KAHİRE - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 12. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi için bulunduğu Kahire'de, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile resmi ziyaret çerçevesinde bir araya geldi. 

Gül ve Mursi, El Kubba Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa görüşmelerinin ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler. Görüşmelerden sonra iki lider Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bahçesinde ortak basın toplantısı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Gül, köklü dostluk ve kardeşlik bağları bulunan Mısır'ı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ile İİT'nin Mekke'deki olağanüstü zirvesi ve Ankara'ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti dolayısıyla birkaç kez görüştüğünü belirten Gül, bu görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkileri ve bölgeyle ilgili meseleleri istişare etme imkanı bulduklarını söyledi. 

Ticaret hacminde hedef 10 milyar dolar

''Mısır ve Türk halkları birbirlerine çok yakındır, birbirlerinin kardeşidir. Daima Mısır ve Türkiye dayanışma içinde olmuştur'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, Tahrir Devrimi'nden sonra da iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde seyrettiğini ve geliştiğini ifade etti. 

Bunda Türk halkının duyduğu coşku ve Mısır'da gerçekleşen devrime ilginin büyük katkısı olduğunu dile getiren Gül, ''Arap dünyasının amiral gemisi olarak gördüğümüz Mısır'ın demokrasiyi tüm gelenek ve kurumlarıyla gerçekleştirmesi sadece Mısır için değil bütün Arap ve İslam dünyası için çok büyük anlamlar ifade edecektir. İnanıyorum ki Mısır, bu yolda çok başarılı olacaktır. Ticaret hacmimiz bugün 5 milyar dolar civarında. Bunu kısa süre içerisinde 10 milyar dolara çıkarmanın mümkün olduğunu konuştuk'' diye konuştu. 

Her şeyi çok açık konuştuk

Açıklamalarının ardından soruları da yanıtlayan Gül, bir gazetecinin, Türkiye-Mısır ve İran arasında gerçekleştirilen toplantıyı anımsatarak, ''Bu toplantıdan somut ne sonuç çıktı? Sayın Ahmedinejad'ın Suriye rejiminin yanında koşulsuz durmasını geriye çekebildiniz mi? Ne mesajlar verdiniz?''sorusunu, şöyle yanıtladı:

''Suriye konusunun hepimiz için birinci öncelikli konu olduğunu söylemek isterim. Suriye'de olup bitenleri seyrederken sanki kendi evimizin içi yanıyor, yıkılıyor ve kendi insanlarımız ölüyor gibi görüyoruz. Suriye meselesi bu kadar çok içimizi yakıyor. 
Dünkü konferans marjında, bunun için, Mısır, İran ve Türkiye olarak bir araya geldik. Suudi Arabistan da çok yakın bu konuyla ilgileniyor ama biz üçümüz bir araya geldik. Burada her şeyi çok açık konuştuk kendi aramızda. Suriye'nin bu şekilde kendini tüketmesine fırsat vermemek için bazı çalışmalar başlattık, dışişleri bakanlarımız bunların detaylarını şu anda konuşuyorlar. Ümit ederim ki bu kötü gidişatın durmasına katkımız olur.''

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi

Muhammed Mursi de Suriye'deki gelişmelere değinerek, ''Suriye'de akan kanın durması için Türkiye ile birlikte çalışıyoruz. Suriye krizinin çözümü konusunda dörtlü görüşmelerin (Mısır, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan) yeni görüşler doğrultusunda nasıl toplanacağını görüştük'' ifadelerini kullandı. 

Türkiye ile Mısır arasındaki karşılıklı ticaretin 10 milyar dolarlık bir seviyeyi hedeflediğini belirten Mursi, ''Türk işadamları Mısır'daki fırsat ve imkanlardan yararlanmalı'' dedi.

Soruları da yanıtlayan Mursi, dün Türkiye, Mısır ve İran arasında gerçekleşen zirvede çıkan sonuca ilişkin soru üzerine, ''Suriye meselesine ilişkin en ön önemli husus şudurki bir an önce kan dökülmesini durdurmak. Bu bizim için temel meseledir ve ümit ederiz ki bunda başarılı oluruz'' dedi.