TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Berat Çonkar, Katar ile askeri eğitim işbirliği ve asker konuşlandırmayı öngören anlaşmanın, ABD ile yapılan "Eğit-Donat" anlaşmasıyla ya da ABD’nin Katar’da bulundurduğu CENTCOM faaliyetleriyle herhangi bir alakasının bulunmadığının değerlendirildiğini belirtti.

Çonkar, yaptığı yazılı açıklamada, komisyonun geçen pazartesi günü yaptığı toplantıda, Türkiye ile Katar Arasında Askeri Eğitim, Savunma Sanayii ile Katar Topraklarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin Konuşlandırılması Konusunda İşbirliği Anlaşması'nın da aralarında bulunduğu 6 kanun tasarısını kabul ettiğini anımsattı. 

Katar ile askeri işbirliği anlaşmasının askeri eğitim, savunma sanayii, ortak askeri tatbikat ve taraflar arasında kuvvet konuşlandırılması alanında işbirliğinin güçlendirilmesi maksadıyla gerekli usul ve esasları belirlediğini ifade eden Çonkar, "Bu anlaşmayla, iki taraf arasındaki mevcut dostane ilişkilerin uluslararası kurallar ve anlaşmalara uygun olarak geliştirilmesi amaçlanmaktadır" dedi. 

Çonkar, Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle ilişkilerine stratejik perspektiften baktığının altını çizerek, şunları kaydetti: 

"Bu stratejik bakışımızın en önemli unsuru bölge ülkelerinin güvenlik ve istikrarını desteklemektir. Bu anlaşma ülkemize esasen tarihsel olarak bildiğimiz ve etkin olduğumuz bu bölgede stratejik bir zemin kazandıracaktır. Komisyonumuzca onaylanan bu anlaşmayla aynı zamanda savunma sanayii ve askeri eğitim konularında yakın işbirliği yapılması öngörülmektedir. Esasen ülkemizin savunma sanayii ve askeri işbirliği ile eğitim alanlarında Körfez ülkelerinin çoğuyla imzaladığı anlaşmalar ve mutabakat muhtıraları bulunmaktadır. İleride benzeri anlaşmaların diğer Körfez ülkeleriyle yapılması da mümkündür. Körfez bölgesinde çeşitli ülkelerin benzeri angajmanları bulunmaktadır. 

Anlaşma Katar topraklarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiğinde konuşlandırılmasına imkan tanımakla birlikte, her bir tatbikat, ikili manevra, askeri eğitim faaliyeti ve kuvvet konuşlandırmaları için ayrı mutabakatlar gerekecektir. Anlaşmanın uygulanması kapsamında Katar’ın da tabiatıyla ülkemize askeri personel göndermesi mümkündür. Söz konusu anlaşma ile Katar’la daha önce bu konularda yapılmış olan anlaşmalardaki güncelleme gereksinimi de karşılanmış olmaktadır. Anlaşmanın içerik ve kapsamının açık olduğu, içerisinde yer alan hususlar dışında herhangi bir amaca hizmet etmesinin söz konusu olmadığı, bu bakımdan, anlaşmaya kapsamı dışında bir anlam da yüklememek gerektiği, anlaşmanın ABD ile yapılan 'Eğit-Donat' anlaşmasıyla ya da çeşitli iddialarda dile getirildiği gibi ABD’nin Katar’da bulundurduğu Merkezi Komuta Kuvveti (CENTCOM) faaliyetleriyle herhangi bir alakasının bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Tasarı şeffaflık içinde TBMM'nin uluslararası anlaşmalar için öngörülen onay süreçlerini izlemektedir."