Telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanlarının piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin usul ve esasları belirlendi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun, ''Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanlarının Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik,'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından gerçekleştirilen telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanlarının piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerini, alınacak önlemleri, denetçilerin görevlerini ve yetkilerini, üretici ve dağıtıcıların yükümlülüklerini kapsıyor.

Yönetmeliğe göre, teknik düzenlemeye uygun cihazların güvenli olduğu kabul edilecek. Teknik düzenlemeye uygun olmayan cihazların güvenli olup olmadığına Kurum karar verecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliği kapsamındaki cihazlara ilişkin piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri yürütecek, gerekli önlemleri alacak ve müeyyideleri uygulayacak.

Piyasa gözetimi ve denetimi, denetçiler tarafından, Kurumun hazırladığı planlar kapsamında veya şikayet, ihbar ve taleplerin değerlendirilmesi üzerine ya da gerekli hallerde resen yapılacak.

Piyasa gözetimi ve denetimi, cihazların bulunduğu ve satıldığı yerler ile gerekli durumlarda cihaz veya parçaların üretildiği, montajının yapıldığı, ambalajlandığı, depolandığı veya hizmete sunulduğu yerlerde yapılabilecek. 

Kurum, gerekli gördüğü hallerde teknik düzenlemeye uygunluğu belgelenmiş olsa dahi piyasadan veya üretim hattından cihaza ait numuneler alabilecek ve cihazın teknik düzenlemeye uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla ilgili standartlarda yer alan her türlü tersi numunelere uygulayabilecek. Laboratuvarlarda yapılan testlere bağlı olarak numune cihazlar üzerinde oluşabilecek hasarlardan Kurum sorumlu tutulmayacak.

Daha önce denetlenmiş cihazlar farklı zamanlarda yeniden denetlenebilecek.

İşaret, bilgi ve belge açısından aykırılık tespit edilen cihazların üreticilerine, ''uyarı, idari para, ürünün piyasaya arzının geçici olarak durdurulması, cihazların piyasadan toplatılması'' yaptırımlarından biri veya birkaçı uygulanabilecek.