VAN

Van Valiliğinden yapılan açıklamada, İpekyolu ilçesinin Karşıyaka, Yenimahalle ve Şabaniye mahallelerindeki bazı sokaklarda terör örgütü PKK mensuplarının yollara hafriyat döktüğü, gasbettikleri kamyonları ve araçları yollara bırakıp kontak anahtarlarını aldığı, yolları kazarak çöp konteynerleriyle barikat kurduğu ve yollara çelik tel çekmek suretiyle birçok sokağı araç ve yaya trafiğinin girmesine izin verilmeyecek şekilde kapattıkları yönünde bölgede yaşayan duyarlı vatandaşların ihbarda bulunduğu belirtildi.

Yolları açmak üzere söz konusu bölgeye giden güvenlik kuvvetlerine ait araçlara molotofkokteyli, el yapımı patlayıcı, barikatlara yerleştirilen bomba düzeneği ve uzun namlulu silahlarla saldırıda bulunulduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Alınan istihbari bilgilerde 15 civarında uzun namlulu silahlı şahıs ve 2 roketatarlı teröristin de bulunduğu bilgisi edinilmiştir. Bu bilgiler bölge üzerinde gözetleme yapan helikopter tarafından da teyit edilmiştir. Olaylar sırasında Sürmeli 2. Sokak'ta barikatı açmak isteyen TOMA'nın yanında, barikata gizlenen bomba patlatılmıştır. Olayda herhangi bir yaralanma ve can kaybı meydana gelmezken, söz konusu araca ilave olarak ateşli silahın isabet ettiği çok sayıda güvenlik kuvveti aracı da hasar görmüştür. Ayrıca söz konusu sokaklarda bahçe duvarlarının yıkılarak buradan elde edilen taşlarla, devrilen telefon ve elektrik direkleriyle muhtelif yerlerdeki kazılarla barikatlar kurulduğu, böylelikle sokakların alt ve üst yapılarına önemli zararlar verildiği de tespit edilmiştir."

Açıklamada, olaylar çerçevesinde, Esentepe Sokak'ta yollara tel germek ve barikatlar kurmak suretiyle engeller oluşturulması üzerine buraya müdahale etmek isteyen ve yola gerilen teli kesmek üzere duran güvenlik kuvvetlerinin aracına ateşli silahlarla ve el yapımı patlayıcılarla saldırı düzenlendiği belirtilerek, "Söz konusu aracın bu saldırılara ateşle karşılık vermesi üzerine maskeli bir şekilde araca saldıran grup içerisinde olduğu tespit edilen V.B. isimli şahıs hayatını kaybetmiştir. Yine aynı olaylar çerçevesinde Cihan Sokak bölgesinde de müdahalede bulunulmuş, buradaki araçlara da silah ve el yapımı patlayıcıyla yapılan saldırılara silahla karşılık verilmesi sonucunda M.İ. isimli şahıs yaralanmıştır" ifadesi kullanıldı.

Olaylarla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.