ANKARA

Ayn El Arap (Kobani) bahanesiyle Diyarbakır'da 6-7 Ekim'de gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesine ilişkin, güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilen davanın görülmesine Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

Ankara 10. ve Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemelerinin birleştirilen solonunda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Mecnun Akkoyun, Sedat Çoban, Ali Güler, Hasan Uyanık, Mahsun Kurt, Ahmet Tura, Uğur ve Ümit Doğanay, Abdurrahman Turan, Abdurrahim Pamuk, Abdurrahman ve Abdulvahap Turan, Hasan Aldemir, Cihan Yıldız, Burhan Dicle, Remzi Özşan, Mehmet Şah Yüce, Ali Karakurt, Rıdvan Baş, Mehmet Çağlar, Resul Savur, Erkan Balaban ve tutuksuz sanık Ahmet Biçici ile Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un yakınları ve taraf avukatları katıldı.

Tutuklu sanıklar Hasan Okçu ile Ahmet Tanrıverdi de duruşmayı bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla izledi.

Mahkeme Başkanı Musa Yeşil, "Dava kamu güvenliği gerekçesiyle geldi. En ufak mahkemenin huzurunu bozacak davranış olduğunda kapalılık kararı veririm" uyarısında bulundu. 

İzleyiciler, duruşma salonuna üzerileri arandıktan sonra alındı, salonda güvenliği jandarma sağladı.

Kimlik tespiti sırasında bazı sanıkların Kürtçe cevap vermesi üzerine Mahkeme Başkanı, gelecek duruşmalarda Kürtçe tercüman bulundurulacağını söyledi.

İddianamenin özetlenmesinin ardından sanıkların savunmalarının alınması bekleniyor.

Duruşmayı, HÜDA-PAR ile Uluslararası Af Örgütü temsilcilerinin aralarında bulunduğu çok sayıdaki sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve avukat takip ediyor. 

Adliye önünde bekliyorlar

Dava nedeniyle bir grup da Ankara Adalet Sarayının C Kapısı önünde bekliyor. Grupta HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun da arasında bulunduğu bazı parti yöneticileri, maktul ve yaralı yakınları ile Milli Türk Talebe Birliği üyeleri yer alıyor.