Sultanahmet'te çoğu Alman vatandaşı 12 kişinin öldüğü, 16 kişinin de yaralandığı canlı bomba eylemine ilişkin 26 sanıklı davanın, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki üçüncü duruşmasına, yabancı uyruklu 7 tutuklu sanık katıldı. 

Duruşmada tanık olarak dinlenilen Irak uyruklu Vakit Abdulkerim, sanıklardan Ayad Muneer Soud Soud'un arkadaşı olduğunu, Irak'ta ayrı iş yerleri bulunduğunu ve daha sonra DEAŞ'tan kaçarak Türkiye’ye geldiklerini belirterek, "Sanık Ayad, Hawala sistemi denilen işle uğraşmaktadır, buna ilişkin şirketi bulunmaktadır. Özellikle Türkiye'ye göç eden muhacirler, para transferlerini bu sistem aracılığıyla yapmaktadır. Diğer sistem pahalı olduğu için bu yöntem kullanılmaktadır. Sanık Ayad'ın DEAŞ örgütü ile bağlantısı olup olmadığını bilmiyorum. Diğer sanıklara para gönderip göndermediği hususundan da haberim yok." dedi.

Beyanı sorulan tanıklardan Suriye uyruklu Taleb Ahmad da, sanık Ayad'ı 1.5 senedir tanığını ve DEAŞ ile bir bağlantısını görmediğini kaydetti.

Sanıklardan Ayad Munier Soud Soud'un eşi Mariam Aiman Abdulsatar da tanık olarak dinlenildi. Abdulsatar, "Eşimin DEAŞ ile kesinlikle bir alakası bulunmamaktadır. Biz Irak Bağdat’ta yaşıyorduk. 6 yıllık evliyiz. Evlenmeden önce eşim Al Rafidin televizyon kanalında çalışmıştı. Ancak bu kanal özel mi devlete mi ait bilmiyorum. Türkiye'ye yerleştikten sonra Hawala şirketi kurdu. Özellikle Irak hükümeti DEAŞ'ın egemen olduğu yerlerde ve diğer ülkelerdeki memurlara maaşlarını ödemede sıkıntı yaşayınca bu havale şirketi bizim için fırsat oldu. Hükümet bizim ve bizim gibiler aracılığıyla memurların maaşını ödemektedir." şeklinde konuştu.

Duruşmada söz alan tutuklu sanıklar ve avukatları da tahliyelerini istedi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Ayad Muneer Saud Saud ve Omar Hallum Raheem Raheem'in tutuklu kaldıkları süre ve mevcut delil durumu gözetilerek, yurt dışına çıkış yasağı konulmak suretiyle serbest bırakılmasına hükmetti.

Diğer 5 tutuklu sanığın bu hallerinin devamı ve firari iki sanığın yakalanmasının beklenilmesine karar veren heyet, duruşmayı erteledi.