal altına alınmış olan memleketin evlatlarının Allah'tan başka iltica edecek makamları ve milletten başka dayanacak kuvvetleri yoktu. Onlar için parola istiklal, işaret şehadetti."

Mustafa Kemal Atatürk'ün Birinci Meclis açılmadan iki gün önce yayımladığı tamimi okuyan Kahraman, Birinci Meclis'in kuruluşundaki ruh ve hissiyatın ebediyete kadar taşınması gerektiğini aktararak, "İlk Meclis sadece 'Gazi Meclis' değildi, aynı zamanda kurucu meclisti. Milletin menfaati her şeyin üstünde tutulmuş ve düşmana karşı tek vücut olunmuştur. Birinci Meclis'in gösterdiği hassasiyet, dikkat ve imtinaya bugün de ihtiyaç duymaktayız. Onun için tek yürek olmak zorundayız. İlk Meclis'in sahip olduğu hedefleri bugün de yaşatmalıyız. Milli egemenliğimizi ve bağımsızlığımızı korumak en önemli gayemiz olmalı." ifadelerini kullandı.

"Bugünkünden çok daha güçlü ve güzel yapacaklarına inanıyorum"
İstikbalin varisinin gençler ve çocuklar olduğunun altını çizen Kahraman, şunları kaydetti:

"Kemal Atatürk 1920'de çocuk bayramını ihdas etmiştir. Bu vesileyle çocuklarımızın bu güzel gününü kutluyorum, milli egemenliğimizin ebediyen sürmesi temennimi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Yavrularımızın gelecekteki Türkiye'yi manevi ve milli değerler çerçevesinde bugünkünden çok daha güzel ve güçlü yapacaklarına inanıyorum. Bugün, önemli gün vesilesiyle liderlik görevini üstlenen Mustafa Kemal Paşa başta olmak üzere Meclisimizin bütün üyelerini ve devletimizin kuruluşunda emeği geçen değerli büyüklerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Cenabı Hak rahmetler ikram eylesin."

Kahraman ve beraberindekiler, daha sonra Birinci Meclis'in bahçesinde Ankara Kulübü seğmenlerinin gösterisini izledi ve onlarla fotoğraf çektirdi.