ANKARA

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Alaaddin Varol, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesinin "paralel yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan kişilerin tahliyesine yönelik kararının "yok" hükmünde olduğunu söyledi. 

Varol, AA muhabirine, mahkemenin verdiği kararın "yok" hükmünde olduğunu, kararla hukukun gasbedildiğini anlattı. 

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda hükümlerin açık olduğunu aktaran Varol, sulh ceza mahkemeleri kurulduktan sonra bu mahkemelerin tutukluluk kararlarına itirazın veya reddihakim taleplerinin yine bu mahkemelere yapılması gerektiğini belirtti.

Varol, "Olayda, bu mahkemeler hiçe sayılarak, yetkisiz bir mahkemeye başvurularak, yetkisiz karar alınmıştır" dedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK), kararı alan hakim hakkında müfettiş görevlendirdiğinin hatırlatılması üzerine Varol, "HSYK, geç kalmıştır. Bu kararı veren hakimlerle ilgili acilen soruşturma açılmalı ve açığa alma işlemleri yapılmadır" ifadesini kullandı.

İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi, "paralel yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklu şüpheliler hakkında tahliye kararı vermiş, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği ise kararın usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle "yok" hükmünde olduğunu ve şüphelilerin tutukluluğunun devamını kararlaştırmıştı.