ANKARA - Türkiye genelinde işlenen cinayetlerin tümümün görüldüğü temyiz merci Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin, özellikle kadınlar lehine kararları dikkat çekiyor. Daire, eşini veya sevgilisini öldüren erkeklere verilen cezalarda ''haksız tahrik indirimi'' uygulamasını bozma nedeni sayıyor. Şiddet gördüğü sırada kendini savunurken kocasını öldüren kadınlarla ilgili tahliye kararları da bu daireden çıkıyor.

Daire'nin 2008 yılından bu yana başkanlığını yürüten Mehmet Yalçın, ''Kadınlarımızın öldürülmesini istemiyoruz. Üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda verdiğimiz kararlar da bunun teyidi olsa gerek. Çoğu kararımız basında yer almıyor, ancak birkaçı basında yer alıyor. Acımasızca bir kadın cinayeti var bunu kabul ediyorum ama biz daire olarak kadınlarımızın hakkını hukukunu korumak için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz'' diye konuştu.

Eşini veya sevgilisini öldüren erkeklerle ilgili yerel mahkemelerden gelen bazı dosyalarda ''tahrik indirimi'' uygulandığını gördüklerini belirten Yalçın, dosyadaki bilgi ve belgelere göre, tahrik indirimi uygulanan bazı dosyalarda bozma kararı verdiklerini de anlattı.