ANKARA  - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğinde geliştirilen Türkiye'nin ilk ulusal gıda kompozisyon veri tabanı "TürKomp", başta tüketici olmak üzere gıda ve tarımdan sağlığa kadar çok sayıda sektöre internet üzerinden hizmet verecek. Kullanıcı, "http://www.turkomp.gov.tr" adresinden "detaylı arama" ile istediği gıdadaki enerji ve besin ögelerini kolaylıkla öğrenebilecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, üç kuruluşun işbirliği ile toplam 12 Ar-Ge kuruluşundan 43 Ar-Ge personeli ile 4,4 milyon liralık bütçe ve 4 yıllık çalışma sonunda ulusal gıda içerikleri belirlenerek bir veri tabanında toplandı.

Veri tabanının oluşturulmasında tüm Türkiye taranarak, ülkemizde üretilen ve tüketilen et, süt, meyve ve sebze ürünleri, sıvı ve katı yağlar gibi 14 farklı gıda grubundan, 582 gıda maddesine ait 105 farklı gıda bileşeni incelenerek 60 bin civarında veri kaydedildi.

Çalışmada ayrıca 53 geleneksel gıdaya ait gıda kompozisyon verileri de elde edilerek ürünlerin tarihsel kökenleriyle ilgili ait bilgi derlendi. Bu gıdalara ait üretim yöntemleri yerinde incelenerek kayıt altına alındı.

"Beslenme tercihinde rehberlik edecek"

Beslenmeye göre aramada düşük enerjili, az yağlı, yağsız, yüksek lifli ve yüksek proteinli olarak sınıflandırılan gıdalar arasından seçim yapılabilmesine de imkan tanındığı belirtilen açıklamada, böylelikle, çeşitli nedenlerle beslenme tercihi yapacak olanlara da rehberlik edildiği ifade edildi.

Açıklamada, "gıdaları karşılaştır" bölümünde iki farklı gıdanın, bileşenleri yönünden, aynı ekran üzerinde karşılaştırılabildiği, "beslenme çantası" uygulamasıyla ise seçilen birden çok gıdanın toplam enerji ve besin ögesi değerleri kolaylıkla hesaplanabildiği de kaydedildi.