Ömrünü Türk Dünyası’na adayan Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, Türkistan coğrafyasında yaşayan ve ortak tarihi ve kültürü paylaşan milyonlarca insanı, “Dilde birlik, fikirde birlik ve işde birlik” ideali çerçevesinde birbirlerini tanımalarını, işbirliği yapabilmelerini sağlamak amacıyla attığı ilk adım, kardeş ülkelerde parasız ve Türkiye Türkçesi’yle eğitim veren okullar açmak olmuştu. TDAV’ın kardeş ülkelerindeki üniversitelerinde çocuklar YÖK’ün denklik tanıdığı eğitim programlarına göre yetiştiriliyor. 

Bu konudaki olağanüstü başarılarından dolayı Prof. Dr. Turan Yazgan, Türk Dünyası’nda, “Devletin yapamadığını yapabilen adam” olarak anılıyor. Gorbaçov, televizyonda yaptığı bir konuşmasında, Sovyetlerin dağılması sonrasında bağımsızlığına kavuşan Azerbaycan’ın serbest piyasa ekonomisine kolayca adapte olabilmesindeki en önemli etkenin, Prof. Dr. Turan Yazgan’ın büyük bir öngörüyle Bakü’de açmış olduğu Türk Dünyası İşletme Fakültesi (1992) olduğunu söylemişti. Bu gerçeği yalnızca Gorbaçov değil, pek çok kadirşinas insan da dile getirmişti. 

“DİLDE BİRLİK, FİKİRDE BİRLİK, İŞDE BİRLİK”İN İLK ADIMI

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı (TDAV) Prof. Dr. Turan Yazgan, Gaspıralı İsmail Bey’in  “Dilde birlik, Fikirde birlik, işde birlik” idealini hayata geçirebilmek için Türk Dünyası’nın çeşitli ülkelerinde açtığı okullardan biri olan ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi bünyesinde eğitim veren Türk Dünyası İşletme Fakültesi (1992), geçtiğimiz günlerde Bakü’de düzenlenen görkemli bir törenle bu yılki mezunlarına diplomalarını verdi. Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi salonlarında düzenlenen görkemli mezuniyet törenine Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Azerbaycan Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Ferid Ahmedov, TDAV Başkanı Közhan Yazgan, ATİB Başkanı Cemal Yangın, TÜSİAB Yönetim Kurulu Üyesi Osman Gezekir, Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Saadet Gandilova, Dekan Doç. Dr. Ferruh Tuzcuoğlu, AYAN MMC Genel Müdürü Cem Kabaklı, Türk Dünyası Bakü Atatürk Lisesi Müdürü Ali Devrim başta olmak üzere çok öğretim üyesi, veliler ve öğrenciler katıldılar.

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, mezuniyet töreninde yaptığı duygusal konuşmasında, Turan Yazgan Hoca’nın büyük bir öngörüyle hayata geçirdiği Türk Dünyası İşletme Fakültesi’nin, Türk Dünyası Bakü Atatürk Lisesi’nin Azerbaycan’ın eğitim politikasına yaptığı katkıları anlattı. Paşayeva gençleri büyük düşünmeye çağırarak şöyle dedi: 

“Turan Yazgan Hocamızı bugün anıyoruz, ama ben bütün gençleri, onu anmakla beraber anlamaya davet ediyorum. Çünkü büyük insanlar, büyük işler başarır. Onları biz ansak da, anmasak da, onlar her zaman milletin tarihinde, hafızasında yaşayacaklardır. Ama önemli olan anlamaktır; neyi anlamaktır? Büyük Atatürk güzel bir söz söylemiştir: 

‘Millete hizmet eden onun efendisi olur.’ Millete hizmet eden, sözün hakiki manasında, hiçbir zaman unutulmuyor. 

Turan Yazgan Hocayı gençlerimizin, aslında millet sevdasının ve millete hizmetin ne demek olduğunu yaşadığı hayatta göstermiş nadide insanlardan biri olduğu için anlaması gerekir. Milleti sevmek sözle olmuyor; güzel konuşmalar yapabilirsin, güzel fikirler ortaya koyabilirsin, ama işte, hayatında, faaliyetinde, çalışmanda uygulayamıyorsan; asla bir şey ifade etmez. Milleti sevmek, millete hizmet etmek demektir. Milleti sevmek, milleti coğrafi anlayışlar içinde bölmeden, coğrafi sınırların üstünde görüp hizmet edebilme anlayışıdır. 

Turan Yazgan Hoca ne kadar Türkiyeli idiyse o kadar da Azerbaycanlıydı, Kazakistanlıydı, Özbekistanlıydı, Kırımlıydı, Türkmenistanlıydı. 

Her yere giderdi ve her yerde okullar açardı. İnsanlarımızın, gençlerimizin eğitimine destek olur; bilgili olsunlar, millî düşüncelere, duygulara sahip olsunlar ve büyük Gaspıralı’nın “dilde, fikirde, işte birlik” anlayışı doğrultusunda yetişsinler isterdi. Çünkü büyük Gaspıralı çok güzel ifade etmiş; ‘dilde, fikirde bir olmayanlar işte bir olamazlar.’ 

Turan Yazgan, dilde, fikirde başlayacak bu birlik için Türk Dünyası’nın her yerine gidiyor, gençlerle görüşüyor, okullar açıyor, kurumlar oluşturuyordu. Oluşturduğu gönül hareketi, Türk Dünyası’nın her yerinde meyvelerini verdi. Gençlere, büyük hayaller kurmaktan çekinmeyin, ‘büyük hayaller kurun, büyük hayallere dayalı olarak güzel çalışmalar yürütün; siz onların meyvesini göreceksiniz, millet de görecek’ diyerek yol gösterdi. 

Biz bugün, Türk Dünyası’nın her neresine gitsek, o gençlerin, o yetişen, o büyüyen gençlerin, Türk Dünyası için çok büyük bir bugün ve gelecek oluşturacağına tanık oluyoruz…”

Azerbaycan Milletvekili Paşayeva konuşmasında Almanya Parlamentosu’nun sözde Ermeni Soykırımı konusundaki kararını ve oylamada olumlu oy kullanan Türk kökenli milletvekillerini de eleştirerek, “Onların birçoğu Türk milletinin evladı değil, sadece bu kimlik altına gizlenip Türk milletini arkadan vurmaya çalışan hainlerdir. Dedelerimize karşı yalanları, iftiraları destekleyenler asla Türk milletinden olamazlar. Gençlerimiz bunlara karşı durmalı ve itirazlarını dile getirmelidirler. 

Gençlerimiz, sosyal medya üzerinden birleşerek, Alman milletvekillerine bu kararı kabul etmekle ne kadar büyük bir yanlışlık ve haksızlık yaptıklarını anlatmalıdırlar. Bu arada, Almanya Parlamentosu’nda karar aleyhine oy kullanan tek milletvekili Bettina Kudlaya’ya da teşekkür mesajları gönderilmelidir. Alman milletvekillerine gönderilecek mesajlarda Dağlık Karabağ konusu özellikle vurgulanmalı ve AB Minsk Grubu üyesi olan Almanya’nın tarafsızlığını kaybettiği belirtilmelidir.”

Gençlere Türk tarihini çokiyi öğrenmeleri gerektiğini belirten Paşayeva, “Ortadoğu’da oynanan oyunlardan anlaşılacağı gibi, milletimize ve iki kardeş devletimize karşı yapılan haksızlıklar karşısında birlik ve beraberlik içinde çok çalışmamız gerekmektedir. Her gencimiz bu büyük milletin bir evladıdır. Milli konularda her zaman birlik olmalısınız. Karabağ gerçeklerinin daha ayrıntılı olarak anlatılmasında, Ermeni yalanlarının boşa çıkarılmasında sizin gibi eğitimli gençlere büyük görevler düşmektedir. 

 (…) İnanıyorum ki, bundan sonra Almanya’da yaşayan Türkler bu insanları siyaset sahnesinden silecekler, onlara bir daha konuşma fırsatı tanımayacaklardır.”

Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İşletme Fakültesi’nin açılmasında Azerbayacan devletiyle birlikte Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan’ın büyük emekleri olduğunu belirten Paşayeva, fakültenin verdiği çağdaş eğitimle gençlere büyük ufuklar açtığını söyledi, Turan Yazgan Hocamızı rahmetle anarken gençlere yeni hayatlarında başarılar diledi.  

Halen Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi bünyesinde eğitin veren Türk Dünyası İşletme Fakültesi’nin 2016 mezunlarına “Dilde birlik, fikirde birlik, işde birlik” mefkuresi ışığında yürüyecekleri hayat yolunda başarılar ve mutluluklar diliyoruz...