GAZİANTEP -  Genelkurmay Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Binbaşı Cengiz Alabacak, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı General Ataman Kışlası'nda patriot hava savunma sistemleriyle ilgili olarak düzenlenen basın bilgilendirme etkinliğinde, Türkiye'nin NATO'dan savunma amacıyla talep ettiği patriot sistemlerinin, Adana ve Kahramanmaraş'ın ardından Gaziantep'te konuşlandırıldığını ifade etti.
Bir gazetecinin ''Olası bir harekete geçme anında düğmeye kim basacak, emri kim verecek?'' sorusu üzerine 10. Hava ve Füze Savunma Komutanı Steve Richmond, ''Emirler NATO'dan gelecek'' diye konuştu.

Binbaşı Alabacak da aynı soruya, ''Dolayısıyla NATO demek...İçerisinde Türk yetkililerin de bulunduğu bir hiyerarşi içerisinde bu karar verilecektir'' dedi. 

''Türkiye'deki patriotlar kaç kilometrelik bir alanı koruyacak?'' şeklindeki soru üzerine ise Alabacak, ''Yapılan bütün değerlendirmede üç noktada konuşlandırılan patriotlarla toplam 3,5 milyon civarındaki nüfusun kapsanması planlanıyor. Dolayısıyla alandan ziyade 3,5 milyonluk nüfusun kapsanması öngörülmüştür" yanıtını verdi.

Alabacak, "Patriotlar sadece ama sadece savunma maksatlı olarak ülkemize konuşlandırılmıştır. Bu çok açık ve net olarak görev talimatında belirtilmiştir. Uçuşa yasak bölge uygulaması maksatlı olarak kullanılması kesinlikle söz konusu olmayacaktır.'' dedi.