ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vePapa Franciscus Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Papa Franciscus, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Bizim diyaloğa ihtiyacımız var çünkü birçok ortak değerimiz var. Aynı zamanda bu diyalog sükunetle farklılıklara değer vererek onlardan ders çıkarmaya faydalı olmalıdır. Sağlam bir barış inşa etmek çabasını sabırla ileri götürmemiz gerekiyor. Bu barış insanlığın onuruna bağlı olan hedefler ve temel haklara saygı üstüne kurulmalıdır"

"Türkiye büyük bir cömertlik göstererek birçok göçmeni kabul etti ve sınırlarında meydana gelen bu dramatik durumdan doğrudan etkilendi. Uluslararası camianın bu göçmenlere yardım etmesi ahlaki bir mecburiyettir. Gerekli olan bu insani yardımın dışında bu trajediyi ortaya çıkaran sebeplere de kayıtsız kalınmamalıdır"

"Özellikle Suriye ve Irak'ta terör eylemleri aralıksız devam etmektedir. En basit insani kurallar çiğnenmekte, azınlık gruplara yönelik sürgünler görülmektedir. Sadece Hristiyanlar ve Yezidiler değil, yüz binlerce insan hayatlarını kurtarmak, inançlarına bağlı kalabilmek için evlerini, vatanlarını terk ediyorlar"

"(Irak ve Suriye'deki gelişmeler) Her zaman uluslararası hukuka saygılı olmak şartıyla haksız saldırıyla mücadele meşru ise de sorunun çözümü için sadece askeri cevap yeterli olmayacaktır. Karşılıklı güvene dayalı ortak ve güçlü bir çaba gereklidir. Bu çaba kalıcı barışı mümkün kılacak ve kaynaklarımızı silahlara değil, insan onuruna layık gerçek savaşlara yönlendirecek, açlık ve hastalıklarla savaş, sürdürülebilir kalkınma, yaratılmış olanın korunması, modern dünyamızda dahi eksik kalmayan ve farklı yüzlerle karşımıza çıkan fakirlik ve aşırı eğilimlerle ilgili mücadele gibi savaşlarda etkili olacaktır"