İSTANBUL - Türkiye'ye "Mültecilere kapılarınızı açın" çağrısında bulunan BM'nin son açıklamaları, 2011 yılından bu yana Suriyelilere kucak açan Türkiye'nin göç konusundaki politikalarını bir kez daha gündeme getirdi.

AA muhabirinin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Yabancılar Dairesi Başkanlığı ve AFAD'dan derlediği verilere göre, AB ülkelerince kabul edilen sığınmacı sayısı, Türkiye'deki Suriyelilerin dörtte birine ulaşmıyor.

Türkiye, 8 milyar doları aşkın harcama yaparak, dünyanın sorunu haline gelen Suriyeli mültecilerin yükünü en çok omuzlayan ülke oldu. 

AB'ye üye 28 ülkenin 5 yılda aldığı sığınmacı sayısıysa UNHCR verilerine göre, 2016 yılının başında 700 bine yaklaştı.

Türkiye 10 ilde kamp hizmeti veriyor

Geçen 5 yılda barınma ve gıdanın yanında Suriyelilere eğitim, sağlık ve rehabilitasyon gibi yardımlarda bulunan Türkiye, 10 ilde kurulan kamplarda ve birçok kentte hizmetlerini sürdürüyor.

İçişleri Bakanlığına bağlı kamplarda ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca Suriyeliler için birçok rehabilitasyon çalışması yürütülüyor. Savaşın izlerini silmek için kurulan psikiyatri merkezlerinde çocuk psikolojisi üzerinde de duruluyor.

AB ülkelerinin kabul ettiği sığınmacı sayısı, toplamda yaklaşık 700 bin olurken, Türkiye 3 milyonu aşkın Suriyeliyi misafir ediyor.