HABER: DİLEK SOYAK

 (YASED) Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin Başkanı Ahmet Erdem’in 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü” nedeni ile  yayınladığı  mesajda, ‘’Sınaî Mülkiyet Haklarının uluslararasındaki standartlarda güvence altına alınması ve sürdürülebilir yatırım akışı yönünden bizi daha rekabetçi bir ülke konumuna gelmemize dair atılacak en önemli adımlardan biri olduğunu söyledi. Bunun küresel rekabet gücünü daha da artıracağına dikkat çeken Erdem, “TBMM programında taslak olarak yer alan Sınaî Mülkiyet Kanununun uluslarars mevzuat ile uyumlu bir hale getirilmesinin aynı zamanda  yasal ortam ve hak ihlalleri ile etkin mücadele imkânı sağlayacaktır dedi.

Türk Patent Enstitüsü başkanı sayın Işık  (TPE) internet sitesinde kamuoyunun görüş ve önerilere açılan "Sınaî Mülkiyet Kanun Tasarısı Taslağı ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Sözlerine Sınaî Mülkiyet Kanunu'nun çok önemli değişikler getireceğine dikkati çekerek başlayan Işık, bu kapsamda marka, patent, coğrafi işaret tasarım ve gibi alanlarda yapılacak pek çok düzenlemenin de sinyallerini verdi. Işık,  nitelikli sınaî mülkiyet yapısına geçmeyi ve uygulamada yaşanan sorunları gidererek, süreçleri hızlandırmayı hedeflediklerini söyledi ‘’ Tescil süreçleri kısaltılması ve tescilli markaların piyasada daha etkin kullanımına yönelik düzenlemeler yapmak istediklerini dile getirdi.

 

NİTELİKLİ TASARIM

Ayrıca Uluslararası anlaşmalara ve AB mevzuatına uyumun arttırılması adına Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda düzenlemeler getirileceğine işaret eden ışık, Coğrafi işaretlerde de tescil maliyetlerinin düşürülerek bu sürecin kısaltılacağına değindi.

Geleneksel ürün adı korumasına ve amblem kullanımına dair düzenlemelerinde sürdürüldüğünü söyleyen Işık, coğrafi işaretlerde denetim sıklığının 10 yıldan 2 yıla indirileceğini bildirdi.

Nitelikli tasarım sistemi oluşturulacağının altını çizen Işık, tasarımlar için yenilik incelemesi getirileceğini ve Işık, bu kapsamda ilan süresinin 6 aydan 3 aya indirileceğini belirtti.

 

MARKA VE TELİF HAKLARI İÇİN CEZAİ YAPTIRIM

Fikri Mülkiyet Akademisi kurulması için yapılan düzenlemeler ile ilgili  kanunla TPE'nin idari kapasitesinin daha da  güçlendirileceğine, işaret eden Işık, bu kapsamda sınaî mülkiyet uzmanı, uzman yardımcısı ve avukat kadroları oluşturulacağını da bildirdi.

Taslakta öne çıkan diğer hususlara da değinen Işık, Marka ve telif hakkı için cezai yaptırım zorunlu hale geleceğini,  diğer fikri mülkiyet alanları için öncelikli tutulduğunu söyledi.

Tüm bu buluş, marka ve tasarım sahiplerinin Ar-Ge ve yeniliğe önem vererek fark oluşturduklarını, dile getiren Işık, bu kişilerin hem sadece kendi gelişimlerine değil, ülkenin gelişimine büyük katkılar sağladığını söyledi. Bizde bu alanda yapılması beklenen tüm düzenlemeler ile ilgili kanun tasarının meclis tarafından en kısa sürede onaylanmasını umutla bekliyoruz.