MARDİN 

 Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Mardin'de açıklanan 10 maddelik, "Terörle Mücadele Eylem Planı" ile millet vicdanı ve hikmetiyle devlet aklı birleştirilecek, millet ve devlet arasındaki farklar tümüyle ortadan kaldırılacak.

Başbakan Davutoğlu, 10 ayaklı ve 10 temel esasa dayanan eylem planını, Artuklu Üniversitesindeki "Kardeşlik Buluşmaları Mardin Konferansı"nda açıkladı.

Buna göre, planın birinci ayağı psikolojik unsur olarak belirlendi. Bu dönemde, geçmişte olduğu gibi millet vicdanı ve hikmetiyle devlet aklı birleştirilecek. Millet ve devlet arasındaki farklar tümüyle ortadan kalkacak. Parçalayıcı ulusçuluk anlayışı yerine birleştirici, bütünleştirici millet anlayışı ve insan odaklı devlet anlayışı getirilecek.

İkinci olarak, kamu düzeni inşa edilecek. Kamu düzenini kim, hangi gerekçeyle tehdit ederse etsin, hak ettiği cevabı alacak.

Üçüncü olarak, kapsamlı bir demokratik reform süreci başlatılacak. Başta yeni anayasa olmak üzere, Türkiye'nin vesayet kuralları değiştirilecek.

Her aileye destek programı 

Eylem planının dördüncü ayağında, tam bir sosyal seferberlik ilan edilecek. Bütün yaralar sarılacak. Gerekirse her bir aileye destek programı uygulanacak.

Eylem planının beşinci ayağı ise ekonomiye yönelik. Bölge ekonomisi daha da güçlendirilecek. İstihdamı artıracak yeni hamleler yapılacak. Doğu ve Güneydoğu'da işveren ve sigortalıların ödeme güçlüğü nedeniyle oluşan prim borçları hiçbir gecikme zammı olmaksızın ertelenecek. Esnaf ve sanatkarların kredi ödemeleri de ertelenecek.

Planın altıncı ayağını ise mekanların yeniden ihyası oluşturuyor. Yeni bir yasal düzenleme ile bütün tarihi şehirler, tarihi dokusu içinde yeniden ihya edilecek. Bu süreçte kentsel alt yapılar da tümüyle elden geçirilecek ve süratle yollar rehabilite edilecek.

 İletişim birimleri oluşturulacak

Yedinci ayakta ise etkin bir iletişim stratejisi uygulanacak. Algı operasyonlarına karşı her yerde bir iletişim birimi oluşturulacak. Bütün dünyaya olan bitenle ilgili en etkin iletişim stratejileriyle bilgiler aktarılacak.

Sekizinci olarak, yeni yasal ve idari düzenlemeler yapılacak. Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek ancak yerel yönetimlerin bu yetkileri istismar etmelerine asla izin verilmeyecek.

Dokuzuncu olarak, "milli kardeşlik" anlamında yeni bir dönem başlatılacak. Burada da muhatap milletin kendisi olacak. Bütün illerde ve ilçelerde "İstişare Meclisleri" kurulacak. Herkes muhatap alınacak ancak elinde silah olan kimse muhatap kabul edilmeyecek.

Eylem planının son maddesi ise yeni bir kardeşlik döneminin başlamasına yönelik. 10. madde çerçevesinde kapsamlı bir, "birleştirici ruh hareketi" başlatılacak.