ANKARA
 
KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon verildi.

Büyükelçi Halil İbrahim Akça, resepsiyonun açılışında yaptığı konuşmada, Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazası dolayısıyla mahsur kalan işçiler için dua istedi.

Büyükelçi Akça, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın gönderdiği kutlama mesajını okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajında şu ifadeler yer aldı:

 ''Görev yapmakta olduğunuz bu dost ülkede bulunan tüm kardeşlerimizin Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor, cumhuriyetimizin kuruluşunun 91. yıl dönümünün ülkemiz milletimiz, tüm dost ve kardeş ülkeler için hayırlar getirmesini Allah’tan niyaz ediyorum. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91. yıl heyecanını bizlerle paylaşan dost ve kardeş ülkelerin temsilcilerine, onların nezdinde tüm dost ve kardeş halklara, temsilcilik çalışanlarımıza bu anlamlı günümüzde barış ve dayanışma mesajlarımızı iletiyor, milletimizin en kalbi selamlarını gönderiyorum.

Türkiye Cumhuriyeti dünyada barışı, dayanışmayı, adalet ve refahı savunan, her ülkenin içişlerine ve toprak bütünlüğüne saygı gösteren uluslararası hukuku, insani değerleri, insan hak ve özgürlüklerini herşeyin üzerinde tutan bir dış politika anlayışına sahiptir. 91 yıl boyunca hassasiyetle muhafaza ettiğimiz, bu savunduğumuz değerler bugün ve bundan sonra da Türkiye dış politikasının sarsılmaz temel ilkeleri olacaktır.

Türkiye her meselede adaletin, hakkaniyetin ve barışın yanında yer almayı mazlum ve mağdurlar için cesaretle hakkı savunmayı sürdürecektir. Türkiye, istikrarla büyüyen ekonomisi, standartları yükselen demokrasisi, kararlı Avrupa Birliği süreci, G20 üyeliği, uluslararası platformlardaki etkin tutumuyla bölgesel ve küresel barış için insanlık adına seferberlik etmekten de kaçınmayacaktır. Bu düşüncelerle orada yaşayan vatandaşlarımızın, tüm kardeşlerimizin, akrabalarımızın Cumhuriyet Bayramı'nı tebrik ediyorum. Bu anlamlı günde heyecanımıza ve coşkumuza ortak olan dost ve kardeş ülkelere onların halklarına ve temsilcilerine ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyor, selam ve saygılarımı yolluyorum.'

Resepsiyona KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bakanlar, milletvekilleri, yabancı misyon şefleri, Türk iş adamları ve vatandaşlar katıldı.
Türkmenistan
 
Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon düzenlendi.
 
Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği tarafından Yıldız Otel'de düzenlenen resepsiyon, iki ülke milli marşlarının okunması ile başladı.

Açılışı konuşmasını yapan Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın gönderdiği kutlama mesajını okudu.

Katılımın yoğun olduğu resepsiyona  yabancı misyon şefleri, Türk iş adamları, Türk ve Türkmen vatandaşları katıldı.

Etiyopya

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon verildi.

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçiliği tarafından Sheraton Otel'de düzenlenen resepsiyonda misafirleri, Büyükelçi Osman Rıza Yavuzalp ve Askeri Ateşe Albay Ayhan Saniç karşıladı.

Resepsiyona Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dina Mufti'nin yanı sıra birçok ülkenin Etiyopya büyükelçisi katıldı.

Etiyopya ve Türkiye milli marşlarının okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Addis Ababa Büyükelçiliğine gönderdiği özel kutlama mesajı, üçüncü katip Haluk Demir tarafından okundu.

Yabancı konuklar resepsiyonda ikram edilen Türk yemekleri ve dönerine büyük ilgi gösterdi.

Güney Afrika Cumhuriyeti

Cumhuriyetin kuruluşunun 91'inci yıl dönümü, Türkiye'nin Pretoria Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Düzenlenen resepsiyona Güney Afrikalı yetkililer, üst düzey komutanlar, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kırgızistan

Cumhuriyetin kuruluşunun 91'inci yıl dönümü, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Kırgızistan Milli Akademik Tiyatro Bale ve Opera Binası Malakit Salonu'ndaki resepsiyonda davetlileri, Büyükelçi Metin Kılıç ve eşi Simten Kılıç ile Büyükelçilik yetkilileri karşıladı. Resepsiyona, milletvekilleri, Kırgızistan güvenlik güçlerinin yetkilileri, Dışişleri ve devlet ve kamu görevlileri ile yabancı diplomatik misyon temsilcileri, sivil toplum örgütlerin temsilcileri, bilim ve İlim adamları, basın camiası ve çok sayıda davetli katıldı.

Lübnan

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta,  29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon verildi.

Cumhuriyet Bayramı dolaysıyla Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliğinde düzenlenen resepsiyona, Lübnan Çalışma Bakanı Sijan Kazzi, Çevre Bakanı Muhammed El Mashnuk, diğer ülkelerin diplomatik temsilcileri, Lübnan’da yaşayan Türkler ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız, iki ülkenin ulusal marşlarının okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın gönderdiği özel kutlama mesajı okudu.

Davetlilerin alkışlarının ardından, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için özel hazırlanan pasta kesildi.

ABD

Cumhuriyetin 91’inci kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliğindeki Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.

Bir grup Türk öğrenci de Washington Anıtı önünde Türk ve Amerikan bayrakları açtı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu verildi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve eşi Sinem Kılıç'ın ev sahipliğinde Büyükelçilik Rezidansı'nda yabancı konuklar için verilen resepsiyona, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Dairesi'nde Güney Avrupa ve Doğu Akdeniz'den Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat, Kongre'den yetkililer ve yabancı misyon şeflerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Cumhuriyetin 91. kuruluş yıl dönümü, ABD'nin New York kentinde de ülkenin finans merkezi Wall Street'te düzenlenen bayrak çekme töreniyle kutlandı. Wall Street'teki Bowling Green Park'ta düzenlenen törene, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın ile birlikte ABD'deki Türk toplumundan temsilciler katıldı. Törende Türk bayrağını göndere, uzun yıllar Türkiye'nin uluslararası arenadaki imajına zarar veren "Midnight Express (Geceyarısı Ekspresi)" filmine ilham kaynağı olan ve ismini veren kitabın yazarı Billy Hayes çekti.

Kazakistan

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye'nin Astana Büyükelçiğinde verilen resepsiyonla kutlandı.

Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Ömer Burhan Tüzel ve Askeri Ateşe Albay Halidun Eren, Büyükelçilik Konutu'ndaki resepsiyonda davetlileri kapıda karşıladı. Resepsiyona Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Yardımcısı Yerlan Sagadiyev ve birçok Kazak üst düzey yetkili katıldı.

Azerbaycan

Cumhuriyetin kuruluşunun 91'inci yıl dönümü, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Azerbaycan'daki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, sabah Bakü Türk Şehitliği'nde yapılan törenin ardından, akşam saatlerinde düzenlenen resepsiyonla devam etti. Bakü'nün yeni mimari sembollerinden Flame Towers Fairmont Hotel'de Büyükelçi İsmail Alper Coşkun'un ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov, Cumhurbaşkanlığı İdaresi yetkilileri, üst düzey komutanlar, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Endonezya

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Türkiye'nin Endonezya Büyükelçiliğince resepsiyon verildi.

Endonezya'da görev yapan diğer ülke elçilerinin de hazır bulunduğu resepsiyona, Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suryo B. Sulisto, Denizcilik ve Balıkçılık Bakanı Susi Pudjiastuti, Aile ve Sosyal İşler Bakanı Khofifah Indar Parawansa ile İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Rudiantara da katıldı.

Katar

Katar'ın başkenti Doha'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon düzenlendi.

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi konutunda gerçekleştirilen törene, Katar Başbakan Yardımcısı Ahmed bin Abdullah bin Zeyd el Mahmud, Eğitim Bakanı Muhammed Abdulvahid Al Hammadi, Adalet Bakanı Hasan Lahdan Al Mühennedi, Kordiplomatik Dekanı Ali İbrahim Al Ahmed, Protokol Şefi İbrahim Fahru, çeşitli temaslar için Katar'da bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerinin farklı birimlerinde muvazzaf Tümgeneraller, Teknik Direktör Bülent Uygun, Futbolcu Tuncay Şanlı, üst düzey komutanlar, büyükelçiler ve çok sayıda davetli katıldı.  

Katar ve Türkiye milli marşlarının okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Doha Büyükelçiliğine gönderdiği özel kutlama mesajı İngilizce olarak okundu.

Bosna Hersek

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliğinde resepsiyon düzenlendi.

Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay ve eşi davetlileri karşıladı. Resepsiyona Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç de katıldı.

Sırbistan

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Hayat Hoteli'nde düzenlenen resepsiyona, Sırbistan İçişleri Bakanı Neboyşa Stefanoviç, Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Lyayiç'in yanı sıra ülkede görev yapan diplomatlar, siyasiler ve diğer konuklar katıldı.

İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel mesajı okundu.

Bozay, konuşmasında ayrıca Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazasında, madende mahsur kalan 18 madencinin bir an önce kurtulmaları temennisinde bulundu.

Hırvatistan

Zagreb Büyükelçisi Ahmet Tuta'nın ev sahipliğinde Sheraton Hoteli'nde düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna Hırvatistan Meclis Başkan Yardımcıları Nenad Staziç ve Jelyko Reiner'in yanı sıra ülkede görev yapan diplomatlar, siyasiler ve diğer konuklar katıldı.

Büyükelçi Tuta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla gönderdiği özel mesajı Türkçe ve İngilizce olarak resepsiyona katılan davetlilere okudu.

Karadağ

Podgoritsa'daki Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna ise Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç, bakanlar, diplomatlar, milletvekilleri ve davetliler katıldı.

İki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından Podgoritsa Büyükelçisi Mehmet Niyazi Tanılır, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gönderdiği özel mesajı okudu.

Arnavutluk

Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki Rogner Hoteli'nde düzenlenen resepsiyona da Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, eski Başbakan Sali Berişa, bakanlar, siyasi parti genel başkanları, milletvekilleri, diplomatlar ve diğer konuklar katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özel mesajı Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar tarafından okundu.

Makedonya

Üsküp Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyona Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Meclis Başkanı Trayko Velyanovski, Başbakan Nikola Gruevski, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, büyükelçiler, iş adamları ve diğer davetliler katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gönderdiği özel mesaj Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil tarafından okundu.

Mesajın okunmasının ardından Karaman'daki maden kazasını anımsatan Büyükelçi Şölendil, "Mahsur kalan 18 işçinin sağ salim kurtarılmasını Allah'tan diliyorum" dedi.

Kosova

Kosova'nın başkenti Priştine'deki Emerald Hoteli'nde düzenlenen resepsiyona Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Başbakan Haşim Taçi, bakanlar, milletvekilleri, diplomatlar, KFOR bünyesinde ülkede görev yapan Türk Temsil Heyet Başkanlığı yetkilileri ile davetliler katıldı.

İki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başlayan resepsiyonda, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özel mesajını okudu.

Bir dönem Fenerbahçe'de forma giyen Kosova Futbol Federasyonu Başkanı Fadil Vokri de Türk halkının Cumhuriyet Bayramı'nı kutladığını belirterek, Türkiye'ye her alanda başarı dilediğini söyledi.

İspanya

İspanya'nın başkenti Madrid'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon düzenlendi.

Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ömer Önhon'un Büyükelçilik Rezidansı'nda verdiği Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna, İspanya'da yaşayan Türk vatandaşları, İspanyol kentlerinde görev yapan Türkiye Dışişleri Bakanlığının fahri konsolosları, İspanyol hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile Madrid'deki bazı yabancıbüyükelçiler ve askeri ataşeler katıldı.

Resepsiyonda öne çıkan konu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet Bayramı mesajı oldu.

A Milli Futbol Takımı kaptanı ve Atletico Madridli futbolcu Arda Turan da resepsiyona katıldı.

Büyükelçi Ömer Önhon ve Arda Turan, AA muhabirine yaptıkları açıklamada Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden kazası ve Diyarbakır'da bir astsubayın silahlı saldırıya uğramasıyla nedeniyle çok büyük üzüntü duyduklarını ifade ederek, Türk halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

Arda Turan'ın "güzel futbolunun yanısıra büyükelçi gibi çok önemli bir tanıtım yaptığını" kaydeden Büyükelçi Önhon, en kısa zamanda Vicente Calderon Stadı'na giderek Arda Turan'ı izlemek istediğini söyledi.

Türk halkının Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayan Arda Turan, Atletico Madrid kulübünün Facebook'taki resmi sayfasında yayımlanan videoda "Ülkemin Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum. Herkesi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum" mesajını verdi.

Kanada

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91.yıl dönümü, Kanada’da kutlandı. Ülkenin en büyük eyaleti Ontario’nun, Toronto’da bulunan eyalet parlamentosu binasının gönderine Türk bayrağı çekildi.

Kanada Türk Dernekleri Federasyonu tarafından organize edilen bayrak çekme törenine, Türkiye’nin Toronto Başkonsolosu Ali Rıza Güney, Ontario Parlamentosu Başkanı Dave Levac, Ontario İnovasyon Bakanı Reza Mouridi, çok sayıda milletvekili ve Toronto’da yaşayan Türkler katıldı.

Törende konuşan Ontario İnovasyon Bakanı Reza Mouridi, katılımcılara Türkçe, "Ontario Parlamentosu’na hoş geldiniz" dedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu anlatan Bakan Mouridi, "Osmanlı’nın küllerinden doğan Türkiye Cumhuriyeti, birçok ilk’i başarmış bir devlettir. Yıl dönümünüzü yürekten kutluyorum" diye konuştu.

Öte yandan Ontario Eyalet Parlamentosu’nun öğleden sonraki oturumunda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91. yıl dönümünü kutlayan bir bildiri okundu.

Moskova

Rusya'nın başkenti Moskova'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon düzenlendi.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği tarafından Cumhuriyet Bayramı nedeniyle verilen resepsiyona, Rus ve yabancı misyon temsilcisi, çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyon, Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajını okumasıyla başladı. Moskova'da yaşayan Türk vatandaşlarının da yer aldığı programda davetlilere ikram edilen Türk yemekleri büyük ilgi gördü.

Ukrayna

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon verildi. Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyonda, iki ülke milli marşları okundu.

Resepsiyonda konuşan Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Karaman'da meydana gelen maden kazası dolayısıyla bayramı buruk kutladıklarını kaydederek ancak bu burukluğu Cumhuriyet'e olan saygıyla hissettiklerini belirtti. Tezel, Ukrayna'nın geçirdiği bu zorlu günlerde, onlarla duygudaşlık kurmamanın zor olduğunu kaydederek, bu ülkenin sıkıntılarını aşmasını umut ettiklerini vurguladı.

Büyükelçi Tezel, konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın gönderdiği kutlama mesajını da okudu.

Çok sayıda vatandaşın katıldığı resepsiyona, Ukrayna'da görev yapan yabancı misyon şefleri, Türk iş adamları, Türk ve Ukraynalı vatandaşlar katıldı. Resepsiyonda, Türk mutfağından lezzetler ikram edildi.

Almanya

Almanya'nın başkenti Berlin'de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon düzenlendi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği  konutunda gerçekleştirilen törene, Hristiyan Demokrat Parti (CDU) milletvekili Cemile Yusuf, yabancı misyon şefleri, Türk iş adamları, Türk ve Almanlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Berlin Büyükelçiliğine gönderdiği özel kutlama mesajı hem Türkçe hem Almanca okundu.

Katılımın yoğun olduğu resepsiyonda davetlilere ikram edilen Türk yemekleri büyük ilgi gördü.

Frankfurt Başkonsolosluğu tarafından bir otelde düzenlenen resepsiyonda da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Berlin Büyükelçiliğine gönderdiği özel kutlama mesajı okundu.

Yunanistan

Yunanistan'ın başkenti Atina'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla resepsiyon verildi.

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras'ın ev sahipliğinde Büyük Britanya Oteli'nde düzenlenen resepsiyona, eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Kurkulas'ın yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi ve davetli katıldı.

Paris

Fransa'nın başkenti Paris'te, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon verildi.

Türkiye'nin Paris Büyükelçiliğinde düzenlenen resepsiyonda misafirleri, Büyükelçi Hakkı Akil ve Silahlı Kuvvetler Ataşesi Kurmay Albay Turgut Çelebi karşıladı.

Resepsiyona birçok ülkenin Paris'teki diplomatlar ve askeri ateşelerinin yanısıra çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Paris Büyükelçiliğine gönderdiği özel kutlama mesajı, Büyükelçi Akil tarafından okundu.

Avusturya

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında resepsiyon düzenlendi.

Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği'nde düzenlenen resepsiyona, Avusturya'da bulunan sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve kamu görevlilerinden oluşan çok sayıda kişi katıldı. Resepsiyona katılanları, Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş ve Viyana Başkonsolosu Tayyar Kağan Atay karşıladı.

Karşılamanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Viyana Büyükelçiliğine gönderdiği özel kutlama mesajı, ikinci katip Ayşecan Öztop tarafından okundu.

Başkonsolos Tayyar Kağan Atay ise katılımcılara teşekkür ederek herkesin Cumhuriyet Bayramını kutladığını ifade etti.

Resepsiyonda katılanlara Türk yemekleri ikram edildi.

İsviçre

İsviçre'nin Cenevre kentinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon verildi.

Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosu Nurdan Bayraktar Golder'in verdiği resepsiyona, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, Türkiye'nin Dünya Ticaret Örgütü nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Haluk Ilıcak ve çok sayıda davetli katıldı.

Golder, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği özel kutlama mesajını İngilizce olarak okudu.

Ayrıca Türkiye'nin Bern Büyükelçiliği rezidansında da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon verildi.

Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Mehmet Tuğrul Gücük'ün verdiği resepsiyona; büyükelçiler, yabancı ülkelerin misyon ile İsviçre'deki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Belçika

Belçika’nın başkenti Brüksel'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen resepsiyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel mesajı okundu.

Cumhuriyet'in 91. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay ve eşi Sefire Mehveş Olcay’ın ev sahipliğinde, Cercle Royal Gaulois'de düzenlenen resepsiyonda Cumhuriyet Bayramı coşkusu yaşandı.

Resepsiyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını Büyükelçi Mehmet Hakan Olcay okudu.

Ürdün

Ürdün'ün başkenti Amman'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla resepsiyon verildi.

Cumhuriyet Bayramı dolaysıyla Türkiye’nin Amman Büyükelçiliği tarafından Grand Hyatt Hotel'de düzenlenen resepsiyonda, ilk kez Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın özel kutlama mesajı okundu.

Cumhrbaşkanı Erdoğan'ın mesajının ardından konuşan Büyükelçi Önal da Türk vatandaşlarının Cumhuriyet Bayramını kutlayarak, resepsiyona katılan Ürdünlü yetkililere ve diğer ülke büyükelçilerine katılımları için teşekkür etti.

Önal, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden kazası nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.

Tunus

Tunus'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon verildi.

Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ömer Gücük'ün konutunda düzenlenen törene, Nahda Hareketi'nin lideri Raşid el-Gannuşi, eski Tunus Başbakanı Ali el-Urayyid, Tarım Bakanı El Esad el-Eşal'ın yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi, Tunus’ta yaşayan Türkler ve davetliler katıldı.

Tunus'ta pazar günü gerçekleştirilen parlamento seçimleri nedeniyle düşük katılımın beklendiği resepsiyona siyasiler yoğun ilgi gösterdi.

İran

İran’ın başkenti Tahran’da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon verildi.

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin tarafından elçilik rezidansında verilen resepsiyona, İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi, Yol ve Kentleşme Bakan Yardımcısı Davud Keşaverzian ve birçok yabancı misyon temsilcisi katıldı.

İranlı Bakan Vaizi ile kısa bir görüşme gerçekleştiren Büyükelçi Tekin, Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazası dolayısıyla bayramı buruk kutladıklarını dile getirdi.

Türkiye halkına geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Vaizi, Büyükelçi Tekin şahsına Türkiye halkına İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tebriklerini iletti.

Tahran’da yaşayan Türk vatandaşlarının da katıldığı resepsiyonda davetlilere Türk mutfağından çeşitli yemekler ikram edildi.

Danimarka

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu verildi.

Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez tarafından Büyükelçilik konutunda yabancı konuklara yönelik verilen resepsiyona, Danimarka Dışişleri Bakanlığından Dış Politika Direktörü Kim Jörgensen ve Dışişleri Protokol Genel Müdürü ile aralarında ABD'nin Kopenhag Büyükelçisi Rufus Gifford'un da bulunduğu çok sayıda büyükelçi, yabancı misyon temsilcileri ile akademisyenler katıldı.

Büyükelçi Mehmet Dönmez, Büyükelçi Dönmez daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajını okudu.

Davetlilere daha sonra Türk mutfağından yemekler ikram edilirken Türkiye'den getirilmiş tatlılar büyük ilgi gördü.

Hollanda

Hollanda’da, Türkiye Cumhuriyeti’nin 91. kuruluş yıldönümü, Lahey Büyükelçiliği tarafından verilen resepsiyonla kutlandı. Resepsiyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel mesajı okundu.

Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan ve eşi Senem Arslan’ın ev sahipliğinde büyükelçilik konutunda düzenlenen resepsiyona eski Hollanda Dışişleri Bakanı Ben Bot, merkezi Lahey’de bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Genel Direktörü Büyükelçi Ahmet Üzümcü, İşçi Partisi (PvdA) milletvekilleri Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk, Keklik Yücel ve Sultan Günal Gezer’in yanı sıra çok sayıda ülkenin büyükelçileri, siyasi ve askeri temsilciler, yabancı misyon şefleri ile Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşları katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lahey Büyükelçiliği’ne gönderdiği özel mesaj Türkçe ve İngilizce okundu.

İngiltere

Türkiye'nin Londra Büyükelçliği rezidansında, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla resepsiyon verildi.

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ile eşi Esra Bilgiç'in ev sahipliğindeki resepsiyona, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin Milletvekili Liam Fox, Başbakan Cameron'ın Türkiye Ticaret Temsilcisi Lord Janvrin, İngiltere Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı General Sir Nicholas Houghton, Büyükelçilik ve Başkonsolosluk çalışanlarının yanı sıra yabancı misyonlardan çok sayıda davetli ve Türk toplumunun temsilcileri katıldı.

Resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Londra Büyükelçiliği'ne gönderdiği özel kutlama mesajı hem Türkçe, hem İngilizce okundu.

Mesajın okunmasının ardından konuşan Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Karaman'dan gelen haberin kendilerini derinden üzdüğünü ve yaraladığını vurgulayarak, “Dualarımız onlarla ve aileleriyle” dedi.

İsrail

Kudüs Başkonsolosluğu'nda, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon verildi.

Gelen davetlileri büyükelçi Mustafa Sarnıç ve eşi Esin Sarnıç kapıda birlikte karşılarken, Filistin Devleti'nin 5 bakanla temsil edildiği resepsiyona Filistin’de görevli çok sayıda büyükelçi, başkonsolos ve diplomat katıldı.

Resepsiyon sırasında büyükelçi Sarnıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine gönderdiği Cumhuriyet Bayramı özel kutlama mesajını gelen davetlilere okudu.

Resepsiyonda davetlilere Türk mutfağından yemekler ikram edildi.

Macaristan

Macaristan'nın başkenti Budapeşte'de düzenlenen, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel mesajı okundu.

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliği'nce Ulusal Müze'de düzenlenen resepsiyona, Macaristan'da bulunan sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve kamu görevlilerinden oluşan çok sayıda davetli katıldı. Davetlileri, Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı karşıladı.

Karşılamanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Budapeşte Büyükelçiliğine gönderdiği özel kutlama mesajı, Büyükelçi Şakir Fakılı tarafından okundu.

Bulgaristan

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla resepsiyon verdi.

Ramada Oteli'ndeki resepsiyonda Büyükelçi Gökçe, yaptığı konuşmada, Bulgar ve yabancı konukların Türkiye’nin bayramına gösterdiği ilgi ve saygıdan dolayı teşekkür etti.

Resepsiyonun onur konukları arasında yer alan Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, Türkiye’nin mutlu bayramını kutlarken, iki ülkenin ilişkilerinin tarihsel bir geçmişe dayandıklarını belirtti. Geçmişten alınan derslerle Bulgaristan ve Türkiye’nin geleceğe dönük iyi bir dostluk ve işbirliği ilişkilerini oluşturduklarına vurgu yapan Mitov, Bulgaristan’ın, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile üyelik için diyalog sürecini desteklediğini söyledi. Bakan Mitov, Karaman’daki maden kazasından dolayı Bulgaristan’ın da büyük bir üzüntü duyduğunu kaydetti.

Adalet Bakanı Hristo İvanov da iki ülke arasında adalet alanındaki ilişkilerinin gelişmesinden memnuniyet duyduğunu paylaştı.

Bulgaristan-Türkiye sınırının bir bölümündeki tel örgülerin abartılmaması gerektiğini savunan İvanov, “Böyle bir düzeneğin bulunması sorun haline getirilmemeli. Önemli olan iki ülke arasındaki her türlü işbirliği ve diyaloğun geliştirilmesidir” dedi.

Resepsiyona Bulgaristan Eğitim Bakanı Rumyana Kolarova da katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla gönderdiği mesaj da resepsiyon sırasında salonda yayımlandı.

Cezayir

Türkiye'nin Cezayir Büyükelçiliği'nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon verildi.

Büyükelçi Adnan Keçeci'nin ev sahipliğinde verilen resepsiyona, Cezayir Enerji Bakanı Yusuf Yusufi, Kültür Bakanı Nadiye Şarabiy, İletişim Bakanı Hamid Karin ve birçok ülkenin Cezayir büyükelçileri katıldı.

Cezayir ve Türkiye milli marşlarının okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurtdışı temsilciliklerine gönderdiği Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajı Büyükelçi Keçeci tarafından misafirlere okundu.

Resepsiyona katılan misafirlere Türk yemekleri ve geleneksel Türk tatlıları ikram edildi.