ERZURUM - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kamplarda ve kamp dışında yaşamını sürdürdüğünü anımsattı.

Türkiye'de kurulan 25 kampta yaklaşık 275 bin Suriyelinin misafir edildiğini dile getiren Oktay, "Orada bir problem yok. Hatta 20 Haziran'da Birleşmiş Milletler tarafından davet edilmiş durumdayız. En İyi Kamu Hizmeti Ödülünü verecekler. Üç aşamalı jüriden geçen ülkelerin ciddi anlamda yarıştığı bir alan bu. Kamplardaki durumun ne kadar iyi olduğunu zaten söylüyorduk ama dünyada en iyi olduğu da tescillenmiş oldu" dedi.

Oktay, kampların dışında da çok ciddi bir Suriyeli nüfusu bulunduğuna dikkati çekerek, özellikle eğitim alanında sorunlar olduğunu fakat 76 bini kampta olmak üzere yaklaşık 200 bin Suriyelinin eğitime alındığını söyledi.

Türkiye'ye sığınan Suriyeli nüfusunun yüzde 30-35'inin eğitime kazandırıldığını ifade eden Oktay, "Okul çağındaki çocuklar olarak düşündüğümüzde bu 600 bin kişi yapar. Bütün dünyaya şu anda bunu haykırıyoruz, diyoruz ki 'üçte ikisi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ile bir sistem geliştirdik. Buna lojistik anlamda da destek veriyor olmanız gerekir'. Milli Eğitim Bakanlığında o çocuklara ulaşma ile ilgili çok yoğun bir çalışmamız var. Yabancı Öğrenci Bilgi İşletim Sistemi (YÖBİS) kuruldu, tamamına yakını biyometrik kayıt altına alındı" diye konuştu.

Oktay, sağlık alanındaki hizmetlerle ilgili de şu bilgileri aktardı: 

"Sağlıkta problem yok. Tamamına hizmet veriyoruz. 250 bini aşkın ameliyat ve 300 bini aşkın hastanede yatarak hizmet alan misafirimiz var. Uluslararası boyutta bakıldığı zaman da böyle bir hizmeti böyle büyük bir kitleye, bu kadar uzun süre bütün her şeye rağmen yine bu kadar sağlıklı verebilecek başka hiçbir ülke yoktur. Birleşmiş Milletler 'verdiğiniz hizmetleri benim formuma  dolduracaksınız, toplam maliyet orada belli olacak' diyor. Bu 5,6 milyar dolar, yani Birleşmiş Milletler standartlarında hesaplandığımızda 5,6 milyar doları aşmış durumda maliyet. Uluslararası boyutta baktığınızda 400 milyar dolar civarında 4 yıllık toplam."