ANKARA - Musul'da rehin alınanları kurtarma operasyonunun, MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığınca tamamen "yerli bir operasyon" olarak yürütüldüğü öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Dış Operasyonlar Daire Başkanlığı, Musul'daki rehin alınma olayının ardından IŞİD'in Suriye, Afganistan ve Irak'ta daha önce gerçekleştirdiği tüm rehin alma operasyonlarını,  analiz ederek, uzun soluklu bir çalışma yürüttü.  

Bundan yola çıkarak bir strateji geliştiren Başkanlık, tamemen yerli bir operasyon kapsamında, kendi profesyonel elemanlarını, bölgedeki yerel unsurları, insansız hava araçlarını ve elektronik iletişim aygıtlarının devreye soktu ve bu çerçevede sonuca ulaştı.

Hazırlanan strateji, ilk meyvelerini, Irak'ta rehin tutulan 31 tır şoförünün sağlıkla kurtarılmasında verdi. 

Musul'da rehin alınanların kurtarılması kapsamında yürütülen operasyonda, 49 konsolosluk çalışanının can güvenlikleri ön planda tutuldu. 

Fidye ödenmedi, şart kabul edilmedi

Rehineler, ilk günden itibaren 101 gün boyunca Musul'da 8 ayrı adreste tutuldu, hareketlilik insansız hava araçları ve diğer unsurlarla sürekli takip edildi.

Musul'da rehin alınanlar için herhangi bir fidye ödenmedi, bırakılmaları karşılığında herhangi bir şart kabul edilmedi. 

Telabyat üzerinden Türkiye'ye geldiler 

Operasyon kapsamında, bugüne kadar 5-6 kez rehineler kurtarılma aşamasına gelindi ancak bu girişimler bölgedeki savaş ortamı nedeniyle sonuca ulaşmadı, operasyon bugüne kaldı.

IŞİD ile PYD arasındaki savaş nedeniyle son operasyonda da biraz geçikme yaşandı.

Rehineler, Kürt bölgesinden değil, İŞID kontrolündeki Telebyat üzerinden Türkiye'ye getirildi.