İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde Maden Tetkik Arama (MTA) için üretilen yerli sismik araştırma gemisi "TURKUAZ"ın denize indirilme töreninde yaptığı konuşmada, sismik araştırma gemisi "TURKUAZ"ın üretilmesinin çok hayırlı bir iş olduğunu belirtti.

Arınç, "Bu, Türkiye'de üretilmemiş, bütün malzemeleriyle işçiliğiyle tüm emeğiyle Türkiye'de yapılmamış olsaydı, biz bunun çok da fazlasını belki yurtdışından almak suretiyle bütçemizden karşılamış olacaktık veya Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın imkanlarından faydalanmış olacaktık. Türkiye'de bunu üretmekle fevkalade güzel, hayırlı bir iş yaptığımızın da bilinmesini isterim" dedi. 

"Fevkalade güzel bir iş yaptığımızın bilinmesini isterim"

Sismik geminin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Arınç, geminin 86 metre boyu, 23 metre genişliği ve büyüklüğünün yanı sıra sismik operasyon kabiliyeti, ekipman ve laboratuvar imkanlarının bulunduğunu anlattı.

Gemideki helikopter platformu hakkında da bilgi veren Arınç, daha önce de Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın yerli malı helikopter üretimi ve gemilerin denize indirilmesi törenlerine katıldığını ve bunun gurur verici olduğunu dile getirdi.

Taner Yıldız: Turkuaz, sadece kendi denizlerimizde maden aramayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da "MTA Turkuaz, sadece kendi denizlerimizdeki madenleri değil, ilişkileri geliştirdikleri bütün ülkelerle beraber bu tür çalışmaları yürütecek" dedi.

Söz konusu geminin depreme sebep olan fayların belirlenmesinden, derin denizlerdeki kirlilik oranlarının bilimsel çalışmalarına kadar bir çok alanda katkı koyacağını anlatan Yıldız, "Bu bizim tersanelerimizin ne kadar güçlü olduğunu göstermek açısından da önemli. Denizlerimizden elde edeceğimiz iyi haberlerle, müjdeli haberlerle, şu ana kadar alabilmiş değiliz, bir petrol ya da doğalgaza rastlıyor olabilmemizle beraber sondaj platformunu da inşallah bu tür tersanelerde yapmış olacağız" şeklinde konuştu.