Türk Hava Yolları Türkiye'nin gururu, göğsümüzü kabartan markamız. Malum bir süredir, Önce Vatan Gazetesi ABD temsilcisi olarak röportaj serisi için Chicago’dayım. THY'nin Chicago'dan İstanbul’a her gün direkt uçuşu var. Akşam saat 5.35’te Chicago'ya gelen uçak yine aynı akşam 9.40’ta İstanbul’a geri dönmek için havalanıyor. Benim oturduğum ev havalimanına çok yakın. Vızır vızır uçaklar inip kalkıyor. Öyle ki Chicago O’Hare Havalimanı, 70 milyonluk yolcu sayısı ile dünyanın yedinci büyük havalimanı olmakla birlikte, sekiz adet aktif pisti ile uçuş sayısı bakımından dünyada ilk sırada bulunmakta. Bundan da anlaşılacağı üzere hava trafiği çok yoğun ve ben de bizzat şahidim...

THY'nin uçuş saatlerini bildiğimden eğer bizim buralarda dışardaysam mutlaka gözüm gökyüzünde. "Acaba şu bizim uçak mı? Bi sonraki o olur herhalde" diye diye beklerim. Hele bir de kalkış saatini kaçırmamışsam mutlaka gökyüzünde o logoyu yakalarım, gururlanır mutlu olurum... Başka ülke insanına bunu anlatmak çok zor, biz Türkler farklıyız bu konularda.

Ülkenin ve havayolunun gücü doğrudan bağlantılı. Türk Hava Yolları özellike son yıllarda iyice güçlendi. Sadece Avrupa ve Orta Doğu’da değil aldığı ödüller ve başarılarıyla dünyanın en iyi haya yollarından biri.


Türk Hava Yolları Chicago

Geçtiğimiz gün Türk Hava Yolları’nın Chicago’da 20. yıl dönümü kutlaması vardı. Davet gelince önce şaşırdım. 'THY'nin 20 yıldır İstanbul’dan Chicago’ya uçuşu mu varmış?' dedim. Bana sorsalar en fazla 8-10 yıldır uçuyordur derdim. Ama hayır. Amerika Birleşik Devletleri’nin orta batısında yer alan, ticaret ve sanayinin merkezi bu şehre THY, 20 yıldır seferler yapıyormuş. Elbette kritik ve çok akıllıca.

İstanbul – Chicago ilk uçuşu 7 Mayıs 1997 yılında başlamış. New York’tan sonra Amerika Birleşik Devtletleri’ne ikinci uçuş noktası olarak Chicago eklenmiş. İlk olarak haftada 3 kere karşılıklı uçuşlar ile başlayan yolculuk yüksek talep üzerine, hali hazırda karşılıklı olarak haftada 7 gün uçuşlarla devam ediyor.

Türk Hava Yolları’nın Chicago’da 20. Yılı şehrin en güzel mekanlarından birisi Chicago Yat Kulübünde akşam yemeği ve pasta kesilmesiyle kutlandı. Geceye; Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, Satış Başkanı Kerem Sarp, Pazarlama Başkanı Ziya Öztürk, Gelir Yönetimi Başkanı Emir Ali Göze, Chicago ve Orta Batı Bölge Müdürü Tuncay Eminoğlu, Chicago Satış Şefi Fatih Eroğlu,Chicago Başkonsolosu Umut Acar, Muavin Konsolos Safa Sert, Chicago Havacılık Dairesi Komisyon Üyesi Ginger S. Evans, konsoloslar, acenta temsilcileri ve çok sayıda yerli yabancı seçkin davetli katıldı.

Sadece yolcu uçağı değil kargo uçağında da Türk Hava Yolları Orta Doğu ülkeleri arasında lider. Taşınan Kargo-Posta da , THY Ağustos 2017 ayında  %18,0 artışla 94.332 tona ulaştı. Kargoda rekor ayı!

Türkiye-Chicago arasında da adeta hava köprüsü görevini üstleniyor. Çok yoğun çalışıyorlar. Yakın dostlarımdan THY Kargo çalışanı Hakan Karakaya'dan biliyorum yoğunluğu... Bayrağı gururla taşıyorlar...
Ayrıca geçtiğimiz yıl 10 saatlik Chicago-İstanbul uçuşunda ilk kez kokpitte kaptan pilotlar Emel Arman ve Ferihan Işık’ın görev almasıyla 2 kadın kaptan pilotla yapılan en uzun uçuş olarak tarihe geçen Türk Hava Yolları  bir ilke imza atılmıştı.

Bir yandan da İstanbul'daki yeni havalimanı inşaatı tam gaz devam ediyor. Ve 2018’te tamamlanması beklenen havalimanı 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olarak Türkiye’nin ekonomisine müthiş katkılar sunacak.


Türk Hava Yolları Amerika Kıtası

Türk Hava Yolları Amerika kıtasında 8 ülkeye ve 17 şehire uçuyor. 

Chicago, Houston, Los Angeles, New York, Washington, Boston, San Francisco, Miami, Atlanta, Buenos Aires, Sao Paulo, Toronto, Montreal, Bogota, Panama, Karakas ve Havana.


Türk Hava Yolları 5 Uçak ile Yolculuğa Başladı

1933 yılında 5 uçak ile başlayan Türk Hava Yolları’nın yolculuğu ç, bugün 337 uçaklık dev bir filoya ulaştı. Önümüzdeki 4 yıl içinde sipariş verilen uçaklarla birlikte sayı 421'e çıkacak. 

1990’lardan sonra yurtdışına açılma politikasına başlayan THY, 2003’de küresel marka değeriyle, Dünya’nın en iyi hava yolları arasına girmeyi başardı. 2012’den bu yana dünyada ilham veren markaların başında geldi. Yine 2012 yılında 1,6 milyar dolar olan marka değerini 2015 yılında 2,2 milyar dolara ulaştırdı. 5 kez; Avrupa’nın En İyi Havayolu Şirketi, 2 kez; En İyi Business Class Özel Yolcu Salonu İkramı, 3 kez; En İyi Business Class İkramı, 7 kez; Güney Avrupa’nın En İyi Havayolu Şirketi seçildi... Dünyada en fazla ülkeye uçuş gerçekleştiren havayolu şirketi ve pek çok ödülün sahibi, bayrak taşıyıcımız THY... UEFA EURO 2016, Barcelona, Euroleague gibi nice markaların sponsorluklarını yapan; Kobe, Messi, Tiger Woods, Morgan Freeman, Batman, Superman gibi dünyaca ünlü isimlerle reklam anlaşmaları yapan bir dünya markası…
Dünyada en çok noktaya uçan Türk Hava Yolları 120 ülkeye direkt uçuş gerçekleştiriyor. 300 destinayon ve bunların 251’i uluslararası 49 ise Türkiye içerisinde. 2002 ylında 10.3 milyon, 2016 sonunda ise 62.8 milyonluk yolcu portfoyüne ulaşmış.

2002’de 26 iç, 77 dış olmak üzere 103 noktaya uçuyorken; bugün 49 iç, 247 dış toplam 296 noktaya sefer yapıyor. Dünyanın 4. büyük uçuş ağına sahip havayolu şirketi. Sefer yaptığımız 117 ülke ile dünyada en fazla ülkeye uçan havayolu.


Türk Hava Yolları ile İlgili Bazı İstatistikler ise şöyle

• En uzun mesafe yurtdışı uçuş: İstanbul - Los Angeles - Amerika (11029 KM)
• En uzun mesafe yurtiçi uçuş: İstanbul - Hakkari - Türkiye (1379 KM)
• En kısa mesafe yurtiçi uçuş: İstanbul – Kütahya - Türkiye (200 KM)
• En kısa mesafe yurtdışı uçuş: İstanbul – Varna - Bulgaristan (262 KM)
• Yılda en fazla sefer olan yurtiçi uçuş: İstanbul - Ankara 
• Yılda en fazla sefer olan yurtdışı uçuş: Londra 
• 2016’da en çok yolcu taşınan ülke: Almanya
• 2016’da çok yolcu taşınan şehir: İzmir

Türk Hava Yolları ilgili bir yazı kaleme almışken bu markada büyük emeği olan, Türk Hava Yolları’nın en önemli ve zorlu koltuklarından birisinde oturan, bir çok krizi başarıyla yöneten, gecesini gündüzüne katarak kendini işine adamış, THY’nin Basın Müşaviri Yahya Üstün değerli büyüğüme de saygılarımı iletiyorum...

Röportaj: Anıl Sural

www.twitter.com/AnilSural

Fotoğraf: Rona Doğan